Miközben tisztában vagyunk azzal, a kemény víz károsíthatja háztartási gépeinket, a korrózió megelőzéséről keveset tudunk – derül ki a BWT megbízásából készített kutatásból[1], mely a hazai lakosság vízfogyasztási szokásait és vízkezeléssel kapcsolatos attitűdjeit térképezte fel. A felmérés szerint egyébként szívesen fogyasztunk csapvizet, de igen kevesen szűrjük. Háztartási gépeink hosszú távú állagmegőrzésében pedig már egy egyszeri beruházás is sokat segíthet.

 

Miközben tisztában vagyunk azzal, a kemény víz károsíthatja háztartási gépeinket, a korrózió megelőzéséről keveset tudunk – derül ki a BWT megbízásából készített kutatásból[1], mely a hazai lakosság vízfogyasztási szokásait és vízkezeléssel kapcsolatos attitűdjeit térképezte fel. A felmérés szerint egyébként szívesen fogyasztunk csapvizet, de igen kevesen szűrjük. Háztartási gépeink hosszú távú állagmegőrzésében pedig már egy egyszeri beruházás is sokat segíthet.

 

Kemény víz: tudunk róla, de nem törődünk vele

 

Az ivóvíz élvezeti értékét és a mosáshoz használt víz hatékonyságát részben annak kalcium-karbonát (CaCO3) tartalma, magyarul keménysége határozza meg. Általánosságban elmondható, hogy minél keményebb a víz, annál zamatosabb, de annál kevésbé hatékony mosáskor, hiszen a vízkőlerakódás károsíthatja a mosó- és mosogatógépet és több mosószerre van szükségünk.

 

A Magyar Víziközmű Szövetség adatai szerint[2] hazánkban a csapvíz általában kemény vagy közepesen kemény. A BWT kutatásában megkérdezettek nagyrészt reálisan látják lakhelyük vízminőségét, hiszen több mint felük, 61%-uk gondolja úgy, hogy otthonában kemény a csapvíz. A válaszadók tisztában vannak azzal is, hogy a kemény víz milyen károsodást tud okozni a háztartási gépekben, de maga a károsodás mint következmény kevésbé zavarja őket. A megkérdezetettek több mint háromnegyede attól tart, hogy a vízkő tönkre teheti a kazánját és mosógépét, 41%-uk pedig a magas fűtési számla miatt aggódik. A mosás kapcsán a ruhák puhasága, a tisztálkodás esetében pedig a kellemes bőrérzet azok a szempontok, amelyeket a lakosság megemlített a kemény-lágy víz kapcsán.

 

A védekezési lehetőségekről, vagyis a központilag beépített vízlágyító berendezésekről a válaszadók több mint harmada hallott, de a megkérdeztettek csekély százalék a rendelkezik ilyen eszközzel.

 

„A nemzetközi Vízminőségi Szövetség (Water Quality Association) kutatásai is alátámasztják, hogy a keményvíz csökkenti a vízzel érintkező háztartási berendezések (kazánok, bojlerek, vízforralók, mosógépek, mosógatógépek) hatékonyságát ­- azaz működtetésük többlet energiát igényelhet, és így nagyobb összegű kiadást is. Ezt elkerülendő érdemes háztartási vízlágyítót beépíttetni, amely egyszeri beruházás, és hosszú távon elősegíti a háztartási gépek hatékony, energiatakarékos és gazdaságos működését. Használatával nem csak a lágyvíz előnyeit élvezhetjük, de akár otthonunk fenntartási költségeit is csökkenthetjük" – hívja fel a figyelmet Petró Vera, a BWT értékesítési igazgatója.

 

Ha vízlágyító berendezést használunk otthonunkban, nemcsak megóvjuk a mosógépet a vízkövesedéstől, de mosószerből is kevesebbre van szükség. Sőt, ha lágy vízzel fürdünk, az bőrünket és hajunkat is kíméli, nem beszélve arról, hogy a fürdőszobai takarítás jelentősen lerövidül, hiszen nincs szükség a felületek idő és költségigényes takarítására.

 

Nemcsak lágyítani, szűrni is érdemes

 

A háztartásokban használatos másik vízkezelő megoldással, a lebegő anyagok ellen védelmet nyújtó vízszűrővel a megkérdezettek mindössze 6%-a rendelkezik. A vízszűrő berendezések a víz tisztításán túl segítenek megelőzni a „csöpögő csap" problémát is, ami a konyhai és fürdőszobai szaniterek károsodásának egyik jele.

 

„Magyarországon a vezetékes víz szigorú minőségellenőrzésen megy keresztül, és biztonsággal fogyasztható. A tisztítási és szűrési eljárások következtében nem vagy csak rendkívül elenyésző mértékben tartalmazhat olyan anyagokat, amelyek nem kívánatosak az ivóvízben.  fogyasztása életkortól függetlenül semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent. Míg azonban ez az ivóvíz eljut a háztartásokig, hosszú és néhol igencsak elöregedett, lebegőszennyeződéseket is tartalmazó (homok, apró vízkődarabkák, rozsda) – csővezetéken áramlik keresztül, amit a felújítási, javítási munkálatok során rendszeresen megbolygatnak." – folytatta Petró Vera. „Érdemes olyan egyszeri, gyorsan megtérülő ráfordítás igénylő központi vízszűrő és vízlágyító berendezéseket vásárolni, amelyek magas higiéniai biztonság mellett, gazdaságos és egyszerű fenntartásuk mellett azonnali vízminőség-változást hoznak otthununkban."

 

Csapvíz: sokan isszuk, de kevesen szűrjük

 

A kutatás kitért a magyarok vízivási szokásaira is, akiknek közel fele, mintegy 46%-a szívesen fogyasztja a csapvizet, de nem foglalkozik annak minőségével. Kevesen, csupán 3%-nyian isznak tisztított, szűrt vizet, vagyis ma még kevesen tudják, hogy ha vízszűrő kancsót használunk, nemcsak kevesebb PET palackkal szennyezzük környezetünket, hanem a víz élvezeti és egészségmegőrző értékét is növelhetjük a magnéziummal való dúsítás révén.

 

  • A BWT világszerte 25 országban 82 leányvállalattal és partnervállalattal rendelkezik.
  • Több mint 3300 főt foglalkoztat világszerte.
  • A BWT Magyarországon több mint 25 éve van jelen.
  • Értékesítési forgalma 2016-ban 610 millió euró volt.
  • A BWT vízkezelés innovátora: Kutatás-Fejlesztési (K+F) központokat üzemeltet Franciaországban, Németországban, Svájcban, Ausztriában és Oroszországban, amelyek olyan technológiákon dolgoznak, hogy képesek legyünk a Föld vízkészletének a 98,5% -át kezelni, tisztítani.

 

 

www.bwtviz.hu

 


[1] 2016 őszén a BWT megbízásából kvantitatív felmérés készült 1000 fős országos reprezentatív mintán a felnőtt lakosság körében.

[2] http://www.maviz.org/fogyasztoi_informaciok/vizkemenyseg_magyarorszagon

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük