2022.05.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Óriási kamu az interneten terjedő kép – az EGT térségen belül az E személyi is alkalmas utazásra ahol a régi is

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/98362"><img class="image image-preview" src="/files/images/eszemélyikulfnemjogosit.jpg" border="0" width="482" height="236" /></a></span>Az internetes terjedő kép kapcsán az alábbbi levéllel fordultunk a Kormányablak ugyfélszolgálatához:

Az internetes terjedő kép kapcsán az alábbbi levéllel fordultunk a Kormányablak ugyfélszolgálatához:

Az internetes terjedő kép kapcsán az alábbbi levéllel fordultunk a Kormányablak ugyfélszolgálatához:

Tisztelt ügyintézők,
Elnézésüket kérem, hogy levelemmel zavarom Két kérdésem lenned az elektronikus új személyi igazolvánnyal kapcsolatban.
Az első, hogy használható e külföldi utazáshoz, mint a korábbi személyi. A Facebookon és egyéb netes fórumokon ugyanis olyan hátlap képek jelentek megy, ahol az újságolvasó kosarába helyén a külföldi utazásra nem használható szöveg olvasható.
A második kérdés, hogy az elektronikus aláírás funkcióhoz milyen otthoni vagy céges kártyaleolvasót kell beszerezni és ez milyen windows xp. Windows 10 programokkal használható.

Érdeklődéssel várom válaszukat

Kis János
Igazságügyi szakértő
1027 bp margit krt 24.  1. 2.

A Kormányablak kijelölt ügyintézője meglepően gyorsan válaszolt:

 

Tisztelt Kis János!

A Kormányzati Ügyfélvonal részére érkezett elektronikus levelét köszönettel fogadtuk, az abban foglaltakkal kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom:

 Az ePASS (úti okmány) kártyafunkció komfortosabbá teszi a magyar állampolgárok európai utazásait az elektronikus úti okmány funkció használatával, ugyanis az okmány minden olyan határátlépésnél felhasználható lesz, ahol a schengeni, vagy más államközi egyezmények által szabályozott hozzáférési jogosultsággal rendelkező rendszerek, tehát pl. zsilipkapus beléptető rendszerek üzemelnek.

Az okmány ezen funkciója nem váltja ki az útlevelet, hanem annak a biztonsági szintjére emeli a személyazonosító igazolványt. Ezzel az okmánnyal továbbra is be lehet majd utazni azokba az országokba (elsősorban az EGT térség országaiba), amelyek  korábban is lehetővé tették a személyazonosító igazolvánnyal történő beutazást.

 

A KEKKH által már műszakilag és alkalmazhatóság szempontjából bevizsgált kártyaolvasók a következőek:

  • Reiner cyberJack® RFID standard HUN
  • Reiner cyberJack® RFID basis
  • ACS ACR1252U USB NFC Reader

A Reiner cyberJack® RFID standard HUN készülék PIN PAD-del, valamint LCD kijelzővel rendelkezik. Ebben az esetben a szoftverrel való kommunikáció ezen kijelzőn látható, az adatok megadása pedig a PIN PAD-del történhet.

A külföldön megvásárolható Reiner cyberJack® RFID standard típusú készülék nem, kizárólag a magyar menüvel rendelkező, HUN jelzéssel ellátott típus biztosítja az elektronikus személyazonosító igazolvány által nyújtott szolgáltatások megfelelő működését.

A Reiner cyberJack® RFID basis, valamint az ACS ACR1252U USB NFC Reader készülékek nem rendelkeznek sem kijelzővel, sem PIN PAD-del. Ez esetben a számítógép billentyűzete segítségével szükséges a szoftver által kért adatok megadása, az információk pedig az alkalmazás felületén jelennek meg.

A Reiner cyberJack® RFID standard HUN és a Reiner cyberJack® RFID basis típusú készülékek előre láthatóan 2016. január végétől a Magyar Posta árusításra kijelölt postahelyein és web shopjában is megvásárolhatóak, továbbá megtalálhatók a készülékeket árusító szaküzletekben.

Amennyiben további kérdése lenne, kérjük, forduljon hozzánk ismét bizalommal!

 

Tisztelettel:

Kovács Zoltán

Kormányzati Ügyfélvonal

tel.: 1818

fax: +36 1 550-1819

e-mail: 1818@1818.hu

Cimképünkről: Valóban létezik a külföldre nem utazhat szövegű e személyi IS. De azt azok kapjaák, akiket jogerős ítélet tilt el a külföldre utazástól. Ugyanakkor még várjuk a Kormányablak válaszát abban a kérdésben, hogty milyen alkalmazások támogatjak az uj személyi elektronikus aláírás funkcióját.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.