Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) Bajor Gizi Színészmúzeumának dísztermében dr. Ács Piroska igazgató (OSZMI), a díj kihirdetője, Radnóti Zsuzsa dramaturg, az Örkény István Kuratórium tagja, az író özvegye és dr. Hóvári János, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) főigazgatója, nagykövet adta át az idei drámaírói ösztöndíjakat a jövendő reménységeinek, akik között két ifjú hölgyet is köszönthettünk.UPDATED: 2015-04-28 01:28:38

 

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) Bajor Gizi Színészmúzeumának dísztermében dr. Ács Piroska igazgató (OSZMI), a díj kihirdetője, Radnóti Zsuzsa dramaturg, az Örkény István Kuratórium tagja, az író özvegye és dr. Hóvári János, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) főigazgatója, nagykövet adta át az idei drámaírói ösztöndíjakat a jövendő reménységeinek, akik között két ifjú hölgyet is köszönthettünk.UPDATED: 2015-04-28 01:28:38

 

 

Az alaphangulatot Nyári László Junior Príma-díjas hegedűművész, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) Fischer Annie-ösztöndíjasa adta meg egy rendkívül bravúros Paganini-darabbal, a Nel cor pin variációkkal. Az ünnepség végén pedig Paganini: 5. Caprice című, ritka tehetséget kívánó, virtuóz művét adta elő.

 

Dr. Ács Piroska köszöntötte a hallgatóságot, majd köszönetet mondott a MANK-nak, hogy az EMMI megbízásából technikailag és anyagilag lehetővé teszi a díjazást, ami egy éven át havi bruttó 100 ezer forintos ösztöndíjat jelent. Az Örkény István-ösztöndíj kuratóriumának tagjai a Magyar Színházi Társaság részéről Radnóti Zsuzsa, a Magyar Írószövetség képviseletében Oláh János, a Szépírók Társaságától Térey János, valamint Zalán Tibor író, dramaturg, a Drámaírói Kerekasztal képviselője bírálják el a beérkezett pályaműveket. Az ötfős kuratórium megbízása 2015. december 31-ig tart. Csak olyanok pályázhatnak egész estés darabbal, akik 1975. január 1. után születtek, és még nem töltötték be a 40. életévüket. Az ösztöndíjban évente négy fő részesülhet.

 

Radnóti Zsuzsa az ösztöndíjak történetéről beszélt. Az összes műnemben évtizedek óta léteznek pályázók és díjazottak, például 1955 óta van Derkovits-, 1973-tól Móricz Zsigmond- és 2006 óta Babits Mihály-ösztöndíj, de a drámaírók díjazása csak 1998 óta vált lehetségessé. Köszönhető Bába Krisztinának, aki akkor a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában dolgozott. 1998-ban sok tehetséges pályázó akadt, bár a nők száma igen kevés volt. Az elsők között szerepelt Borbély Tibor, Tasnádi István, Kárpáti Péter, Lőrinczi Attila és Filó Vera (könyvillusztrátor). A 2000-es nyertesek műveiből több napig tartó fesztivált rendeztek az akkor még létező Budapesti Kamaraszínházban, ahol minden művet bemutattak – erről a sajtó is beszámolt. Akkor került a csapatba Egressy Zoltán (Portugál), Hamvay Péter és Kárpáti Péter.

   2003-ban a „Kulturális antológia" című reprezentatív kötetben látott napvilágot Térey János: Nibelung lakóparkja – tetralógia, profán mítosz; Bartis Attila: Parasztopera – elképesztő sikerrel; Pintér Béla, aki nemcsak rendez, hanem működő szövegeket is ír. Azután sorra kapott díjat Grecsó Krisztián, Erdős Virág, Péterfi Gergely, utóbbi A kitömött barbár című regényéért, 15 év munkájának eredményéért. Díjazott volt korábban Lackfi János, Szálinger Balázs is. A fenti nevekből és műveinek sikeréből kiderül, hogy az ítészek csalhatatlanul, igazságosan döntöttek. Eddig összesen 81 fő részesült ösztöndíjban. 

 

Az idei díjazottak felsorolását türelmetlenül vártuk. A Petőfi Irodalmi Múzeumban a díjak átadásakor sokoldalú művészeti rendezvényt tartottak. Radnóti Zsuzsa szeretné, ha jövőre lenne idő és anyagi fedezet az Örkény-díjak átadásakor is színes bemutatókra. A kortárs dráma ugyanis a színház élete! A magyar irodalom dráma tekintetében kevés új tehetséget mutat fel ebben a kettéosztott, durva közéletben – a dráma ebben szigetet képez. Az öt kuratóriumi tag mindegyike más-más világnézetű, de erőteljes viták után a szakmaiságban mindig meg tudtak egyezni. Az érvek és a beszélgetések során végül senkiben sem maradt tüske – összegezte Ács Piroska. A MANK látszólag csak a díjátadásért felel, valójában azonban a tehetségek komoly lehetőséget kapnak a további munkához. Meg kell mutatniuk a magyar társadalomnak, hogy tovább viszik az örkényi örökséget, sőt Madáchét, Katona Józsefét… Tavaly az OSZMI segítségével született meg hozzá a mentori rendszer is, amelynek során az ifjak megtanulják, hogyan lesz egy szövegből jó színdarab!

 

Az Örkény István drámaírói ösztöndíj új tulajdonosai tehát: Székely Csaba (Erdélyből), Lázár János (a Vajdaságból), megosztott díjban részesült: Barát Katalin és Bartók Imre, végül Urbán Nóra érdemelte ki. Örömmel koccintottunk az egészségükre és a jövőjükre.

.

 

 Urbán NóraBarát Katalin

 Barát KatalinUrbán Nóra

 Bartók ImreBartók Imre

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük