A GDP közel 50%-át, a versenyszféra foglalkoztatottainak 70%-át, a vállalkozói adók közel 60%-át a Kis-és közepes vállalkozások (KKV) szektora adja Magyarországnak.

 

A GDP közel 50%-át, a versenyszféra foglalkoztatottainak 70%-át, a vállalkozói adók közel 60%-át a Kis-és közepes vállalkozások (KKV) szektora adja Magyarországnak.

De vajon mi történik a KKV szektorral 10 év múlva, ha  nem sikerül megállítani azt a tendenciát, amely szerint a középiskolások és egyetemisták közel egyharmada szeretné elhagyni az országot és nem lát reális jövőképet a vállalkozásban?

A ma hazánkban élő kb. 2,3 millió 18 és 34 év közötti fiatalból mindössze 87 700 vállalkozik, ráadásul a magyar lakosság az európai és tengerentúli átlagnál is jóval kevesebb vállalkozó kedvvel rendelkezeik.

A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége által harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Fiatal Vállalkozók Hete, amely remek alkalom motiválni a fiatalokat, megmutatni a vállalkozásban rejlő persektívát és eloszlatni a téves képet a vállalkozások világáról – mindezt úgy, hogy közben az országszerte várható rendezvényeken hasznos információkkal, tudással és értékes kapcsolatokkal gyarapodhatnak a résztvevők.

      Az Fiatal Vállalkozók Hete rendezvénysorozat (2010. november 15-21. között) nagy jelntőséggel bír, ugyanis a fiatalok nem kizárólag a különböző vállalkozási területek sajátosságairól tájékozódhatnak, hanem felfedezhetik eddig nem ismert képességeiket is. A konferenciákon neves szakértők, a gazdasági élet ismert szereplői, és sikeres vállalkozók osztják meg tapaszatlataikat és praktikus tanácsaikat a vállalkozó, vagy vállalkozni vágyó fiatalokkal. Többek között szó esik majd a nők szerepvállalásáról és helyzetéről a gazdasági, vállalkozói életben, az innováció szerepéről a piacról való kiszorulás elkerülésében, a megújuló energiaforrások külnböző területeken történő felhasználásáról, alkalmazási lehetőségeiről és korlátairól, a vállalkozói attitűdről, illetve a vállalatok környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalásáról is. A Fiatal Vállalkozók Hete országos összefogással igyekszik segíteni egy olyan társadalmi réteget, amely a jövőben kulcsszereplője lehet az ország sikerének.

A Fiatal Vállalkozók Hete rendezvényei azoknak a 14 és 35 év közötti fiataloknak szólnak, akik már meglévő vállalkozással rendelkeznek vagy a terveikben szerepel egy új vállalkozás felépítése, ugyanakkor remek tájékozódási lehetőséget biztosítanak a programok azok számára is, akik csak érdeklődnek a gazdasági élet iránt. Az egy hetes, ingyenes programsorozat keretein belül a szakértők segítik a fiatalok terveinek megvalósítását és karrierjük megalapozását, miközben a rendezvények lehetőséget kínálnak a jővő vállalkozói nemzedékének olyan gazdasági vezetőkkel való személyes találkozásra, akik megfelelő információforrásként, kapcsolati tőkeként vagy akár mentorként tudnak a későbbiekben segíteni a piacra újonnan belépők számára.

A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) az elmúlt években tanusított eredményei alapján, megkapta a ,,Kaufmann Foundation"-től a jogokat Magyarországon, a ,,Global Entrepreneurship Week" (GEW) világmozgalom, azaz a Fiatal Vállalkozók Hete szervezésére.

Magyarországon a Brit Nagykövetség az egyik legelső támogatója volt 2008-ban a hazánkba frissen érkezett kezdeményezésnek, a GEW keretében megrendezésre kerülő Fiatal Vállalkozók Hetének. Greg Dorey, Brit Nagykövet így nyilatkozik erről a gyümölcsöző kapcsolatról: 

"A Brit Nagykövetség harmadik alkalommal is örömmel működik együtt a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségével, hogy a Fiatal Vállalkozók Hetét megvalósítsa. Jó látni, hogy olyan fontos témák is bekerültek a hét programjai közé, mint a zöld- és a női vállalkozások, az innováció, illetve a piaci verseny. Az említett témák  felvetése kiemelten fontos a munkahelyteremtés és a gazdasági fejlődés elősegítéséhez Magyarországon és az Európai Unióban egyaránt."

Gordon Brown angol miniszterelnök 2008-ban  meghívta a világ minden országát, hogy egy időben ünnepeljék a fiatalokat, a kreativitást, a vállalkozói szellemiséget, így 80 ország mellett hazánk is csatlakozott a  ,,Global Entrepreneurship Week" mozgalmához. „Valamennyi fiatalban ott rejtőzik a tehetség, hogy hozzájáruljon a gazdaság, a társadalom fejlődéséhez. Nekünk pedig kötelességünk, hogy minden tőlünk telhető módon segítsük a fiatalokat e tehetségük kibontakoztatásában, a jövő érdekében" – üzente Gordon Brown, brit miniszterelnök a Global Entrepreneurship Week résztvevőinek. Idén Gordon Brown brit miniszterelnök mellett Nicolas Sarkozy és Hillary Clinton is tevékenyen részt vesz a ,,Global Entrepreneurship Week" megrendezésében.

A legfrissebb felmérések szerint Magyarországon, 2010. III. negyedévben 62.510 vállalkozással 15-34 év közötti férfi rendelkezik, valamint  25.147 cég, 15-34 év közötti női vállalkozók irányítása alatt tevékenykedik, tehát ebben a korcsoportban minden harmadik aktív vállalatot női vállalkozó vezet.

A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége összefogja és érdemben segíti a következő vállalkozói generációt. Célja, hogy megbízható fórumot teremtsen, amelynek keretében a kezdő vállalkozók és a már vállalkozó fiatalok együtt tudnak hallatni magukról, s ahová szakmai kérdéseikkel fordulhatnak. Civil érdekvédelmi szervezetként, érdemi segítséget nyújt a fiatal vállalkozóknak, s képviseli a gazdasági életben forgó fiatalok sajátos érdekeit hazánkban és az Európai Unióban egyaránt. Segít azoknak a fiataloknak is, akik egyedül nem tudnak, vagy nem mernek vállalkozást indítani, mert még nem rendelkeznek elegendő információval vagy tapasztalattal egy vállalkozás elindításához. A fiatalok széles körét vállalkozásra sarkallva, katalizátorként szolgál, amivel elősegíti az ország gazdasági fejlődését. E célok megvalósításának egyik eszköze a Fiatal Vállalkozók Hete is.

A GEW során számos világra szóló aktivitást szerveznek, melynek egyik fontos „világjátéka" a ,,Your Big Year" verseny, amelyen próbára teszik a résztvevők kommunikációs, és vállalkozói képességeit. Szabó Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem  nemzetközi gazdálkodás szakos, végzős hallgatója és a FIVOSZ oszlopos tagja bejutott a globális vállalkozói verseny, a „Your Big Year" (A te nagy éved) döntőjébe – amelynek fődíjaként a nyertes a rendezők költségén egy év alatt körbeutazza a világot, miközben tanulhat és tapasztalhat. A társadalmi felelősségvállalás és a globális összetartozás jegyében létrehozott versenyben 44.333-an vettek részt, a világ 168 országából, s Dániel bejutott az első 23-ba!

„Sok látnivaló van a világban és mindenkinek lehetőséget kellene biztosítani arra, hogy utazzon. Utazás nélkül, hogyan érthetnénk meg más kultúrákat és azok problémáit? A saját élményeink, illetve tapasztalatainkon által képesek leszünk rá, hogy változtassunk a rászorulók helyzetén" – mondta Dániel, megfogalmazva, miért fontos neki a verseny és miért vonzza a lehetséges győzelem.

A Fiatal Vállalkozók Hete idén 10 nagyváros – Debrecen, Nyíregyháza, Szeged, Miskolc, Gyöngyös, Székesfehérvár, Békéscsaba, Eger, Nagykanizsa, Pécs – mellett, Budapesten 9 rendezvénnyel, valamint versenyekkel és egyéb aktivitásokkal várja az érdeklődőket.

A programokról részletes információt a http://www.fiatalvallalkozokhete.hu/ oldalon olvashatnak.

A tényadatok forrása a Központi Statisztikai Hivatal!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük