Halmos Béla napot tart a Hagyományok Háza június 4-én. Egész napos rendezvénysorozattal emlékezik a Hagyományok Háza június 4-én Halmos Bélára, a legendás prímásra születésének 70. évfordulóján.

 

Halmos Béla napot tart a Hagyományok Háza június 4-én. Egész napos rendezvénysorozattal emlékezik a Hagyományok Háza június 4-én Halmos Bélára, a legendás prímásra születésének 70. évfordulóján.

 

A program keretében mesterkurzusokat, előadásokat, könyvbemutatót tartanak, este 18 órától Halmos Béla 1995-ben megjelent, Az a szép piros hajnal című lemezének anyagát adják elő, majd éjszakába nyúló táncházzal zárul a program.

 

Idén június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján ünnepelné 70. születésnapját Halmos Béla, a táncházmozgalom egyik elindítója, első prímása. Ő úgy mondta, azért született ezen a napon, hogy összehegedülje a Trianon által szétszabdalt nemzetet. Sok évtizedes aktív tevékenysége során fáradhatatlanul a magyar népi kultúra és a táncházmozgalom ügyéért dolgozott, 2013 nyarán bekövetkezett váratlan halála pótolhatatlan űrt hagyott maga után.

 

Születésének 70. évfordulóján a Hagyományok Házában – melynek maga Halmos Béla is éveken át munkatársa volt – június 4-én egész napos programsorozattal kívánnak emlékezni a kiváló muzsikusra, folklórgyűjtőre, oktatóra és szervezőre.

Napközben széki népzenei mesterkurzust vezet ifj. Csoóri Sándor, a széki dalokat Fábián Éva tanítja. 13 órakor koszorút helyeznek el a Forint utcai házánál, természetesen muzsikaszó kíséretében.

A délután folyamán az érdeklődők előadásokat hallhatnak Halmos Béla feldolgozott hagyatékáról, gyűjtőútjairól, a most megjelent Halmos Béla emlékezete című könyvet a szerző, Jávorszky Béla Szilárd mutatja be, majd mezőségi táncokat tanulhatnak Varga Zoltán és Lőrincz Bea vezetésével.

18 órakor egy ünnepi koncert keretében felhangzik Halmos Béla 1995-ben megjelent Az a szép piros hajnal című lemeze. Az erdélyi tradicionális népzenei koncerten az album egykori közreműködői – Sebestyén Márta, Juhász Zoltán, ifj. Csoóri Sándor, Fekete Antal, Kelemen László, Éri Péter és Havasréti Pál – mellett olyan nagyszerű prímások veszik át Halmos Béla szerepét, mint Ökrös Csaba, Papp István Gázsa vagy Porteleki László.

 

A programsorozat a Bem rakparton a Budavári Művelődési Házban lévő Sebő klubban folytatódik, ahol a Népzene Tanszék koncertjével és éjszakába nyúló táncházzal zárul a megemlékezés.

 

http://www.hagyomanyokhaza.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük