2024.május.23. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ősztől Siófokon indul másodikként hajós képzés az országban

6 perc olvasás

hajos.jpg A „Szakmák éjszakája 2018” rendezvénysorozat hivatalos megnyitójának keretében hivatalosan is bejelentette a Siófoki Szakképzési Centrum és a BAHART vezetője a hajós képzés őszi indulását Siófokon. Első lépcsőben érettségire épülő felnőttképzés keretein belül indul az oktatás, de a cél mindenképp egy hajós technikus szakgimnáziumi osztály indítása Siófokon.

 

A BAHART középtávú stratégiájában hangsúlyos pillérként jelenik meg az erőforrások fejlesztése, melynek szerves részét képezi a munkavállalói állomány, így a hajósok folyamatos képzése is. A BAHART, mint a régió felelős szolgáltató vállalata elkötelezett a szakképzett, helyi munkavállalók foglalkoztatásának és képzésének elősegítése mellett.

A Siófoki Szakképzési Cetrum célja, hogy a régió munkaerőkeresletéhez legoptimálisabban igazodó képzési kínálattal rendelkezzen. A Balaton régió turizmusának növekvő tendenciáihoz igazodó képzéspalettába illeszkedik a most elindítandó hajós képzés is. A munkaerőpiaci hatások és az iskolarendszerű utánpótlás képzés hiánya, valamint ezek felismerése hívta életre a Siófoki Szakképzési Centrum és a Balatoni Hajózási Zrt. szakmai együttműködésével a 2018. őszén elinduló hajós képzést Siófokon, mellyel az országban már két helyen érhető el ez az oktatás.

 

A BAHART hajóin megrendezésre került sajtónyilvános eseményen – melyen részt vett Molnár Attila a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal főigazgatója is – Szamosi Lóránt a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója és Kollár József a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója ünnepélyesen aláírta a két Társaság együttműködési megállapodását. Az eseményen lehetősége nyílt az érdeklődőknek a szakmai képzés részleteinek megismerését követően a BAHART hajóinak és telephelyének szakszerű vezetéssel való bejárására is.

 

„A jelentős számú hajós munkavállalót foglalkoztató „nagy” állami vállalatok átalakulásának következményeként, a hajós felsőfokú szakképzés mára teljesen megszűnt, az iskolarendszerű középfokú képzés pedig tartalmában és a résztvevők számában egyaránt megváltozott. Ezzel egyidejűleg a gyakorlati képzőhelyek száma, valamint az elméleti és gyakorlati oktatók száma is csökkent.  A ma működő magyar hajózási vállalkozásokhoz egyre kevesebb szakirányú végzettségű pályakezdő fiatal jelentkezik, illetve ezen vállalkozások szakember igénye és a jelenlegi iskolarendszerű oktatásból kikerülő potenciális munkaerő szakmai tudása nem találkozik. A fentiek ismeretében nagy öröm számomra, hogy a BAHART és a Siófoki Szakképzési Centrum összefogásával elindulhat egy jelentős hiánypótló képzés a régióban.” – emelte ki Szamosi Lóránt a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója a sajtóeseményen, melyre csaknem 200 diák és érdeklődő látogatott el.

 

Jelenleg Magyarországon két szintű iskolarendszerű hajós képzés lehetséges, melyek eddig kizárólag Budapesten voltak megszerezhetők. A képzésben résztvevők jelentős számban a megszerzett végzettséggel külföldön keresnek munkát, vagy pályaelhagyóvá válnak. Emellett elmondható, hogy az iskolarendszerű középfokú oktatás még nem teljesen elégíti ki a magyarországi munkaerő-piaci, munkaadói igényeket. Az iskolarendszeren kívüli, hatósági képesítések megszerzésére irányuló tanfolyamok pedig nem központi szervezés és felügyelet mellett történnek, hanem piaci alapon alakult és minőségében jelentősen eltérő képzőszervek végzik.

 

„A Siófoki Szakképzési Centrummal közösen tervezett hajós technikus képzés elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a Balaton régióban élő potenciális munkavállalókat készítse fel a hajós hivatásra. A hallgatók gyakorlatai képzőhelye a Balatoni Hajózási Zrt. lesz, és ennek megfelelően a szakmai tárgyak oktatását évtizedes hajózási gyakorlattal és oktatói tapasztalattal is rendelkező BAHART hajóparancsnokok és géptisztek végzik. A BAHART hosszútávon a hajós állomány megfelelő szakmaiságú hajós szakemberekkel való utánpótlását és a várható jövőbeni fejlesztések során a BAHART hajóflotta bővítésével jelentkező hajós munkaerő igény kielégítését várja a képzés elindításától.” – mondta Kollár József a BAHART vezérigazgatója az eseményen .

 

A BAHART hajózási üzemeltetési igazgatója, Turcsik Gábor, valamint a Társaság két hajóparancsnoka – Molnár Endre és Peizer Szabolcs adtak ízelítőt a résztvevő diákoknak és vendégeknek az induló hajós képzés részleteiről, megszerezhető kompetenciáiról, majd telepbejárás keretében az érdeklődők bepillanthattak a hajós szakma rejtelmeibe. Kiemelték, hogy a képzés célja az állam által elismert Hajózási technikus szakképesítésre történő felkészítés, amelynek során a képzésben résztvevők képesek lesznek részt venni hajó gépházi és fedélzeti munkájában, a hajó állagmegóvási, karbantartási, javítási munkáiban, valamint a napi tevékenységben. Elsajátítják a szolgálati beosztást ellátásának követelményeit, továbbá német vagy angol nyelven, alapszinten kommunikálni. El tudják látni önállóan a vízből mentést, és képesek lesznek elsősegélyt nyújtani, újraéleszteni. A képzésben résztvevők a megfelelő gyakorlati tapasztalatok és további képesítések megszerzése után bejárva a hajós életpályát, a jövő hajóparancsnokaivá válhatnak.

 

A Siófokon induló új képzési program elérhető mindazon érdeklődők számára, akik a meghatározott jelentkezési feltételeknek megfelelnek (érettségi végzettség, úszástudás, egészségügyi alkalmasság) és a képzési program tartalmi elemeinek elsajátítását követően új szakmai képesítés megszerzését tűzték ki célként.

A tervezett képzési idő 800 óra (320 óra elméleti- 480 óra gyakorlati oktatás).

Az elméleti oktatás a Siófoki Szakképzési Centrum egyik tagintézményében, a gyakorlati oktatás a BAHART hajóin és hajójavító bázisán történik, mindezzel magas színvonalon biztosítva a képzésben résztvevők szakmai felkészítését és valós vízi és hajózási körülmények között megszerezhető gyakorlati tudását.

 

http://balatonihajozas.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.