2024.május.20. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Összehangolt turizmusfejlesztés az ASEAN országokban

4 perc olvasás

asean 1

Tíz délkelet-ázsiai állam, kormányközi együttműködésen alapuló regionális szervezetet hozott létre 1967. augusztus 8-án. Céljuk: az államaik politikai, gazdasági, katonai, oktatási és kulturális együttműködésének elősegítése. A napokban közös videó konferenciát tartottak a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségébe (ASEAN) tömörülő országok idegenforgalmi miniszterei, ahol a koronavírussal kapcsolatos további védekezés és az egyes országok turizmusfejlesztésének kérdéseit vitatták meg.

asean 2

A házigazda, Thong Khon, a Kambodzsai Királyság idegenforgalmi minisztere elmondta, hogy összehangolt intézkedésekre van szükség a turizmus újraélesztéséhez. A világjárvány következtében drámaian megnőtt a szakmában a munkanélküliek a száma, amely kedvezőtlenül érinti az ASEAN országok gazdasági életét. Az intézkedések elsődleges célja az, hogy ezeket a hatásokat minden ország minimalizálni tudja és a közös cselekvés érdekében olyan stratégiát alakítson ki, amely a legrövidebb időn belül elő tudja mozdítani a régió idegenforgalmát. Kambodzsa és a szomszédos országok gazdaságának tartópillére a turizmus. A régió vezető politikusai egy kommünikében azt hangsúlyozták, hogy új, transzparens intézkedésekre és szabályozásokra van szükség, mert csak így tudják újraéleszteni a belföldi- és nemzetközi turisták érdeklődését Délkelet-Ázsia iránt.

asean 3

„Mindent meg kell tenni, hogy egészségesebb és biztonságosabb légkört teremtsünk a vendéglátásban és idegenforgalomban dolgozóknak” – tette hozzá Thong Khon. Az ASEAN miniszterek megállapodtak, hogy párbeszédet folytatnak az idegenforgalmi partnerekkel, nemzetközi szervezetekkel és az idegenforgalmi ágazat részvényeseivel, hogy segítségükkel mihamarabb talpra állítsák a turizmust és felkészüljenek a mostanra új szakaszába lépett krízis kezelésére. Kreatív és innovatív megoldásokat kell találni a szektor fellendítésére: ilyen például a digitális technológia fejlesztése, valamint az ún. „top-of-mind” tevékenység adottságainak jobb kihasználása, amely az utazók spontaneitását hangsúlyozza az úti cél kiválasztásakor. Ennél is fontosabb az idegenforgalom promóciójában az ASEAN országok „single tourism destination”-ként történő megjelenése, melyben a csoportok helyett az egyéni utazásokat helyezik előtérbe. A miniszterek ismertették az országaikban a COVID-19 járvány miatt kialakult helyzetet és a közösségi oldalaikon elérhetővé tették a követendő előírásokat, javaslatokat annak érdekében, hogy a turizmus beindításához a legkedvezőbb, legbiztonságosabb feltételeket teremtsék meg.

 

asean 4 1

Sárdi Rudolf, Kambodzsa Idegenforgalmi Minisztériumának magyarországi és közép-kelet-európai képviselője mindezeket kiegészítve még elmondta: Kambodzsában több mint 2800 idegenforgalmi vállalkozás függesztette fel működését, amely 46.000 ember munkanélküliségét eredményezte. Közel 100 idegenvezető szintén állás nélkül maradt és tevékenységi körét bizonytalan ideig szünetelteti. Ugyanakkor a belföldi turizmus továbbra is jól működik. Március második hetében 190 000 bel- és külföldi turista látogatta meg az ország idegenforgalmi szempontból legfontosabb látványosságait. Naponta, de főleg a hétvégeken, sok család egyénileg vagy kis csoportokban barangolja be az országot.

asean 5

A régió legnevezetesebb idegenforgalmi eseményére 2021. január 17-21. között kerül majd sor: az ASEAN Tourism Forum (ATF) büszke házigazdája ezúttal Kambodzsa, egészen pontosan a főváros, Phnom Penh lesz. Az ATF-et 1981-ben hozták létre és a régió országai jövőre ünneplik sikeres működésének 40. évfordulóját. A legfontosabb az, hogy az ASEAN „egységes úti célként” jelenjen meg az idegenforgalmi piacon, függetlenül az egyes országok közti kulturális és nyelvi különbségektől. Phnom Penh a régió a legdinamikusabban fejlődő fővárosa, mind a beruházások, mind az infrastruktúra fejlesztése területén. Így nem véletlen, hogy „Ázsia gyöngyszemének” is becézik az élhető, de mindig lüktető várost. Az esemény keretében kerül sor a TRAVEX Idegenforgalmi vásár megrendezésre, amelyen a 10 ASEAN ország (Brunei Darussálam, Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, Thaiföld, a Fülöp Szigetek, Szingapúr és Vietnam) idegenforgalmi szektorának számos képviselője vesz részt. Az esemény helyszínét rotációs alapon választják ki, tavaly Brunei volt a házigazda.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.