A fennállásának 50. jubileumát ünneplő legendás Omega zenekar gőzerővel készül az október 6-i budapesti nagy koncertjére. A próbák javában zajlanak, az együttes tagjai minden napjukat a próbateremben töltik, hogy a Papp László Budapest Sportarénában záródó turné utolsó állomásán is valami egyedit mutassanak a közönségnek.

 

A fennállásának 50. jubileumát ünneplő legendás Omega zenekar gőzerővel készül az október 6-i budapesti nagy koncertjére. A próbák javában zajlanak, az együttes tagjai minden napjukat a próbateremben töltik, hogy a Papp László Budapest Sportarénában záródó turné utolsó állomásán is valami egyedit mutassanak a közönségnek.

 

Az erre az alkalomra készülő színpaddal (a banda jellegzetes logójára mintázott színpadi kifutóval), a hang-, fény- és vetítéstechnika segítségével, egy igazán különleges fellépésre számíthatnak az érdeklődők, ahol az elmúlt évtizedek valamennyi slágere felcsendül majd. A bő két órás műsor során egy 60 fős szimfónikus zenekar is folyamatosan a színpadon lesz és kíséri a klasszikus felállású Omegát.

 

A nagyszabású koncertet 20 kamerával rögzítik, amely az év végén kerül a közszolgálati tévé műsorára. Eddig még soha nem látott módon sugározzák majd a felvételt, hiszen az M1 és M2 csatornákon egy időben, különböző kameraállásokból láthatják a nézők a történéseket! Ezért érdemes lesz majd kapcsolgatni a két csatorna között! Ilyen jellegű sugárzást még soha senkinél nem mutattak be.

 

A koncertre a belépők már igencsak korlátozott számban állnak rendelkezésre. A szervezők most nyitották meg az utolsó pár száz helyet tartalmazó szektorokat! Jegyek kaphatók a Broadway Jegyirodákban és az összes ismert jegyárusító helyen.

 

Csodás karriertörténete során az Omega szinte mindent elért, amiről egy magyar zenekar csak álmodhat. Mégis, bármilyen meglepő, de a legendás együttes idén október 6-án először lép fel a Papp László Budapest Sportarénában.

 

A legenda szerint a két iskolai zenekarból alakult banda, az immár új nevét egy koncertplakátról tudta meg. Miután a hangszeres muzsikálást a Fiúk ez idő tájt még igencsak tanulgatták és a kezdeti időket a gyakori tagcserék jellemezték, feltehetően senki sem gondolta volna, hogy épp a legnagyobb magyar könnyűzenei sikertörténet veszi kezdetét.

 

Benkő, Kóbor, Mihály, Laux  mellett már az első években olyan nevek fordultak meg a zenekarban, mint Koncz Zsuzsa, vagy Somló Tamás. A szerzőként is remeklő Presser Gábor billentyűssel és Molnár György szólógitárossal viszont már az Omega első igazi Aranycsapata állt össze.

 

A bemutatkozó kislemezeik egyike, a „Kiabálj, énekelj"című, egyenesen a Táncdalfesztivál döntőjébe repítette őket, majd nem sokkal később első magyar zenekarként jutottak el a beat őshazájába is. Londoni koncertjüket követően még Eric Clapton és George Harrison gratulációját is bezsebelhették, csakúgy, mint a Decca cég lemezszerződését. Ezután példátlan nemzetközi elismerés után a Hungaroton is szerződést ajánlott, melynek eredménye az első Magyarországon napvilágot látott album, a „Trombitás Frédi és a rettenetes emberek" azonnal 100.000 eladott korongot és Aranylemez státuszt ért el.

Tv-show, filmszerepek és a meginduló slágergyártás jellemezte a következő éveket. Megszületett a Tízezer lépés, Petróleumlámpa, vagy a Gyöngyhajú lány. Ez utóbbiból cseh és lengyel utánzatok is készülnek, de feldolgozta az NDK sztárja, Frank Schöbel és később a Scorpions is. A dal díjakat nyert a tokioi Yamaha Fesztiválon és Mallorcán a Barbarella Fesztiválon.

 

A '70-es évek elején Debreczeni Ferenc csatlakozott a Benkő László, Kóbor János, Mihály Tamás, Molnár György alkotta formációhoz, ezzel a mai, végleges felállás is kialakult. Ezekben az időkben az Omega már nemzetközi sztárzenekar. Azóta Európa összes tv-s, rádiós show-műsorát megjárták, a nemzetközi fesztiválokon a legnagyobb világsztárok társaságában szerepeltek. A német, angol, holland, francia, spanyol, finn turnék és megannyi olyan sláger, mint az Ezüst eső, Fekete pillangó, Léna, Babylon, vagy a Hajnali óceán mára egy összetéveszthetetlen zenekari arculatot és pályafutást határoznak meg, melynek sikereit magyar zenekarnak megismételni azóta sem sikerült.

 

Megszámlálhatatlan Arany és Platinalemezük mellett az Omega nevéhez kötődik az első magyar Gyémántlemez is, ötmillió eladott albumuk után, de a leggrandiózusabb magyar koncertek rekorderei is Ők, akár a Kisstadiont vesszük, vagy az egészen példátlan 4 Népstadion-béli Szuperkoncertet.

 

Omega50

2012. október 6. (szombat), 20:00

Papp László Budapest Sportaréna

 

http://www.budapestarena.hu/html/index.php

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük