www.omv.huwww.omv.hu  

Az OMV Aktiengesellschaft 2006-ban jelentette be először, hogy 1,1 milliárd eurós beruházást hajt végre Bajorországban. Eddig egy 640 millió eurós beruházásra került sor a burghauseni finomítóban, további 200 millió eurót pedig a Borealis fektetett be a szomszédos műanyagtermelő üzemek bővítésébe.

 

www.omv.huwww.omv.hu  

Az OMV Aktiengesellschaft 2006-ban jelentette be először, hogy 1,1 milliárd eurós beruházást hajt végre Bajorországban. Eddig egy 640 millió eurós beruházásra került sor a burghauseni finomítóban, további 200 millió eurót pedig a Borealis fektetett be a szomszédos műanyagtermelő üzemek bővítésébe.

 

 Az OMV és a Borealis üzemeiben sikeresen megtörtént az átállás az innovatív műanyagtermékek gyártására. Az OMV 110.000 tonnával, évi 450.000 tonnára növelte etiléntermelését, a propiléntermelés pedig évi 315.000 tonnával nőtt, évi 560.000 tonnára. A polipropilén termelése évi 570.000 tonna (330.000 tonnás évi növekmény), így a Borealis teljes poliolefin termelése évi 745.000 tonna. Ezzel a Borealis a kilencedik legnagyobb poliolefin-, és a harmadik legnagyobb polipropilén-gyártó Európában. Az avatási ünnepségen Emilia Müller bajor gazdasági miniszter elismerően szólt a burghauseni üzem két alapértékéről, az innovatív technológiáról és a műanyagipar ellátásában jelentősnek számító kapacitásról.

Az OMV ezt a kapacitást az új metatézis-gyáregység megépítésével, az etilénüzem bővítésével és egy új olvasztó üzembehelyezésével érte el. A Borealis a burghauseni területen létrehozott Borstar® polipropilén-üzemmel bővítette polipropilén-termelését. A fejlesztések 2006-ban kezdődtek, és az üzem 2008 elején kezdte meg működését.

Az etilén- és propilén-üzemek, akárcsak a polipropilén-üzem, fennakadás nélkül kezdték meg működésüket és a tervek szerinti kibocsátást produkálják. Egy rutinszerű optimalizációs fázist követően minden bizonnyal több üzemben is lehetővé válik a névleges kapacitás feletti termelés.

Innovatív technológiák alkalmazása

Különös jelentőségű, hogy Európában elsőként integrálták az innovatív metatézis-üzemet a finomítói rendszerbe. A metatézis technológiával rendkívül hatékony a petrolkémiai anyagok termelése. Ezt a környezetbarát módszert az utóbbi évek legjelentősebb innovációi között említik, amely forradalmasítja a vegyipart. Egyrészről a metatézis kevesebb technikai inputot igényel mint más, hagyományos technológiák, másrészről a propiléntermelés 50%-kal kevesebb energiát igényel.

Gerhard Roiss, az OMV Finomítás és Marketing területért felelős igazgatója kijelentette: „Az OMV burghauseni finomítója különleges helyet foglal el Németország finomítói iparágában. A jelenlegi beruházással a termelés egyharmada műanyagtermék, és a termelés igazodik a célpiacok új igényeihez. Ezzel jelentős értéknövelést hajtottunk végre a finomítóban. Mi vagyunk Dél-Németország fő szállítója a kőolajszármazékok terén, és jelentős pozíciót foglaltunk el Európában etilén- és propilén-termelésünkkel. 1,1 milliárd eurós bajorországi beruházásunk minden bizonnyal kifizetődik és nagyszerű perspektívákat nyit a burghauseni régió és az OMV számára egyaránt."

Az OMV petrolkémiai bővítésével egy időben a Borealis – amely közvetlenül kapcsolódik az OMV finomítójához – 80%-kal, 415.000 tonnáról 745.000 tonnára bővítette éves poliolefin-gyártási kapacitását. A szabadalmazott Borstar®  technológiával az üzem az OMV-től származó nagy tisztaságú (metatézissel előállított) propilénből állít elő polipropilént. Ezek az új fejlesztésű anyagok megkönnyítik az innovatív műanyagok készítését, és új alkalmazási lehetőségeket nyitnak meg, például az orvosi felhasználások és az élelmiszercsomagolás területén. Ezen felül a Borealis az energiatakarékosság és a környezetvédelem iránti elkötelezettségének is eleget tesz. A Borealis saját, innovatív katalizátor technológiája 20%-os hatékonyságnövelést eredményez az energiafelhasználásban. Az üzem világviszonylatban is az egyik legmodernebbnek számít a maga kategóriájában.

A Borealis ügyvezető igazgatója, Mark Garrett bízik a társaság innovációs erejében: „Stratégiánk alapja, hogy hozzáadott értéket adunk termékeinken keresztül az ügyfeleinknek, akik ugyanezt tovább tudják adni a saját felhasználóiknak. Mindezt úgy nevezzük, hogy 'Értékteremtés az innováción keresztül'. Szorosan együtt dolgozunk partnereinkkel a teljes értékláncban, hogy megértsük egyedi igényeiket és ellássuk őket innovatív, értéknövelt műanyagtermékekkel. Ügyfeleink teljes joggal számíthatnak folyamatos és megbízható ellátásra a magas minőségű poliolefinek terén. Az új burghauseni üzemünk a szabadalmaztatott Borstar® technológiánk alkalmazásának új fejezetét jelenti, és erre igen büszkék vagyunk."

Fókuszban a petrolkémiai alkalmazások

Az ásványi olaj piaca az elmúlt évek során gyors változáson ment keresztül, megnövekedett a nyersolajból előállított propilén- és etilénszármazékok jelentősége. A propilén és az etilén fontos szerepet játszik a vegyiparban, a kereslet irántuk egyre nő, hiszen számos vegyipari és petrolkémiai termék alapanyagául szolgálnak. Az OMV folyamatosan befektet ebbe a területbe, s egyre több propilént és etilént állít elő, így a hagyományos finomítóipari termékekhez képest több értéket teremt. Az előrejelzések szerint növekedni fog az igény a gyártói kapacitásra, és így az OMV, mint az egyik legnagyobb szállító, jelentős értéket teremt burghauseni telepén, amely a Bajor Vegyipari Háromszöget és a délnémet műanyagipart erősíti. A jelenlegi finomítókban zajló, jól tervezett beruházásokkal a csoport következetesen viszi végbe a petrolkémiai iparágban tervezett expanzióját.

A 2009-re tervezett, Münchmünster és Ludwigshafen közötti, 360 km hosszú Déli Etilén-Csővezeték (Ethylene Pipeline-South – EPS) elindulásával az OMV bekapcsolódik a nyugat-európai etilénhálózatba is. Ezáltal létrejön a Ludwigshafent körülvevő, stratégiai fontosságú kapcsolat a délkeleti Bajor Vegyipari Háromszög és a jelentős észak-nyugat-európai etilénhálózat között. A vállalat ezáltal még rugalmasabban tud majd reagálni a piac változásaira, és garantálni tudja a legmagasabb szintű ellátási biztonságot. Az EPS hatékonyan fogja támogatni a burghauseni telep versenyképességét.

Az OMV jelenleg egy 800 megawattos kombinált erőmű létrehozását tervezi, amely a burghauseni finomító elektromosenergia- és gőzigényét szolgálja ki. Ez egy fontos lépés mind a gáztól az elektromosságig mutató hozzáadott értéklánc kiterjesztésében, mind pedig a telep energia-szükségleteinek biztosítása szempontjából. Az erőműre vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány pozitív következtetéseket mutatott. Az erőmű és a finomító integrálásával a hatékonyság átlagosan további 5%-kal nő, míg az energiafogyasztás jelentősen csökken. A szinergia eredményeként a termelés jobban kíméli a környezetet és magasabb lesz a profitabilitás. A beruházásról szóló döntést 2008 végéig kell meghozni, így a legkorábbi indulás 2012-ben lehetséges.

A Borealis az innovatív és értékteremtő műanyagipari megoldások vezető szállítója. 40 éves tapasztalattal rendelkezik a poliolefin anyagok területén. A vállalat által használt egyedülálló Borstar® technológia alkalmazásával Európa, Közel-Kelet és Ázsia infrastruktúra beruházó, autóipari és fejlett csomagolástechnikai piacaira koncentrál. A termelési kapacitás, az innovációs központok és a szolgáltató központok segítségével több mint 170 országban biztosítja felhasználói számára azon anyagokat, amelyek jelentősen hozzájárulnak a társadalmi fejlődéshez és a fenntartható növekedéshez. A vállalat elkötelezettje a Responsible Care® elvének, illetve úttörő szerepet játszik a „Műanyagokkal a jövőbe" („Shaping the Future with Plastics") elképzelésnek.

http://www.borealisgroup.com/

http://www.borouge.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük