2022.05.29.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Oscar-jelölt A Kígyó ölelése

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/98154"><img class="image image-preview" src="/files/images/magyarhan.preview.jpg" border="0" width="472" height="683" /></a></span>A tavalyihoz hasonlóan a magyarhangya idén is büszkélkedhet Oscar-jelölt filmmel. Tavaly a legjobb dokumentumfilm kategóriájában három filmünk is indult: a Vivian Maier nyomában, A Föld sója és a Citizenfour, utóbbi el is nyerte az arany szobrocskát! - tájékoztatott Parádi Orsolya (sajtókapcsolat magyarhangya). <p> 

A tavalyihoz hasonlóan a magyarhangya idén is büszkélkedhet Oscar-jelölt filmmel. Tavaly a legjobb dokumentumfilm kategóriájában három filmünk is indult: a Vivian Maier nyomában, A Föld sója és a Citizenfour, utóbbi el is nyerte az arany szobrocskát! – tájékoztatott Parádi Orsolya (sajtókapcsolat magyarhangya).

 

A tavalyihoz hasonlóan a magyarhangya idén is büszkélkedhet Oscar-jelölt filmmel. Tavaly a legjobb dokumentumfilm kategóriájában három filmünk is indult: a Vivian Maier nyomában, A Föld sója és a Citizenfour, utóbbi el is nyerte az arany szobrocskát! – tájékoztatott Parádi Orsolya (sajtókapcsolat magyarhangya).

 

Idén A KÍGYÓ ÖLELÉSE a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában száll versenybe a díjért. A Visszatérő 12 jelölése és Leonardo DiCaprio győzelmi szónoklata a Golden Globe-díjkiosztón is azt bizonyítja, hogy az őslakosok helyzete végre fókuszpontba került.

 

A legjobb idegennyelvű film kategóriában versenyzik a SAUL FIA is, így idén a magyarhangya nem a saját filmjéért fog szorítani – kivételesen.

 

A 2015 szeptemberében bemutatott A Kígyó ölelése (lásd: http://euroastra.hu/node/94889)  hamarosan ismét látható néhány kiválasztott budapesti mozi műsorán, elsőként az Art+Cinema vetíti január 21-től!

 

Ciro Guerra csodálatos látványvilágú alkotása, A Kígyó ölelése (El abrazo de la serpiente) főhajtás a kolumbiai Amazónia elveszett kultúrái és civilizációi előtt, mely talán az első olyan film, amely nem a fehér ember szemszögéből mutatja meg az eseményeket. A Cannes-ban a Rendezők kéthete szekció fődíját elnyerő pszichedelikus kalandfilm a kritikusok szerint "lélekkel teli, furcsa és lenyűgöző felfedezőút" (The Playlist), "megrázó filmművészeti tanúságtétel" (Variety), "hipnotikus ragyogású, fekete-fehér odüsszeia" (Screen). A film egyik főszerepét a Borgmanból ismert Jan Bijvoet alakítja.

 

Karamakate, a nagyhatalmú amazóniai sámán, törzsének utolsó képviselője a világtól elvonultan, a dzsungel mélyén él. A magány évtizedei chullachaqui-vá változtatták, olyan emberré, aki emlékek és érzelmek nélküli üres kéregként létezik. Életét azonban felrázza egy amerikai etnobotanikus érkezése, aki a Yakrunát, a szent varázsnövényt keresi, amely megtanít álmodni. Együtt indulnak Amazónia szívébe, és utazásuk során a múlt, a jelen és a jövő egybeolvad, Karamakate pedig lassan visszanyeri elveszett emlékeit.

 

A történet a sámán és a két megszállott fehér ember road movie-ján túl a kolumbiai rendező kezében az őstermészet és a globalizáció örökös küzdelméről szóló gigantikus parabolává nemesül. A film egy őslakos szemével láttatja a gyarmatosítás groteszkségét, a hittérítés bornírtságát, és egy valódi ayahuasca-szeánsz után nekünk szegezi a kérdést: vajon elég bölcsek vagyunk ahhoz, hogy örökségünket ne játsszuk ki mohó anyagi érdekeknek?

 

https://youtu.be/enNHm3FszKQ

http://magyarhangya.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.