2023.május.29. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ONTARGET – nagy előrelépés a szív- és érrendszeri kórok gyógyszerezésében

14 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/12190"><img class="image thumbnail" src="/files/images/sziv.thumbnail.jpg" border="0" alt="A mi szivünk sincs acélból..." title="A mi szivünk sincs acélból..." width="100" height="98" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A mi szivünk sincs acélból...</strong></span></span> <p>A világszerte vezető halálokként számon tartott szív- és érrendszeri betegségek elleni harcban mérföldkőnek számító vizsgálati eredményeket ismertettek a  Boehringer Ingelheim Pharma társaság 2008.április 21-i  budapesti tájékoztatóján. </p><p>

  a mi szivünk sincs acélból...A mi szivünk sincs acélból…

A világszerte vezető halálokként számon tartott szív- és érrendszeri betegségek elleni harcban mérföldkőnek számító vizsgálati eredményeket ismertettek a  Boehringer Ingelheim Pharma társaság 2008.április 21-i  budapesti tájékoztatóján.

  a mi szivünk sincs acélból...A mi szivünk sincs acélból…

A világszerte vezető halálokként számon tartott szív- és érrendszeri betegségek elleni harcban mérföldkőnek számító vizsgálati eredményeket ismertettek a  Boehringer Ingelheim Pharma társaság 2008.április 21-i  budapesti tájékoztatóján.

Előadó volt  dr.Keltai Mátyás professzor, egyetemi tanár,  dr.Farsang Csaba professzor, a Magyar Hypertonia Társaság tiszteletbeli elnöke,  dr.Ábrahám György egyetemi docens, az orvostudomány kandidátusa (Szeged).

Olyan hatóanyagot, a  TELMISARTAN-t  vetettek sikeres teszt alá, amely korábbi termékekkel ellentétben,  mellékhatások nélkül képes kontrollálni a vérnyomást, sőt megelőző módon is alkalmas a védelem erősítésére.

Az összehasonlító vizsgálatok elvégzéséhez, s az eredményének publikálásához a Boehringer Ingelheim Pharma cég önzetlen módon hozzájárult, saját termékét engedte összevetni az új hatóanyaggal a hatékonyabb gyógyítás érdekében. 

A tájékoztatás szerint, a hipertóniából eredő halálok megelőzésében a vérnyomás értékére és a koleszterin szintjére kell odafigyelni.  A 140/90 vérnyomás-érték átlagolt értéket jelent, mindenkit személyre szabottan kell beállítani.

A hipertóniás káros folyamatok az ereket teszik tönkre;  a következmény szélütés, infarktus, ritmuszavarok, a szívizomzat károsodása, idegi károsodás, vesekárosodás, stb. lehetnek.  A vese károsodásra különösen oda kell figyelni, ugyanis ez a szervünk kb. 150 éves „üzemre van kalibrálva", de a hipertóniás folyamatok ezt az időt lerövidítik, s előfordul, hogy nem szolgál bennünket a kellő ideig.  A kora reggeli első vizeletből viszonylag könnyen mérhető  microalbuminin  szint egy teszt-csíkon (háromszori teszteléssel) megfelelő tájékoztatást nyújt, s ennek az értéknek figyelése idejekorán jelezheti, hogy 5-10-15 év múlva milyen állapotban lesz a vese.  A háziorvosi rendelőkben ez a tesztcsík rendelkezésre áll. Néhány milligrammon sok minden múlhat! 

Az alább ismertetett ONTARGET elnevezésű vizsgálat során során két nagyon jó anyagot hasonlítottak össze.

Az Amerikai Kardiológus Társaság éves kongresszusán hozták nyilvánosságra az ONTARGET vizsgálatsor kutatási eredményeit, melyek új távlatokat nyitnak a magas vérnyomás következtében kialakuló, un. kardiovaszkuláris (szív-érrendszeri) szövődmények,  pl. agyi keringési zavar (stroke) vagy szívroham kezelésében. A nemzetközi jelentőségű vizsgálat során öt éven keresztül, több mint 25 ezer, köztük több száz magyar beteg kísérleti terápiájának megfigyelése zajlott.  Az eredmények bizonyossá tették, hogy a tanulmányozott TELMISARTAN hatóanyagú terápiát a betegek nemcsak jobban tűrik a másik hatóanyagnál, de alkalmazásával minden ötödik szív- és érrendszeri esemény bekövetkezése meg is előzhető.

Mi ellen is küzdünk?

A magas vérnyomás (hipertónia) korunk egyik legelterjedtebb betegsége, melynek szív- és érrendszeri következményei (szívinfarktus, stroke),  rengeteg életet követelnek az egész világon, s a leggyakoribb haláloknak számítanak, évente több mint 17,5 millió ember életét követelik.

A betegség kialakulását a kisebb verőerek beszűkülése okozza, amelynek következtében a szívnek erősebben kell dolgoznia, hogy megfelelő mennyiségű vért tudjon keringtetni a szervezetben. A szívnek ez akár évekig nem okoz gondot, de hosszútávon olyan többlet-feladatot ró a szervezetre, hogy létfontosságú szerveink,  az agy, szív, vese és az érrendszer szerkezetileg károsodnak.

Mi okozza?

Ez függ a hipertónia típusától.   Két alaptípust különböztetünk meg, az alapvetően (esszenciálisan) magas vérnyomást és a másodlagos magas vérnyomást. 

Az esszenciális magas vérnyomás kialakulásában öröklött tényezők játszanak szerepet.

A másodlagos magas vérnyomás okai pontosan azonosíthatók, s a kiváltó ok megszűnésével sokat tehetünk  leküzdéséért.  Okként szerepelhet a túlzott  alkohol-, drog- vagy koffeinfogyasztás, a dohányzás, a stressz vagy a fizikai igénybevétel,  de hatással van rá a kor, a nem, az etnikum, a kialakult túlsúly, a családi hajlam, de még az időjárás is.

Kit fenyeget?

Hazánkban a lakosság meglepően nagy hányada érintett:  az össznépességben minden ötödik,  a 60 év felettiek korosztályában pedig minden második felnőttnek magas a vérnyomása.

Mivel ez a kór sokáig nem okoz tünetet, általában „csendes gyilkosként" emlegetik. Sokan nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget,  mivel együtt lehet vele élni, de ez az együttélés nagymértékben növeli a szélütés és a szívinfarktus esélyét.  Megfelelő kezeléssel azonban a magas vérnyomás karbantartható és megelőzhetők a szerveket érintő súlyos szövődmények.

Hogyan lehet a hipertóniát kezelni?

Többféle kezelés létezik. 

A kezelésre használt gyógyszerek között vannak, amelyek a verőér összehúzódását csökkentik (ACE gátlók), vannak, amelyek az adrenalin hormon hatásait gátolják (béta-blokkolók), vannak, amelyek az ereket tágítják, és vannak, amelyek a szervezet vízháztartására gyakorolnak hatást. 

Kezeléskor általában egyféle gyógyszer-terápiát alkalmaznak, azonban a súlyosabb esetekben a lehetséges szövődmények megelőzése érdekében több gyógyszer együttes alkalmazása lehet a célravezetőbb.

Napjaink vívmánya, hogy már léteznek olyan, a betegek által jól tolerálható, 24 órás hatású terápiás készítmények, amelyek hatékonyan csökkentik a magas vérnyomást, még a legkockázatosabbnak tartott  kora reggeli órákban is, amikor a legnagyobb a szívroham vagy a stroke (agyér trombózis) veszélye. 

Emellett rengeteg kutatás folyik, melyek célja újabb és újabb kezelési eljárások kidolgozása, illetve a meglévő terápiák tökéletesítése. Ezen vizsgálatok közé tartozik az ONTARGET szív- és ér védőprogram is, amelynek az Amerikai Kardiológusok Társaságának éves kongresszusán nyilvánosságra hozott eredményei meghatározóak a kardiovaszkuláris szövődmények megelőzésében.

Mi az ONTARGET vizsgálati program?

Az ONTARGET a legnagyobb randomizált klinikai vizsgálat, amellyel egy  angiotenzin II receptor-blokkoló (ARB) szív- és érrendszeri védőhatását kutatták.   Ezen szív&ér védőprogram eredményeit hozták nyilvánosságra az Amerikai Kardiológusok Társaságának éves kongresszusán, a publikált adatok döntően meghatározóak a kardiovaszkuláris szövődmények megelőzésében.

Mi az az  angiotenzin II ?    Olyan hatékony, érszűkítő anyag a szervezetben, amely emeli a vérnyomást és számos olyan érfali folyamatban vesz részt, amelyek a kardiovaszkuláris szövődmények kialakulásának kockázatát fokozzák. Ennek a receptornak a hatását blokkolja az a hatóanyag amelyet az ONTARGET  program keretében tanulmányoztak. 

Az ONTARGET vizsgálatban 25.620 magas kardiovaszkuláris rizikójú, nem magas vérnyomásos, illetve kontrollált magas vérnyomásos beteg megfigyelése zajlott 5 éven keresztül. A beteg-megfigyelés öt éven keresztül zajlott mintegy 40 ország,  köztük Magyarország 700 vizsgálati centrumában.  A hazai vizsgálatot, amelyben országszerte 20 centrumban kezelt 600 beteg vett részt, az Országos Kardiológiai Intézet professzora, Dr. Keltai Mátyás vezette.

A befejezését követően több mint 100 ezer betegév adatai kerültek feldolgozásra.

A program keretében összegyűlt kiemelkedően nagyszámú adat olyan kérdéseket válaszol meg, amelyekre addig még nem volt tudományos bizonyíték.

Az ONTARGET jelentősége;

-ez az egyik legnagyobb betegszámú klinikai vizsgálat, amely valamely vérnyomáscsökkentő terápia szív- és érrendszeri védőhatását kutatta, sőt a vérnyomáscsökkentő hatáson túlmutató kardiovaszkuláris védelem bizonyítását tűzte ki célul,

a vizsgálat alá vont terápiás anyag a verőerek összehúzódását gátolja, ezáltal éri el kiemelten hatékony és hosszú ideig tartó vérnyomáscsökkentő hatását,

Melyek a legfontosabb eredmények?

Az ONTARGET eredményei bebizonyították, hogy a vizsgált terápiával mind a nem magas vérnyomásos, mind pedig a kontrollált magas vérnyomásos betegek esetében megelőzhető minden ötödik súlyos szív- és érrendszeri esemény, (szívinfarktus, stroke)  bekövetkezése.  A vizsgálatból az is kiderült, hogy a tanulmányozott terápia

nemcsak ugyanolyan hatékony a vérnyomáscsökkentésben, a szív- és érrendszeri szövődmények megelőzésében, mint a standardnak számító ACE-gátló (angiotenzin konvertáló enzim gátló) kezelés, de szignifikánsan jobban tolerálható, mivel nem vált ki mellékhatásként köhögést, vagy vizesedést, így a betegek nagyobb hajlandóságot mutatnak a készítmény rendszeres bevételére.

Jelenleg a vizsgálat keretében tanulmányozott hatóanyag az egyetlen olyan angiotenzin receptor blokkoló (ARB), amely a magas rizikójú betegek körében bizonyított kardiovaszkuláris védőhatással rendelkezik, a vérnyomáscsökkentő hatásán túl.  Ezidáig csak egy ACE-gátló hatóanyagnál igazolták ezt a védőhatást, azonban a 2006-os PRISMA vizsgálat korábban már igazolta, hogy a vizsgált terápiával erőteljesebb vérnyomáscsökkentés érhető el a kritikus hajnali órákban, mint a csak ACE-gátló kezeléssel.

A világ (és hazánk) egyik legnagyobb egészségi gondja a statisztika tükrében

A kardiovaszkuláris betegség (CVD) világszerte a vezető halálok, minden esztendőben mintegy 7,6 millió ember hal meg szívrohamban, és 5,7 millióan agyi érkeringési zavarban (stroke).

40 éves korban minden három férfiból kettőnek, nőknél pedig minden másodiknak van esélye arra, hogy hátralévő életében bármely kardiovaszkuláris esemény következtében megbetegedjen. 

Magyarországon ez a helyzet még rosszabb,  a születéskor várható élettartam férfiaknál nyolc, nőknél hat évvel marad el az európai értéktől, és az évi kb. 130 ezer haláleset felét okozzák a keringési rendszer zavarai.

A szív- és érrendszeri halálozás mintegy 45%-kal (!) nagyobb, mint az EU-25 átlaga.  Ez azt jelenti, hogy kardiovaszkuláris betegség következtében minden nyolcadik percben elveszítünk egy magyar állampolgárt.

Becslések szerint a CVD okozta halálozások száma 2020-ra globálisan elérheti a 25 milliót. Napjainkban a szív- és érrendszeri megbetegedések a rokkantsághoz vezető tényezők közé tartozik és 2020-ra pedig a jóslatok szerint az első helyen fog szerepelni a kiváltó tényezők között.

Az egyre eszkalálódó egészségügyi költségekben is jelentős szerepe van a CVD-nek. 2003-ban az Európai Uniónak a kardiovaszkuláris betegségek és szövődményeinek kezelése megközelítőleg 169 milliárd euróba került, ugyanez 2006-ban az USA-nak 403,1 milliárd dollárjába került.

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázati tényezői:

Biológiai meghatározottság:

-magas vérnyomás,

-magas koleszterin szint,

-magas vércukorszint,

-túlsúly/elhízás/hasi elhízás.

Életmóddal összefüggő tényezők:

-dohányzás,

-egészségtelen étrend (alacsony zöldség- és gyümölcsfogyasztás),

-túlzott alkoholfogyasztás,

-mozgásszegény életmód.

Általános, nem befolyásolható tényezők:

-életkor,

-nem,

-öröklött tényezők,

-etnikum.

Befolyásolható tényezők:

-iskolázottság,

-jövedelem,

-életkörülmények,

-munkakörülmények,

-pszichoszociális stressz (munkahelyi és otthoni stressz, financiális stressz, súlyos életesemények).

Kardiovaszkuláris események kockázati tényezője:

Az alábbi kockázatok együttesen statisztikailag nagy valószínűséggel, mintegy 90%-ban előre jelezhetik a szív- és érrendszeri események bekövetkeztét:

Kórós vérzsírszintek

54%

Dohányzás

36%

Magas vércukorszint

12%

Magas vérnyomás

23%

Hasi elhízás

34%

Pszichoszociális stressz

29%

Zöldség-gyümölcs fogyasztás

13%

Mozgáshiány

26%

Alkoholfogyasztás

14%

Egyesített kockázat

90%

(Az INTERHEART tanulmánya alapján)

Mit tehetünk egészségünk érdekében? – 

A kevesebb kalória és a több mozgás hosszabb életet hoz

Célszerű rendszeres időközönként otthon is ellenőrizni a vérnyomásunkat, ez kiemelten vonatkozik azokra a felnőttekre, akik:

-40 évnél idősebbek,

-családjában gyakori a magas vérnyomás,

-túlsúlyosak,

-életmódjuk mozgásszegény.

Hogyan mérjük a vérnyomást?

-lehetőleg mindig azonos körülmények között,

-vezessünk vérnyomásnaplót, rögzítsük ebben a mért adatokat,

-a mérés előtt fél órával már ne dohányozzunk, ne igyunk se kávét, se alkoholt, közvetlenül a mérés előtt pedig 3-5 percet pihenjünk ülve,

-a méréskor egy kényelmes székben a háttámlának dőlve helyezkedjünk el úgy, hogy a lábunkat ne tegyük keresztbe, s a mérés alatt kerüljük a beszédet,

-a mérés a csupasz felkaron történjen úgy, hogy az alkarunk az asztal lapján nyugszik és izmainkat elernyesztjük,  

 (ebben a helyzetben a vérnyomásmérő mandzsettája a szívünk magasságában van),

-a reggeli mérést feltétlenül a vérnyomáscsökkentő gyógyszer bevétele előtt végezzük el, hogy a gyógyszer hatékonyságáról pontos képet lehessen kapni.

A vérnyomást érdemes hitelesített vérnyomásmérővel végezni.

A vérnyomásértékeket „higanymilliméterben" (Hgmm) adják meg.  Az otthon mért vérnyomásadatok megbízhatóbban és jobban jelzik előre az esetleges szív-érrendszeri megbetegedéseket, mint a rendelőben mért értékek.  Az „otthoni vérnyomás" kevésbé változékony és mintegy 5-10 Hgmm-el alacsonyabb a „rendelői vérnyomásnál". Az orvosi rendelőben történő mérésnél a 140/90 Hgmm érték felett tekintik magasnak a vérnyomást.

Fontos, hogy amennyiben cukorbetegségünk vagy vesebetegségünk van, akkor még ennél is alacsonyabb vérnyomás elérése a cél.

A vérnyomás „karbantartása":

Hogy ki se alakuljon a magas vérnyomás;

Táplálkozzunk egészségesen és csökkentsük a súlyfeleslegünket!

A zöldségek és gyümölcsök a kálium, a magnézium, a vitaminok és rostok gazdag forrásai,  fogyasszunk minél többet belőlük!

Együnk sok fehérjében és magnéziumban gazdag halat és tengeri ételt!

A naponta bevitt kalória közel egyharmada a zsírokból származik.  A túlsúly leadása érdekében csökkentsük a mennyiségüket, illetve a disznózsír helyett inkább használjunk olajat!

A gabonafélék az energia és a rostok legfőbb forrásai. Válasszunk teljes őrlésű lisztből készült péksüteményeket!

A gyorséttermi ételek nagyon sok zsírt és adalékanyagot tartalmaznak, ezért ezek fogyasztását lehetőleg kerüljük!

Az ütőitalok rengeteg cukrot és felesleges kalóriát tartalmaznak. Ha szomjasak vagyunk, igyunk helyettük inkább vizet, vagy gyümölcsteát!

Csökkentsük a napi kávéadagunkat, és lehetőség szerint térjünk át a koffeinmentes verzióra!

Az édességek szintén nagyon sok cukrot és „üres kalóriát" tartalmaznak. Ha tehetjük, válasszunk alacsony zsírtartalmú édességet, és csökkentsük a teába vagy kávéba tett cukor mennyiségét is!

Fogyasszunk kevesebb sót, mert az ételek túlzott mértékű sózása jelentősen emelheti a vérnyomást!

Együnk kisebb adag ételeket!

Fogyasszunk kevesebb hozzáadott cukorral készített ételt, mint amilyen az édes péksütemény, az édes joghurt, cukorka, jégkrém, cukrozott üdítők, stb.

Édesség helyett nassoljunk gyümölcsöt!

Ellenőrizzük a csomagolt ételek zsír- és kalóriatartalmát!  Azonos ételeknél válasszuk az alacsonyabb értékűeket!

Csökkentsük a főzésnél használt sót, ízesítsük inkább az ételeinket fűszerekkel!

Vásároljunk friss vagy egyszerűen fagyasztott zöldségeket, illetve só hozzáadása nélkül készült konzerv-zöldségeket!

Mozogjunk többet!

A rendszeres testmozgás segít elviselni, tompítani a bennünket érő stresszt, segít oldani a pszichés feszültségeket. A sport,  akár társaságban, akár egyedül végzi az ember, a szervezetben lejátszódó folyamatok következményeként pozitív hangulatot, jókedvet teremt.  Pszichés hatásain túl a sport kiemelkedően jót tesz fizikai erőnlétünknek és szervezetünk betegségekkel szembeni ellenálló képességének.

A testmozgást rendszeresen, lehetőség szerint minden nap érdemes végezni, de legalább három alkalommal egy héten. Törekedni kell arra, hogy egy-egy alkalommal legalább 30 percig, folyamatosan végezzük a testmozgást, természetesen megfelelő bemelegítés után. Mindegy, hogy milyen testmozgást választunk, a lényeg, hogy örömünket leljük benne! Azonban fontos tanács, hogy bármilyen testedzésbe is fogunk bele, csak fokozatosan kezdjük el, hogy szervezetünk hozzászokhasson a megváltozott fizikai terheléshez.

A séta például az egyik legkönnyebb testmozgás, amelyet bárki bárhol bármikor végezhet. Ha szükséges kérjük ki orvosunk tanácsát a választott testmozgással kapcsolatban!

A rendszeres testmozgás:

-kedvezően befolyásolja a vérnyomás alakulását,

-csökkenti a „rossz" koleszterin (LDL-koleszterin) magas értékét,

-emeli a „jó" koleszterin (HDL-koleszterin) értékét,

-csökkenti a szervezet zsírraktárait, azaz a túlsúlyt,

-előnyösen befolyásolja a cukorbetegség kórfolyamatát,

-növeli a stresszel és a depresszióval szembeni ellenálló képességet.

Ellenőrizzük rendszeresen a vérnyomásunkat!

A dohányzást teljes mértékben hagyjuk el!

Amennyiben magas vérnyomás miatt gyógyszert szedünk, az orvos utasításai szerint járjunk el!

http://en.wikipedia.org/wiki/Hypertension

http://en.wikipedia.org/wiki/Prazosin

http://drugsafetysite.com/telmisartan

http://www.boehringer-ingelheim.com/

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.