2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Orientale lumen – Kelet Világossága 2016

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/97824"><img class="image image-preview" src="/files/images/orientale.preview.jpg" border="0" width="475" height="313" /></a></span>A Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikar januártól májusig három alkalommal tart hangversenyt a Szent István Bazilikában, mindannyiszor különleges vendégekkel kiegészülve. A sorozat ötödik évadjának nyitóhangversenye január 10-én lesz. <p> 

A Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikar januártól májusig három alkalommal tart hangversenyt a Szent István Bazilikában, mindannyiszor különleges vendégekkel kiegészülve. A sorozat ötödik évadjának nyitóhangversenye január 10-én lesz.

 

A Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikar januártól májusig három alkalommal tart hangversenyt a Szent István Bazilikában, mindannyiszor különleges vendégekkel kiegészülve. A sorozat ötödik évadjának nyitóhangversenye január 10-én lesz.

 

„Kollégáim, vendégeink és jómagam türelmetlenül várjuk, hogy újabb „zenei fiókokat" nyithassunk meg a keleti keresztény zene hatalmas tárházában, s Önök elé tárhassuk sok évszázad liturgikus kincseit, hang-imáit. Őszintén remélem, hogy a tisztelt közönség is ugyanígy várja a sorozat újabb és újabb koncertjeit – erre enged következtetni a sok kedves megnyilvánulás, amit telefonon, a világhálón, vagy személyes találkozásaink alkalmával kapunk" – árulta el a kórus alapítója, Bubnó Tamás.

 

Az ötödik évad nyitóhangversenye 2016. január 10-én, vasárnap lesz 20 órakor.

A Szent Efrém Férfikar vendége az egyik legkiválóbb orosz vokális együttes, a gyönyörű hangú szólistákból álló szentpétervári férfikar, az Optina pustyn. A világ egyik legszebben zengő kontrabasszus szólistájának: Vladimir Miller-nek káprázatos hangján alapul a hangzás, s társai hangilag, lelkületileg és zeneileg is méltó partnerei a kivételes adottságú művésznek. A két férfikar a karácsonyi orosz zene kincsesházából külön-külön, s együtt is énekel majd remekműveket és különlegességeket egyaránt, Alekszandr Szemenov és Bubnó Tamás vezényletével.

 

A húsvéti hangversenyen – 2016. május 1-én – fiatal vendégeket üdvözölhetünk: a Lautitia Kóruscsalád három együttesét, akik a Debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskola büszkeségei. Nemes József művészeti vezető néhány év alatt a magyar ifjúsági kórusok elitjébe vezette lányait és fiait, sőt ettől is tovább: a legjelentősebb nemzetközi versenyeket vagy megnyerik, vagy a dobogón végeznek…

Tiszta és üde éneklésüket, kiváló zeneiségüket a Szent Efrém Férfikar társaságában már többször hallhatták vidéki nagyvárosokban, s most eljött az ideje, hogy közös hangversenyprogramunkat a Szent István Bazilika közönsége is élvezhesse.

Monumentális, 170 tagú kórus éneke tölti majd meg a templomot a hang-áhítat végén, előtte pedig a Lautitia Gyermekkar, az Ifjúsági Vegyeskar, a Kamarakórus, illetve a Szent Efrém Férfikar által görögkatolikus himnuszok, nagy klasszikus szláv mesterek szerzeményei, valamint magyar komponisták művei csendülnek föl.

 

A pünkösdi záróhangversenyt 2016. június 19-én hallhatja a közönség, az ötödik évadot Abeer Nehme és a Szent Efrém Férfikar koncertje zárja, kiegészülve Szokolay Dongó Balázzsal és az ő gyönyörű fúvóshangszereivel. Ősi keresztény zenék: arámi, grúz, kopt, örmény, szláv, szír, bizánci, krétai imák szövegeire – ezek teszik igazi pünkösdi örömünneppé ezt az alkalmat

 

A Szent Efrém Férfikar és vendégei 2016-ban is várják Önöket, kedves Olvasóinkat, és Barátaikat a bizánci rítusú zene lelket és testet felüdítő világában való „megmerítkezésre..

 

www.szentefrem.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.