Új, online tájékoztató anyaggal jelentkezik a Magyar Nemzeti Bank. Az interneten elérhető kiadvány a „Pénzforgalomról mindenkinek" sorozat első tagja, mely a hazánkban egyre népszerűbb bankkártyákra fókuszál. A kiadvány közérthető módon foglalja össze mindazt,  amit a témával kapcsolatban tudni érdemes.

 

Új, online tájékoztató anyaggal jelentkezik a Magyar Nemzeti Bank. Az interneten elérhető kiadvány a „Pénzforgalomról mindenkinek" sorozat első tagja, mely a hazánkban egyre népszerűbb bankkártyákra fókuszál. A kiadvány közérthető módon foglalja össze mindazt,  amit a témával kapcsolatban tudni érdemes.

A kártyás fizetési mód, amelynek közel fél évszázados hagyománya van az amerikai kontinensen, hazánkban az 1980-as évek legvégén jelent meg. Kezdetben csak devizaszámlához kapcsolódó kártyákat igényelhettek a bankszámla-tulajdonos ügyfelek, a kilencvenes évek elejétől azonban forintalapú kártyákkal is megjelentek a hazai bankok. Ezeket azonban – bár szerepelt rajtuk a hazai kölcsönös kártyaelfogadás alapjául is szolgáló VISA és Eurocard (ma MasterCard) nemzetközi kártyatársaságok valamelyik védjegye – kizárólag országhatáron belül lehetett használni: készpénz felvételére és vásárlás ellenértékének a kifizetésére. 1996-tól azonban lehetővé vált a belföldön és külföldön egyaránt használható, nemzetközi védjeggyel ellátott bankkártyák kibocsátása, amely tovább növelte a bankkártya mint fizetési eszköz népszerűségét.

Az MNB új tájékoztató anyaga azért készült, hogy elősegítse a biztonságos kártyahasználatot, hasznos információt nyújtva mind a kártyát használók (a kártyabirtokosok), mind pedig a kártyát elfogadók (a kereskedők) számára.  A bankkártya üzletág ugyanis csak akkor tud tovább fejlődni, ha mind a kátyát használók, mind pedig a kártyát elfogadók száma növekszik, ennek azonban egyik előfeltétele a bankkártya mint fizetési eszköz ismerete, annak biztonsága, illetve hogy a gazdasági szereplők megbízzanak a bankkártyában.

Az új kiadvány 58 kérdést és választ tartalmaz, témánként hat fejezetben. A könnyebb kezelhetőség érdekében a bevezető rész előtt egy tartalomjegyzék mutatja a kérdések egymás utáni sorrendjét, a tartalomjegyzékben lévő egyes kérdésekre kattintva a kurzor a dokumentumon belül közvetlenül a megfelelő válaszra ugrik, így az egyes kérdések gyorsabban megtalálhatók. Néhány, a kártyabirtokos számára praktikus ajánlást bekeretezve tüntettünk fel. Az anyag végén található a készítés idején hatályos azon jogszabályok jegyzéke, amelyek a bankkártya üzletágra vonatkozó szabályokat is tartalmazzák, ezek figyelembevételével állítottuk össze a kérdésekre adott válaszokat. A „Fogalmi meghatározások" című rész az anyagban használt szakkifejezések definícióit tartalmazza. Az utolsó oldal a bankkártya elő- és hátlapjának a rajzát mutatja.

A kiadvány a http://www.mnb.hu/ honlapon a Pénzforgalom / Kiadványok menüpont alatt olvasható. Közvetlen link: http://www.mnb.hu/Resource.aspx?ResourceID=mnbfile&resourcename=penzforgalomrol_mindenkinek_bankkartyak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük