2013. szeptember 7-én, szombaton reggel tíz és este tíz óra között a budapesti VII. kerületi Madách téren Örkény kert! Az Örkény István Színház és Erzsébetváros Önkormányzatának évadnyitó rendezvénye.

 

2013. szeptember 7-én, szombaton reggel tíz és este tíz óra között a budapesti VII. kerületi Madách téren Örkény kert! Az Örkény István Színház és Erzsébetváros Önkormányzatának évadnyitó rendezvénye.

 

A VII. kerületi Önkormányzat tervei szerint 2014 tavaszára megvalósul a tér rendezése, addig is, már harmadik alkalommal, örömmel állt az Örkény Kert ötlete mellé, így az Örkény István Színház egész napos szabadtéri rendezvénnyel köszönti az új évadot a Madách téren. Régi tervük, hogy a Madách tér park legyen, körben az árkádok alatt kávéházakkal.

 

Ezen a napon a parkoló kiürítésével, a kocsikkal zsúfolt, repedezett aszfaltszőnyeg helyett füves teret hoznak létre, ahová egy nagyobb és egy kisebb színpadot állítanak fel.

A szándékuk, hogy felhívják a figyelmet a városi környezet élhetőbbé tételére, a közösségi életterek hangulatára és fontosságára, hogy ébren tartsák az erzsébetvárosi és általában a budapesti polgárok érdeklődését a kerület magas igényű kulturális hagyományai iránt.

A programok összeválogatásánál minden korosztály igényeit figyelembe vették, hogy teljes családok élvezhessék ezt a napot.

 

A programok:

 

10.00   – 11.30

Salamon Bea és a Méta

Az eMeRTon díjas MÉTA népzenei együttes 1983-ban alakult Pécsett, Salamon Beáta vezetésével. Tagjai a magyar népzene elkötelezettjei, magasan képzett zenészek. Salamon Beáta és kollégái komoly oktatási és kulturális tevékenységet végeznek, részt vettek a nemzeti alaptanterv kidolgozásában, határainkon átívelő gyűjtőmunkájuk ma is tart, zenei rendezőként és producerként számos hazai és külföldi produkció sikeréhez hozzájárulnak.

 

11.30 – 12.00

Csoda és Kósza – élő hangjáték

Ízelítő a novemberi bemutatókból, 5-15 éveseknek

Csoda és Kósza egy gödöllői tanyán élnek. Első ránézésre közönséges lovak, Sajó bácsi és Gyöngyi néni lovai. De szokott-e egy normális ló pizzát sütni a miniszternek, vagy épp a Marsra utazni, ha úgy tartja kedve?

Czigány Zoltán meséje a két ló, a csacska Kósza és a megfontoltabb Csoda figurájában azt az örök párost teremti újra, mint amit a mostani szülők számára Lolka és Bolka, a nagyszülőknek pedig Stan és Pan jelenthetett.

Az előadással a nagyobb gyerekeket is várják, azokat, akik nehezebben találnak kedvükre való, koruknak, érdeklődésüknek megfelelő színházi előadást. Az élő hangjáték műfaja szokatlan – és azt remélik, hogy a játékosság, a hangi ötletekre épülő előadás felkelti a gyerekek figyelmét, szívesen játszanak- és talán később is megpróbálkoznak hasonlóval.    

 

12.00 – 14.00 és 16.30 – 18.00

Vers csak neked

A vers csak neked programban a bérletet vásárló nézők bónuszként egy külön kis sátorban egy csak nekik szóló verset hallgathatnak végig a színészek előadásában.

 

14.30 – 15.00

Bíró Kriszta legújabb könyvét, a Fércművet dedikálja.

A könyvből részleteket olvas fel Szandtner Anna.

 

 

15.00 – 16.00

Hatvanhat – a Sebő együttes koncertje

Sebő Ferenc 1970-ben alapította meg Halmos Béla közreműködésével a Sebő Együttes-t. Repertoárjukon a régi stílusú kelet-európai parasztzenék mellett énekelt versek — többek között József Attila, Weöres Sándor és Nagy László költeményei — szerepelnek. Az együttes tagjai népzenegyűjtéssel is foglalkoznak, és céljukká vált a megismert zenék eredeti formában történő tolmácsolása.

A zenekar tagjai: Sebő Ferenc – ének, tekerőlant, gitár, oud, citera, Barvich Iván – tárogató, bolgár  kaval, moldvai kaval, pánsíp, dvojnice, furulya, csellótambura, brácsatambura, Perger László – prímtambura, bolgár tambura, gitár, vokál

Az előadást Weöres Sándor emlékének, századik születésnapjának szenteljük

 

16.00 – 16.30

HANEM tangózenekar koncerje

Így néz ki egy női tangózenekar Pesten, a harmadik évezred tízes éveiben: pimasz és érzelmes, fogékony a politikára és az erotikára egyaránt.

Klasszikus argentin tangóval indítanak, Piazzollát énekelnek magyarul, és egy Karády-dal rapváltozatától sem riadnak vissza. – Hallottátok már őket? – Nem. – HANEM?

A zenekar tagjai: Bíró Kriszta – ének, Murányi Márta – akkordeon, ének, Nádori Lici – zongora, ének, Rick Zsófi – hegedű, ének, Sváb Ági – nagybőgő

 

16.30 – 17.00

Babits Mihály: Jónás könyve, előadja Csuja Imre

Babits Mihály a Jónás könyvében fogalmazza meg a szellem emberének kötelességét a "világ hatalmai" ellenében, a kiállás feltétlen parancsát az európai kultúra és humánum mellett, az erőszak és a bosszú elvetését. Az önironikusan megrajzolt Jónás dühödt prófétálásán kívül a világban szükség van a megbocsátó Isten kegyelmére is: ez Babits szellemi végrendelete a világégés előtt álló Európa és Magyarország számára.

Az előadás a tavalyi Örkény Kerten is elhangzott, idén közkívánatra ismételik meg.

 

17.00 – 18.00

Gingalló családi koncert – Szalóki Ági és zenekara

Népdalfeldolgozások és énekelt versek – József Attila, Tamkó Sirató Károly, Weöres Sándor és az erdélyi származású költőnő, Szabó T. Anna versei – kaptak helyet az egész családnak szóló műsorban. A gyerekeknek, családoknak szóló koncert 60 perces interaktív zenés foglalkozás, zenei képességfejlesztő játékokkal, énekkel, tánccal. Szalóki Ági Gingalló című lemeze 2009-ben jelent meg a Folkeurópa Kiadó gondozásában. 2010-ben elnyerte az év gyereklemeze Fonogram díját.

A zenekar tagjai: Dés András-ütőhangszerek, Lamm Dávid-gitár, Kovács Zoltán-nagybőgő, Szalai Péter-tabla, Rácz Krisztián-gitár

 

18.00 – 18.30

Dalok A Kék Angyal Bárból

A Kék Angyal avagy egy zsarnok vége című előadás dalait hallhatják Takács Nóra Diána,

Szandtner Anna és Znamenák István előadásában.

Az előadás rendezője Gothár Péter, zeneszerzője Kákonyi Árpád.

 

19.00 – 19.30

Egy kis komolyzene

A zongoránál ismét az Örkény kert állandó vendége, Kocsis Zoltán!

 

19.30 – 20.00

Anemona/Canarro koncert

Dalok spanyol, orosz, yiddisch, török,  arab és magyar nyelveken.

A zenekar tagjai: Berki Szofi – ének, Szandtner Anna – ének, Oravecz Péter – gitár, Petz Bálint – gitár, tres cubano

 

20.00 – 20.30

Örkény Swing

Az Örkény Színház Swingzenekarának minikoncertje.

A zenekar tagjai: ének: Kerekes Viktória, Bíró Kriszta, Szathmáry Judit, Mácsai Pál, zongora: Kákonyi Árpád, színházunk zenei vezetője, dob: Tóth Lajos, basszusgitár: Herboly Domonkos, az Örkény Színház gazdasági igazgatója

 

21.00 – 22.00

Örkény Esztrád

Az Örkény Színház társulatának alkalmi koncertje.

Egy prózai színház kirándulása a zenés műfajokba, a klasszikus zenétől a jazz-en át a rockzenéig. Mindenki olyan számmal lép fel, amit erre az alkalomra választott.

 

Eközben …

12.00-től Csoda és Kósza játszóház

Csendes pihenő és piknik a füvön

Jelmez-, kellékkiállítás és totó az előcsarnokban

 

ÖRKÉNY SÁTOR

Egész nap várja az érdeklődőket az Örkény sátor, ahol jegyeket és bérleteket vásárolhatnak a következő évadra; találkozhatnak és beszélgethetnek az Örkény István Színház színészeivel.

 

2013. szeptember 7. 10:00-22:00

Örkény kert

Budapest VII. kerület Madách tér

 

www.orkenykert.hu

www.orkenyszinhaz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük