2022.05.29.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Online kiállítást nyit a Kiscelli Múzeum

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/98298"><img class="image image-preview" src="/files/images/Elza.preview.jpg" border="0" width="470" height="254" /></a></span>Online kiállítást nyit a Kiscelli Múzeum a Google Kulturális Intézetével. Mágnás Elzának, a századelő híres kurtizánjának krimibe illő halála, fotók, bútorok, műtárgyak Budapest elmúlt két évszázadából - egy kattintásnyira.</p> <p> 

Online kiállítást nyit a Kiscelli Múzeum a Google Kulturális Intézetével. Mágnás Elzának, a századelő híres kurtizánjának krimibe illő halála, fotók, bútorok, műtárgyak Budapest elmúlt két évszázadából – egy kattintásnyira.

 

Online kiállítást nyit a Kiscelli Múzeum a Google Kulturális Intézetével. Mágnás Elzának, a századelő híres kurtizánjának krimibe illő halála, fotók, bútorok, műtárgyak Budapest elmúlt két évszázadából – egy kattintásnyira.

 

Detektívkönyvekbe illő valódi krimi a századelőről: a több mint 100 éve meggyilkolt híres kurtizán, Mágnás Elza ügye fotókon és korabeli dokumentumokon; régi fényképek, bútorok, műtárgyak Budapestről, és olyan műremekek, mint Róth Miksának, a neves üvegfestőnek és mozaikművésznek egyik csodálatos, színes üvegablaka várja az internetező műkedvelőket a Kiscelli Múzeum most nyíló online kiállításán, a Google Kulturális Intézetének honlapján. Ugyanitt nyitott január 21-én kiállítást több mint száz másik intézmény mellett a New York-i Guggenheim Múzeum, így már több mint ezer múzeumból, köztük több magyar intézményből láthatóak itt műtárgyak. De itt mutatkozik be a világhírű Monet festményről, a Vízililiomokról készült "gigapixeles" felbontású fotó is, mely az egyébként szabadszemmel alig látható részleteket is jól kivehetővé teszi.

 

A Kiscelli Múzeum online kiállítása a múzeum különféle gyűjteményeiből szemezget, sőt a látogatók a Street View segítségével bejárhatják a múzeum valamennyi kiállítótermét is.

A bemutatott tárgyak között több olyan is akad, amely korábban nem került a múzeum látogatói elé. Ilyen például az, a 20. század elején készült, német gyártmányú – szekrény méretű – Polyphon zenegép, amelyet nemrégiben állítottak helyre.

Az online kiállításon a látogatóknak nem csak arra nyílik lehetőségük, hogy külön-külön megcsodálják az egyes tárgyakat. A múzeum kurátorai olyan online kiállításokat rendeztek belőlük, amelyeken régi fotográfiák, korabeli használati tárgyak, festmények és szobrok segítenek hozzá Budapest 19-20. századi történetének megismeréséhez. Az egyik ilyen online kiállítás egy 1914-ben elkövetett, a múzeum épületéhez is kapcsolódó bűntényt – a kor híres kurtizánjának, Mágnás Elzának meggyilkolását – mutatja be egykorú fotók, dokumentumok alapján.

 

Ha pedig valaki arra is kíváncsi, hogyan helyezkednek el ezek a tárgyak a kiállítótérben, és milyenek a múzeum tárgyainak otthont adó Kiscelli kastély termei, az Street View sétára indulhat a múzeumban. Az impozáns épület összes terméről, így az egyedülálló romtemplom kiállítótérről is készültek felvételek, amelyeket a Google mérnökei speciális Street View kamerákkal rögzítettek, majd digitálisan úgy illesztettek össze, hogy az egy múzeumi séta élethű benyomását kelti.

 

"A Google Kulturális Intézet online felülete valamennyi, Budapest története iránt érdeklődő, magyar vagy külföldi látogató számára lehetővé teszi, hogy betekintést nyerjen múzeumunk – az egykori barokk kolostor – lenyűgöző tereibe, valamint hogy megismerje gazdag gyűjteményeink különleges tárgyait" – üdvözölte az online kiállítás megnyitását Dr. Perényi Roland, a Kiscelli Múzeum igazgatója.

A Kiscelli Múzeum – Budapest egyik legszebb barokk épületében, az egykor kolostornak épült óbudai kiscelli kastélyban működik – mint a Budapesti Történeti Múzeum tagintézménye Budapestnek, Közép-Európa egyik legizgalmasabb városának – és lakóinak – 18-21. századi történetét mutatja be.

 

A Google Kulturális Intézetének honlapján több mint 1000 múzeum több mint 200 ezer műtárgyában gyönyörködhet világszerte bárki, köztük magyarországi intézményeknél őrzött alkotásokban is: a Kiscelli Múzeum mellett láthatóak a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Zeneakadémia, a Magyar Állami Operaház és a Holokauszt Emlékközpont online kiállításai is.

A Google Kulturális intézete világszerte több mint 1000 partner intézménnyel dolgozik együtt, így egy több mint 200 ezer műtárgyat felölelő platform jöhetett létre, ahol műtárgyak, fotók, videók, kéziratok és más, a művészet, kultúra és történelem szempontjából fontos dokumentumok kaptak helyet.

 

Néhány érdekes tárgy a Kiscelli Múzeum online kiállításából:

Biedermeier szék, 1830 k.

Az egykor az Apponyi család tulajdonában lévő szék nyárfagyökér borítással és különleges, tusfestett díszítéssel készült. Kanapé és díszes körasztal is tartozik hozzá.

Fényes Adolf: A kiscelli kastélyban, 1913.

A mai múzeumépület 100 évvel ezelőtt Schmidt Miksa bécsi iparmágnás tulajdonában volt, aki bútorgyárának bemutatótermeit rendezte be az egykori kolostori szobákban, ahol főúri vendégeit is rendszeresen fogadta.

Sztálin-szobor kismintája, (az 1956-os forradalom során lerombolt)

Mikus Sándor munkája, 1951.

 

http://kiscellimuzeum.hu

https://www.google.com/culturalinstitute/about

https://www.google.com/culturalinstitute/exhibit/corpse-in-a-basket-trunk/_QJiDxL-LU5rLw?position=0%3A0

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.