Az utóbbi öt évben durván ötszörösére (65%-ra) emelkedett a rendszeresen internetező 15-69 évesek körében az online rádiózás és tévézés aránya. 2008-ban a négy évvel ezelőtti 55 százalékhoz képest ma már a megkérdezettek 91%-a nyilatkozott úgy, hogy interneten tájékozódik vásárlásai előtt, 25% helyett 62% vásárol a neten, az álláskeresés esetében pedig 38%-ról 62%-ra változott az arány. Az internetszolgáltatójával ugyanakkor az ügyfeleknek csak 43 százaléka nagyon elégedett.

Az utóbbi öt évben durván ötszörösére (65%-ra) emelkedett a rendszeresen internetező 15-69 évesek körében az online rádiózás és tévézés aránya. 2008-ban a négy évvel ezelőtti 55 százalékhoz képest ma már a megkérdezettek 91%-a nyilatkozott úgy, hogy interneten tájékozódik vásárlásai előtt, 25% helyett 62% vásárol a neten, az álláskeresés esetében pedig 38%-ról 62%-ra változott az arány. Az internetszolgáltatójával ugyanakkor az ügyfeleknek csak 43 százaléka nagyon elégedett.

Az internetezés azon kevés trend egyike, amely képes az idősebb korosztályokat is megfertőzni. Magyarországon az internetezési szokások rohamléptekben alakulnak át, az otthoni internet térnyerése a legszembetűnőbb. Ugyanakkor az ügyfeleknek csupán 43 százaléka nagyon elégedett az internetszolgáltatójával, nem meglepő, hogy ezeken a területeken a legmagasabb tehát az elvándorlást tervezők aránya is – hangzott el a  prediktív elemző megoldások területén piacvezető SPSS Magyarország, a Data Research Kft. és az Antenna Hungária   szervezésében megtartott „Konvergencia az ügyfelek szemüvegén keresztül" konferencián.

Az infokommunikációs piacon tapasztalható versenyben az ügyfélmegtartás kulcsfontosságú eszköze lehet az elvándorlási szándék időben történő felismerése,  illetve a „csomagban kínált ajánlatok" sikeres kidolgozása és marketing-támogatása. Az a szolgáltató kerülhet ki győztesen az új, potenciális ügyfelekért folytatott küzdelemből, illetve érhet el sikert az ügyfélhűség kialakítása vagy megszilárdítása terén, aki a fogyasztók preferenciáinak és viselkedésének elemzése és előrejelzése révén időben képes kidolgozni a megfelelő stratégiákat. Ebben nyújthatnak értékes segítséget többek között az ügyfélszerzésre, ügyfélmegtartásra irányuló, CRM alapú és a döntéshozatali lépésekbe közvetlenül és azonnal beágyazható SPSS prediktív elemzési megoldások.

Az NRC piackutató cég felmérése szerint a 2008. év végére az internetet kipróbálók aránya az elmúlt négy év tekintetében 28%-ról, 54%-ra, míg a rendszeresen internetezőké 22%-ról 50%-ra emelkedett. Ez a növekedés nagyrészt annak is köszönhető volt, hogy az internet mára már a háztartások majd harmadában (30%) jelen van, míg négy-öt évvel ezelőtt ez az arány még 15% körüli volt (forrás: AGB Nielsen). Figyelemre méltóak az internet korosztályok tekintetében elért sikerei is. 2005 óta a 35-49 évesek körében rendszeresen internetezők aránya 24%-ról 49%-ra, az 50-69 évesek körében 7%-ról 20%-ra emelkedett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az internethasználat rohamos terjedésében igen fontos szerepet játszik a net használatában rejlő lehetőségek felismerése. Az egyértelműen szórakoztató szerep felől a hangsúly erőteljesen eltolódott az internet praktikusság, ügyintézés és a vásárlás megkönnyítése terén betöltött szerepe felé. 2008-ban a 2004. évi 55%-hoz képest már a megkérdezettek 91%-a nyilatkozott úgy, hogy interneten tájékozódik vásárlásai előtt (NRC-TNS, hetente internetező 15-69 évesek). Ugyanezen évekre jellemző arányok az internetes vásárlás tekintetében 25%-ról, 62%-ra, álláskeresés esetében pedig 38%-ról 62%-ra ugrottak.

A hivatalos szervekkel és vállalatokkal kapcsolatos ügyintézést maguk a hivatalok és szolgáltatók igyekeznek egyre inkább online felületekre terelni (például APEH, Önkormányzatok, közművek vagy kereskedelmi szereplők ügyfélszolgálatai, stb.)

Az utóbbi öt évben durván ötszörösére (65%-ra) emelkedett a rendszeresen internetező 15-69 évesek körében az online rádiózás és tévézés aránya (NRC-TNS) és például 5%-ról 82%-ra növekedett az iwiw közösségi portált látogatók száma. Szórakoztatás és hasznosság tekintetében egyaránt növekvő szerepének köszönhetően az internet mára a TV konkurenciájává nőtte ki magát. Az internetezés már napjainkban is kimutathatóan időt vesz el a televíziózástól. Az NRC kutató cég felmérése szerint 2008. második felére a legalább hetente internetező 14-69 éves lakosság 42%-a internetezik legalább 3 órát, míg ugyanez az arány a TV esetében 38% (2007 elején e tekintetben még a tévénézés vezetett 44%-al az internetezés 36%-ával szemben). Az online tevékenységek idősebb korcsoportok körében való terjedése valamint az internetes tartalmak bővülése (és ide tartozik az online televíziózás is) egyelőre a tendencia erősödése irányába látszik hatni. Jó példa erre az angol BBC iPlayer szolgáltatása, amelyen mindenkor elérhető és letölthető az éppen elmúlt egy hét összes BBC TV és rádió programja. Az indulás első három hetében több mint 1 millió felhasználó, több mint 3,5 millió programot nézett meg vagy töltött le a BBC iPlayer honlapról. Talán ez még nem a magyar közeljövő, de mint jelenség semmiképpen sem hagyható figyelmen kívül.

           

Nagy változáson mentek keresztül az internetes technológiák is, megszüntetve ezzel az ADSL-alapú technológiák egyeduralmát. A Bellresearch Magyar Infokommunikációs Jelentés 2008 adatai szerint az internet-technológiák tekintetében kiegyenlítődött a verseny; a kábelplatform megközelítette az ADSL-háztartások számát. Internet szolgáltatás tekintetében a jelenlegi fogyasztói preferencia a kábeltelevíziós hozzáférés (42%) és ezt követi az ADSL (21%). Szintén az utóbbi időben indult rohamos fejlődésnek a mobilinternet. A mobilinternet használók 20 százalékának már nincs is hagyományos Internet előfizetése (Dataresearch: Telco Mosaic Tanulmány 2009). A mobilinternet tehát a nem szélessávú előfizetés esetén már valódi alternatíva.

           

Az ügyfeleknek csak 43%-a nagyon elégedett az internet-szolgáltatóval

A versenyben nagy előnyre tehetnek szert azonban a kábeltelevíziós szolgáltatók, tekintve, hogy napjaink magyar fogyasztóinak „bundled" választásában a TV szolgáltatás jelenti a húzóerőt, és ehhez képest értékelik előnyként, ha a csomagban az internetes szolgáltatás is benne foglaltatik. Ez a tendencia kiegészül egy másik igen fontos kutatási adattal. A Dataresearch Kft adatai szerint (Telco Mosaic Tanulmány 2009) a kábelTV piacon a legalacsonyabb az elégedett fogyasztók aránya (mindössze 38% nagyon elégedett), ezt követi szorosan az internet, ahol is az ügyfeleknek csak 43%-a nagyon elégedett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük