2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Valejjo után szabadon – avagy a testreszabott ékszerek birodalma

5 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/12178"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Csillaggabriella.thumbnail.jpg" border="0" alt="Csilag Gabriella - aki testreszabta az ékszereket" title="Csilag Gabriella - aki testreszabta az ékszereket" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Csillag Gabriella - aki testreszabta az ékszereket</strong></span></span>  <p>Testreszabott Ékszerek- „Boris Valejjo után Szabadon" című kiállítása hozta közelebb az ismertséghez. Csillag Gabriella ötvös-iparművésszel beszélgettem műhelyében, melynek a megrendelők elmondása szerint kisugárzása, életszaga van. </p><p>

csilag gabriella - aki testreszabta az ékszereketCsillag Gabriella – aki testreszabta az ékszereket 

Testreszabott Ékszerek- „Boris Valejjo után Szabadon" című kiállítása hozta közelebb az ismertséghez. Csillag Gabriella ötvös-iparművésszel beszélgettem műhelyében, melynek a megrendelők elmondása szerint kisugárzása, életszaga van.

csilag gabriella - aki testreszabta az ékszereketCsillag Gabriella – aki testreszabta az ékszereket 

Testreszabott Ékszerek- „Boris Valejjo után Szabadon" című kiállítása hozta közelebb az ismertséghez. Csillag Gabriella ötvös-iparművésszel beszélgettem műhelyében, melynek a megrendelők elmondása szerint kisugárzása, életszaga van.

A Dessewffy utca egyik hangulatos üzlet-műhelyében találkoztam Csillag Gabriella ékszerész-iparművésszel. A műhely falán számtalan érdekes gondolat, mely egy része Gabriellától származik. Egyik ilyen: „Minden napi sikerélmény: Minden reggel poraimból rakom össze magam. Eddig sikerült!" Nem csak a hely volt barátságos, hanem Gabriella is nagy szeretettel fogadott, az első pillanattól kezdve szó sem lehetett magázódásról. Őt kérdeztem pályafutásáról, és arról, miként hatott munkásságára Boris Vallejo művészete.

újabb munkaÚjabb munka

Hogy indultál el a pályán?

1971-ben  a pénzverdében voltam ötvös-ipari tanuló, majd leérettségiztem. Érettségi után történt, egy balatoni nyaralás során láttam, hogy a BÁV becsüsfelvételt hirdetett. Így kerültem a BÁV-hoz, ahol elvégeztem egy ékszerbecsüs tanfolyamot, majd becsüsként dolgoztam. Szakmaközelben voltam, és emellett hobbi szintem készítettem ékszereket. Senki nem tudja, de én paszományzsinórból csináltam először ékszereket, miközben az általam készített műveket zsűriztettem.

folytatva a megkezdett utat...Folytatva a megkezdett utat…

Miből készítettél még ékszereket?

Zsinór, plexi, csont, vas de ezek inkább kiegészítők voltak.

Volt nagyon érdekes, vagy furcsa kérés megrendelőtől?

Egy barátom karácsony előtt 3 nappal bejött a műhelybe, és megkérdezte, hogy az új házuk makettjét elkészíteném.-e aranyból. Mondtam hozzon nekem valamit, ami alapján ezt megtehetem. Karácson előtt két nappal megjelent a tervrajzokkal. Persze nem volt elegendő idő a megvalósításhoz.

Volt olyan, amit nem idő hiányában, nem tudtál elkészíteni?

Csak azt vállalom el, amit tudok, még ha nagy kihívás is. Szeretem a kihívásokat, szeretek azon gondolkodni, hogy tudom megoldani a feladatot. Ha nem tudom megcsinálni, nem vállalom el. Szeretem ha érdekes kérdéssel jönnek, ezek kicsit jellemzi a megrendelőt is. Persze olyan is előfordul, hogy magával a megrendelő személyével nem tudok együtt dolgozni.

Mikor eljönnek a kész ékszerért, szeretem látni a csillogást a szemükben, mikor elviszik azt. Szeretném, ha mikor a kezükbe veszik az ékszereiket később is, emlékeznének rám.

Visszatérve a pályádra, mi történt később?

az egyik munkatárs: miklós ritaAz egyik munkatárs: Miklós RitaMunkám mellett elvégeztem az ELTE-n a gemológiai- drágakő szakot. A drágakövek mindig közel álltak hozzám. 1988-ban meguntam a BÁV-ban végzett, valamennyire szabályozott munkát. Az öntörvényűségem és szabadságvágyam hajtott, hogy mást tegyek. Ott már kidolgoztam magam, nem volt elég kihívás. 1991. óta  iparművészként dolgozom.

Boris Vallejo munkássága mikor keltette fel érdeklődésedet?

A gyermekem 8 éves volt, amikor bementünk egy könyvesboltba, levette a polcról Boris Valejjo, Dreams című albumát, és azt mondta: -Mamika, ezt vedd meg nekem! -Megvettem.

a másik alkotótárs: wendler juditA másik alkotótárs: Wendler JuditMindig is vonzott az alkalmazott grafika, és Boris Vallejo is. Lapozgattam, beleszerettem, és arra gondoltam, hogy egyszer ezt meg fogom valósítani. 2002 körül már csináltam terveket, de azok nem valósultak meg. Tavaly ősszel kaptam egy inspirációt, mikor megkérdezték hol a művészetem. Elgondolkoztam, majd azt feleltem: Az én művészetemet hordják, ott van az embereken.

Úgy gondoltam, olyat szeretnék csinálni, amit mások nem. És testreszabott ékszereket tudtommal még nem csináltak a világon. Nem testékszerek ezek, hanem testre szabott ékszerek. Ezek ruhán hordhatók, és csak a tulajdonosai, hiszen az ő méretei alapján készülnek.

Akkor a boltban nincsenek halomra Valejjo ékszerek, amiket bármikor, bárki megvásárolhat.

Nincsenek, ezeket valóban testre kell szabni., és a nagyobb ékszerekből egyébként is csak maximum 5 db-ot szeretnék készíteni, nem szánom sorozatgyártásra.

A kiállításon bemutattunk hátékszert, láb-, arc-, és karékszert, mely utóbbit később Epres Panni kapott meg szponzorajándékként a Backstage-en, Réz Andrásék által.

Úgy tudom érmeket, jelvényeket is készítesz.

Igen, ezt általában cégek rendelik meg évfordulókra ajándékba. Ezek nem veret szinten készülnek, hanem egyedi tervezéssel, öntéssel sokszorosítva.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Most készül a következő kiállítás, és mert az ötvösség az team munka, így együtt dolgozom ezen is Wendler Judit ötvös-iparművésszel, és Miklós Rita ötödéves iparművész-hallgatóval, akik a mindennapokban is közvetlen kollégáim. De természetesen fontos feladata van a szakma többi részének is, így pl. a vésnöknek, foglalóknak, öntőknek, ezüstműveseknek, akiknek ezúton is köszönöm munkájukat.

Rengeteg tervem van még a jövőre vonatkozólag, úgy gondolom, hogy most fogom megvalósítani magam. Kedvelem az ezoterikát is, melynek energiái szükségesek, fontosak számomra.

Köszönöm szépen a beszélgetést!

Valejjo után szabadon – Fotók: Sárközi Mariann

 

1.1. 2.2.
3.3. 4.4.
5.5. 6.6.

Csillag Gabriellával találkozhatunk a következő kiállításán, vagy üzletében a VI. kerület, Dessewffy utca 25. szám alatt, de elérhetik a 06/ 70-313-7393-as telefonszámon is.

Fotók: Sárközi Mariann  és Német Krisztina

Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.