Az elmúlt héten ismét széles fronton domináltak a mínusz előjelek a nemesfémeknél. Miközben az arany és az ezüst az ez évi árfolyamnyereség jelentős részét mostanra visszaadta, erősödni tudnak a nemzetközi részvényindexek. A Dow Jones index például 13 ezer pont fölé, négy éve nem látott magasságokba tért vissza. Az aranyba hosszútávra berendezkedő befektetőknek azonban nincs okuk idegeskedésre, az árfolyam jelenlegi gyengülése az erős fizikai keresletnek köszönhetően átmenetinek bizonyulhat – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

Az elmúlt héten ismét széles fronton domináltak a mínusz előjelek a nemesfémeknél. Miközben az arany és az ezüst az ez évi árfolyamnyereség jelentős részét mostanra visszaadta, erősödni tudnak a nemzetközi részvényindexek. A Dow Jones index például 13 ezer pont fölé, négy éve nem látott magasságokba tért vissza. Az aranyba hosszútávra berendezkedő befektetőknek azonban nincs okuk idegeskedésre, az árfolyam jelenlegi gyengülése az erős fizikai keresletnek köszönhetően átmenetinek bizonyulhat – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

Az arany jegyzése az elmúlt héten újfent csökkenő tendenciát mutatott, az azonnali piacon időnként masszív kiárusításnak lehettünk szemtanúi. Péntekre azonban a fizikai aranykereskedés központja, a londoni nemesfémtőzsde fixingje alapján már csak egy szerényebb mértékű veszteség maradt vissza a sárga nemesfémnél. Nem úgy az ezüst esetében, amely jelentős leértékelődést volt kénytelen elszenvedni, ezzel ismét tanúbizonyságát adva a spekulatív tőke nagyfokú jelenlétének a nemesfémeknél. A kereskedési hét végére az arany árfolyamán idén elért nyereség mértéke kevesebb, mint 4%-ra olvadt össze, holott február végén még 11% feletti pluszban jártunk. Az ezüstnek ugyanakkor a becsületére legyen mondva, hogy minden mostani korrekció dacára jelenleg is még 12% feletti éves hozammal büszkélkedhet. A két legfontosabb nemesfém változatlanul pozitív éves egyenlege igazolás arra, hogy a korrekció egyelőre normál keretek között zajlik, mindössze a túlfűtött növekedésben következik most be a szükségszerű cezúra.

 

Miközben az arany és az ezüst február vége óta egy korrekciós fázison mennek keresztül, a részvényindexek látványos emelkedésbe kezdtek. A befektetők elcsábulását a kockázatosabb befektetésekhez egyrészt az Európai Központi Bank által a tőkepiacoknak juttatott olcsó pénz okozza. Másrészt az amerikai társintézmény, a Fed hűtötte le legutóbb több ízben is a további monetáris lazításra vonatkozó várakozásokat az inflációs kockázatok kezelhetőségére és az USA gazdasági növekedésével kapcsolatosan éledező optimizmusára való hivatkozással. Mindez elegendőnek bizonyul jelenleg ahhoz, hogy az arany és az ezüst átmenetileg veszítsen aktualitásából, ám a részvénypiaci rally fundamentálisan aligha megalapozott. A mögöttes hajtóerő főként a korábbi likviditásnövelő intézkedésekben keresendő. A számlapénz azonban ahogy jött, úgy is illan majd el, ezzel szemben az arany és az ezüst tartósan fennmaradnak.

 

Azzal, hogy a Fed kormányzótanácsának elnöke elutasításként értelmezhető jeleket küld jelenleg a pénzkínálat jövőbeni növelését illetően, elvész az inflációval szemben rezisztens arany mellett szóló legfontosabb érvek egyike. Nick Trevethan, a szingapúri ANZ bank vezető nyersanyagpiaci stratégája a Reuters-szel szemben úgy fogalmazott, hogy „az aranyat egy leszálló örvény tartja fogva ismét, miután Ben Bernanke nem igazán adta jelét a mennyiségi lazításnak." Ugyanakkor változatlanul számolni lehet szerinte jövőbeni aranyvásárlásokkal a jegybankok részéről valamint az erős ázsiai kereslettel, különösen, ami Kínát illeti.

 

A korrigáló aranyár rendre felerősíti azokat a szkeptikus hangokat, amelyek a visszavonulóban lévő árfolyamokban trendfordulót sejtenek egy bő évtizednyi emelkedés után. A Bloomberg múlt héten megtartott nemesfémpiaci konferenciáján New Yorkban megkérdezett 14 szakértő mégis annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az idei év sorozatban immár a tizenkettedik lehet, amely emelkedéssel fog zárulni az aranynál. A Bloomberg által megkérdezettek az év végére 1.897 dolláros aranyárat várnak, és ezt lényegében a tartósan magas fizikai kereslettel indokolják. Az Arany Világtanács adatai szerint a jegybankok a 70-es évek eleje óta nem vásároltak olyan intenzitással aranyat, mint jelenleg, és a piaci indikátorként nagy figyelemmel követett, aranyba fektető tőzsdén kereskedett alapok (ETF) történelmi rekordra (2.410 tonna) emelkedett aranykészletei is a befektetők rendíthetetlen vásárlási kedvéről tanúskodik.

 

Martin Murenbeeld a befektetési alapjain keresztül 100 milliárd dollárnyi vagyont kezelő, torontói székhelyű DundeeWealth Inc. vezető közgazdásza szerint lényegi változások mennek végbe jelenleg a világban. „Az arany egy befektetéssé, egy eszközkategóriává vált, és idővel ez csak fokozódni fog. A központi bankok azért tartanak aranyat, mert nem biztosak abban, hogy öt év múlva lesz-e még euró." Más mértékadó vagyonkezelők azt hangsúlyozzák, hogy egy esetleges vagyonvesztés elleni biztosítékként fektetnek aranyba, mintegy végső biztosításként. A jövő bizonytalansága, és a kétely arra vonatkozólag, hogy a mostani gödörből miként sikerül kikászálódni, készteti őket arra, hogy aranyba invesztáljanak.

Arany, ezüst – technikai elemzés

 

Arany – technikai elemzés

 

A technikai grafikonon formálódó fordított váll-fej-váll alakzat ez idáig nem teljesült be, de még nem is került le az asztalról végérvényesen. A csökkenő árfolyam a londoni fixing alapján 1.644,25 dolláron állított be egy lokális mélypontot. Erről a szintről akár már fokozatos visszaemelkedés is a kezdetét vehetné. 1.610 dollár környékén egy markáns támaszszint húzódik, amelynek egy folytatódó esés esetén lenne komoly szerepe, mert amennyiben ez a támasz elesne, úgy a kurzus a január eleji 1.530 dollárig szakadhatna be.

 

Ezüst – technikai elemzés

Az ezüst grafikonját szemlézve továbbra sem indokolt a helyzet drámaian rosszra fordulásáról beszélni. Rövidtávon a 32,50 dollár környéki árszintnek van jelentősége, amely az utóbbi hetekben stabil alapot nyújtott az árfolyam emelkedéséhez. Aggodalomra 30 dollár alá benézve lenne inkább csak ok, mert onnét a leszálló dinamika jócskán a mélybe húzhatja a jegyzéseket. Az ezüstrally újbóli indulásához pedig a 35,42 dollárnál található ellenállás áttörése lenne szükséges.

 

 

© www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük