A Magyar Nemzeti Bank tematikára vonatkozó nyilvános konzultációt követően összeállította a 2017. évi emlékérme-kibocsátási programját. A dokumentum, benne a táblázattal a cikk végéről letölthető!

A Magyar Nemzeti Bank tematikára vonatkozó nyilvános konzultációt követően összeállította a 2017. évi emlékérme-kibocsátási programját. A dokumentum, benne a táblázattal a cikk végéről letölthető!

Az MNB 2017-es emlékérme-kibocsátási programjáról szóló nyilvános konzultáció nagy sikerrel zárult, az egyik vezető internetes hírportálon publikált szavazási lehetőséggel élve közel tizenötezren véleményezték a meghirdetett tematikákat. Az MNB a végleges emlékérme-program kialakítása során figyelembe vette a lakossági véleményeket is.

A legtöbb ajánlás arra vonatkozott, hogy Arany János születési évfordulójáról a jegybank arany emlékérmével emlékezzen meg, így az MNB – megtartva a magyar írókról, költőkről eddig megemlékező, immár hagyományosnak tekinthető ezüst emlékérmét is -Arany Jánosról arany emlékérmét is megjelentet. Egyelőre nem folytatódik a középkori magyar aranyforintok emlékérme-sorozat, mivel a sorban következő Habsburg Albert (1437-39) tematika csak 36%-os támogatottságot kapott. Ugyancsak kevésbé volt népszerű a válaszadók között a Nemzeti Emlékhelyeket bemutató bronzpatinázott emlékérme-sorozat 2017-re tervezett darabja, a Fiumei úti temető. Helyette egyetlen kiemelt nemzeti emlékhelyünk, a Kossuth tér kerül emlékérmére.

A közzétett listán nem szereplő új javaslatok is érkeztek a konzultációs időszak alatt, közülük Kossuth Zsuzsanna születésének 200. évfordulóját, valamint Lajtha László születésének 125. évfordulóját vette fel az emlékérme-kibocsátási programjába a jegybank.

A 2014 óta érvényben lévő értékesítési politikának megfelelően minden nemesfém emlékérmének megjelenik a 2000 Ft-os címletű színesfém változata is. Ez a kivitel nem csupán a választékot bővíti, hanem kedvező ára miatt elősegíti az emlékérmék népszerűsítő, tájékoztató szerepének még hatékonyabb érvényesülését.

Az MNB a változtatás jogát fenntartja. A Magyar Közlönyben megjelenő MNB elnöki rendeletek határozzák meg a végleges adatokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük