A Denso és a Toshiba együttműködési megállapodást írt alá egy mesterséges intelligenciát alkalmazó technológia fejlesztéséről, a Deep Neural Network Intellectual Property-ről (DNN-IP). A fejlesztés célja, hogy megkönnyítse a képfelismerést az önvezető járművek számára.

A Denso és a Toshiba együttműködési megállapodást írt alá egy mesterséges intelligenciát alkalmazó technológia fejlesztéséről, a Deep Neural Network Intellectual Property-ről (DNN-IP). A fejlesztés célja, hogy megkönnyítse a képfelismerést az önvezető járművek számára.

A két cég által kifejlesztett technológiát a képfelismerő rendszerekben fogják alkalmazni, melynek köszönhetően kifinomultabb vezetéstámogató asszisztensek állnak majd rendelkezésre az önvezető járművekhez.  A DNN egy olyan algoritmus lesz, melyet az emberi agy neurális hálózatának mintájára fejlesztenek ki. A várakozások szerint ugyanakkor még az agynál is jobb teljesítmény nyújthat az információ-feldolgozás szempontjából.

Az önvezető autóvezetés megvalósítása érdekében a számítógépeknek számtalan, különböző közúti szituációt kell értelmezniük rövid idő alatt, váratlan akadályok és útburkolati jelek figyelembe vétele mellett. A tökéletes képfelismerésnek ugyanakkor a hagyományos mintára, valamint a gépi tanulásra (mesterséges intelligencia) kell épülnie. Az objektumokat ezért lényegében karakterizálni és értelmezni kell.

A DNN alapú képfelismerés során a számítógépek saját maguk képesek feldolgozni és megtanulni a karaktereket, érdemben növelve ezzel az érzékelés pontosságát, valamint a felismerhető objektumok skáláját.

A DNN technológia fejlesztése terén történő gyors haladás érdekében a két vállalat azt tervezi, hogy a technológiát kiterjeszthetővé teszi számos hálózati alkalmazás számára. A technológia emellett kisebb, jármű processzorokba is beépíthető lesz, ennek köszönhetően kevesebb energiát használna fel.

A japán Aichi prefektúra Kariya városában található DENSO Corporation cég fejlett technológiák, rendszerek és alkatrészek vezető globális autóipari beszállítója a hőszabályozás, erőátviteli vezérlés, elektronika, valamint információ és biztonság területén. Ügyfelei közé tartoznak a világ nagy autógyártói. A vállalatnak világszerte több mint 200 leányvállalata és kapcsolt vállalkozása van 38 országban és régióban (beleértve Japánt is), emellett több mint 151.000  főt foglalkoztat. A 2016. március 31-én lezárt üzleti évben a konszolidált globális árbevétel 34,8 milliárd eurót tett ki. Tavaly a konszolidált globális árbevétel 8,8 százalékát a DENSO kutatásra és fejlesztésre fordította. A termékminőségre és újításra való összpontosítás mellett a DENSO különleges jelentőséget tulajdonít a környezetvédelmet, biztonságot és védelmet érintő kérdésekre, továbbá a vállalati társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos tevékenységekre (CSR).

 

Európában a DENSO körülbelül 15.500 embert foglalkoztat, a 2016. március 31-én lezárt üzleti év konszolidált árbevétele pedig elérte a 4,5 milliárd eurót. A DENSO európai tevékenységének részeként működnek a Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Oroszországban, Svédországban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban található értékesítési irodák. Emellett a cég gyártólétesítményeket működtet Csehországban, Németországban, Magyarországon, Olaszországban, Marokkóban, Lengyelországban, Portugáliában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban. A DENSO két műszaki központtal rendelkezik Németországban, de vannak mérnöki bázisai Olaszországban, az Egyesült Királyságban és Svédországban, ahol a piaci bevezetést megelőzően a mérnökök intenzív kutatásokat folytatnak az új technológiák fejlesztésének érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük