Először nyerte meg a kiemelt szakmai díjat kereskedelmi galéria. Idén is átadták a művészettörténeti szakma egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Opus Mirabile díjat.

 

Először nyerte meg a kiemelt szakmai díjat kereskedelmi galéria. Idén is átadták a művészettörténeti szakma egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Opus Mirabile díjat.

 

A díjazottak közé most először került be kereskedelmi galéria, a többszerzős művek kategóriájában a Virág Judit Galéria vehetett át elismerést.  A 2016-ban megjelent művészettörténeti publikációk legjobbjait elismerő díjat a Magyar Tudományos Akadémia Filozófia- és Történettudományok Osztályának Művészettörténeti Tudományos Bizottsága június 9-én adta át az MTA Székházában.

 

A díjat a Bizottság elsőként 1994-ben ítélte oda a legjobb művészettörténeti publikációkért, azóta pedig minden évben titkos szavazással választják ki a szakma legjobbjait. A Bizottság tagjai között olyan szaktekintélyeket találhatunk, mint Prékópa Ágnes, Szakács Béla Zsolt illetve Zwickl András.

Az elismerést korábban többször is a Magyar Nemzeti Galéria kiadványai nyerték el, idén azonban a Virág Judit Galéria a Berlin-Budapest 1919-1933 kiállításának katalógusáért a többszerzős művek kategóriájában vehette át a második helyezést. Ez azért is különleges esemény, mert kereskedelmi galériát korábban még sosem díjaztak. „A díj hatalmas szakmai elismerésnek számít, így mondanunk sem kell, hogy mekkora öröm és megtiszteltetés ez a Galéria számára." – nyilatkozta Kelen Anna, a Galéria művészettörténésze.

 

A nagyszabású katalógushoz tartozó kiállítást, melynek kurátora Kaszás Gábor, Szeredi Merse Pál, Virág Judit és Kelen Anna volt, még tavaly októberben tekinthette meg a nagyközönség. Az ingyenesen látogatható, 148 remekművet bemutató, három részes sorozat első állomásának fókuszában az akkoriban kulturális központként számon tartott Berlin és a magyar művészek kapcsolata állt. A tárlatot megelőző kutatások eredményeképp született meg a korszak avantgárd művészetét bemutató, díjat nyert katalógus, mely jelenleg is megvásárolható a Galériában.

 

A kiállítás-sorozat novemberben a Párizs – Budapest tárlattal folytatódik, melyet hasonlóan intenzív kutatómunka előzött meg, így ismét nagyszabású műalkotásokra és művészettörténeti szempontból is kiemelkedő jelentőségű kiállításra lehet számítani.

 

http://viragjuditgaleria.hu

https://www.facebook.com/viragjuditgaleria

https://www.instagram.com/viragjudit_gallery

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük