Az Educatio Kht. „Közösségi weboldalak és alumni szervezetek" címmel szervezett szakmai találkozót 2009. június 24-én a Hallgatói Információs Központban. A rendezvényen a felsőoktatási intézmények képviselői mellett az IWIW egyik kitalálója is jelen volt.

 

Az Educatio Kht. „Közösségi weboldalak és alumni szervezetek" címmel szervezett szakmai találkozót 2009. június 24-én a Hallgatói Információs Központban. A rendezvényen a felsőoktatási intézmények képviselői mellett az IWIW egyik kitalálója is jelen volt.

„Nehéz elérni a volt hallgatókat, főleg évekkel a végzés után" világítottak rá a felsőoktatási szakemberek a szerdai rendezvényen. Ennek felismerése az első lépés az intézményi diplomás pályakövetési tevékenység kiépítése felé.

A legtöbb intézményben működik valamilyen öregdiák – ún. alumni – szervezet, így nem szakad meg a kapcsolat hallgató és intézmény között a diplomaszerzés után sem. Ezek a kapcsolatok jól hasznosíthatóak a diplomás pályakövetéses vizsgálatok során. A sikert azonban sokban befolyásolja, hogy milyen az alumni szervezet, hány tagja van, és ők mennyire aktívak. A találkozó célja a működő gyakorlatok összegyűjtése azzal kapcsolatban, mi tesz népszerűvé egy online közösséget.

A közösségi weboldalak annak ellenére, hogy csak néhány éve jelentek meg, mára hihetetlen népszerűségre tettek szert. Mint azt Hain Ferenc – az Educatio Kht. külső szakértője – elmondta, az internetezők 60 százaléka naponta fellép valamilyen közösségi oldalra. Az egyik legnagyobb magyar portál, az IWIW esetében ez napi 1,2 millió látogatót jelent. A legtöbb felhasználó számára az ilyen közösségek a digitális önkifejezés és a kapcsolattartás fórumai. Az ilyen oldalakon kialakult klubok – azonos érdeklődési körön, tanulmányokon, stb. alapuló – új kommunikációs lehetőségeket rejtenek. Rövid idő alatt, olcsón, nagy tömegekhez lehet eljuttatni az üzenetet.

A közösségépítésben rejlő lehetőségeket az egyetemek, főiskolák is felismerték és alkalmazzák az alumni szervezeteikben. A Pécsi Diplomások Köre például együttműködik az IWIW-en kialakult Pécsi Tudományegyetem Klubjával. Győrmárton Rita, az Alumni Iroda vezetője elmondta, a klubbot egy náluk végzett hallgató hozta létre, és ma már 11 ezer regisztrált tagja van. Nem lehet figyelmen kívül hagyni valamit, ami ekkora toborzó erővel bír. Szabó Márton az IWIW képviselője elmondta, az oldal 4,3 millió regisztrált felhasználója közül naponta 120 ezer olyan van, aki 18 évnél idősebb és még tanul.

Kovács Zsolt és Tamándl László a győri Széchenyi István Egyetem képviselői arra hívták fel a figyelmet, hogy az alumni szervezetek nem kizárólag öregdiákok számára lehetnek érdekesek. Komplex szolgáltatásai segítségével a győri hallgatói portál már az egyetemi évek alatt igyekszik bevonni a diákokat, így már a kezdetekben megismerhetik az alumni rendszer nyújtotta lehetőségeket. Hasonlóan gondolkodnak a Debreceni Egyetemen, ahol a HuMarket elnevezésű karrier portál segíti a jelenlegi és végzett hallgatókat a tájékozódásban, munkakeresésben. Az oldal egyfajta elektronikus piactérként működik, ahol az állásajánlatok és gyakorlati helyek mellett, a karrier tanácsadásra is nagy hangsúlyt fektetnek. A Szegedi Tudományegyetem online öregdiák felülete elsősorban az Alma Mater munkáját segíti elő. Vincze Hanga Ágnes az egyetem képviselője elmondta, a weboldal főleg az ügyintézési és szervezési munkákban nyújt nagy segítséget. A honlapon könnyen és gyorsan elérhetőek az öregdiákok, így egyszerűbb a kapcsolattartás. A szegedi alumni szervezet sajátossága, hogy nem csupán volt hallgatók, hanem az egyetem dolgozói is lehetnek tagok.

A Szakmai Klub során kiderült, szükség van a közösségépítő alkalmazások és az alumni szervezetek összekapcsolására. Az ilyen site-oknak az igazi titka a közösségformáláson kívül a különböző alkalmazásokban rejlik, melyek folyamatosan fenntartják az érdeklődést, motiválják a felhasználókat, hogy újra és újra belépjenek az oldalra. A közösségi portálok legkedveltebb funkciói a személyre szabható felületek, a fájlmegosztás lehetősége, a fórumok, galériák, és az üzenő falak. A lényeg, hogy a tagok érezzék, tartoznak valahová.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük