Az ünnepekre gondolva, legtöbbünknek a családi együttlétek, a közös étkezések, a pihenés és a sok játék jut eszünkbe. Senki nem gondol előre arra, hogy az ünnepeket az orvosoknál, vagy épp a kórházban tölti a gyerekkel. Pedig a karácsonyi ünnepek környékén is jó néhány gyerek kerül kórházba az otthoni balesetek miatt. A K&H gyógyvarázs összegyűjtött néhányat ezek közül.

 

Az ünnepekre gondolva, legtöbbünknek a családi együttlétek, a közös étkezések, a pihenés és a sok játék jut eszünkbe. Senki nem gondol előre arra, hogy az ünnepeket az orvosoknál, vagy épp a kórházban tölti a gyerekkel. Pedig a karácsonyi ünnepek környékén is jó néhány gyerek kerül kórházba az otthoni balesetek miatt. A K&H gyógyvarázs összegyűjtött néhányat ezek közül.

 

Légúti idegentest, avagy LEGO a légcsőben

„3 éves kor alatt ez a leggyakoribb gyerekbaleset, amely különösen gyakori karácsonykor, amikor az új játékok, a nagyobb tesók LEGO darabjai mind-mind felkeltik a kis felfedezők kíváncsiságát" – mondja dr. Krivácsy Péter, gyermekorvos, a K&H gyógyvarázs szakértője. „Félrenyelés esetén a teendők nagyban függnek a lenyelt tárgy méretétől. A teljes légúti elzáródást okozó idegen testek életveszélyesek, és minden esetben azonnali, határozott, hathatós beavatkozást igényelnek."

Ha a gyerek hangosan sír, köhög, és a köhögések között képes belélegezni, akkor további köhögésre kell bíztatni, mert jó esély van arra, hogy a tárgy magától elmozdul helyéről.

Amennyiben a gyermek nem kap levegőt, de még eszméleténél van, először mérjünk 5 ütést a hátára, a lapockái közé. Ha ez nem eredményes, a csecsemőnél 5 mellkasi lökés, az 1 évnél idősebb gyereknél 5 hasi lökés következik. Ilyenkor gyerek a háta mögül öleljük át a törzsét. Egyik kezünket formáljuk ökölbe, helyezzük a köldök magasságába, másik kezünkkel kulcsoljuk át a jobb csuklónkat és egy magunk felé és fölfelé irányuló hirtelen mozdulattal nyomjuk fel a rekeszt. A mellkasban létrejövő nyomásemelkedés mozdíthatja ki az idegentestet. A súlyos eseteknél mihamarabb mentőt is kell hívni.

 

Forrázás, égés

A kicsik természetüknél fogva sokkal kíváncsibbak, és ráadásul kisebb a veszélyérzetük is. Éppen ezért, a nagy sütés-főzés közben gyakran előfordul, hogy a gyerkőc magára borítja a forró lábast, annak tartalmával együtt. De a fenyőfán égő gyertya vagy csillagszóró is felkelti érdeklődésüket, amiből könnyen adódhatnak kisebb égési sérülések.

„Azt mindenki tudja, hogy az égést, forrázást hűteni kell, de egyáltalán nem mindegy, hogyan" – mondja dr. Krivácsy Péter, a „Gyermekkori vészhelyzetek – S.O.S. megoldások" könyv szerzője. – „Három alapszabály van ilyen esetben. Az első, hogy az égést csak lokálisan szabad kezelni, azaz semmiképp nem az egész gyereket kell hűteni, csakis, az égést és környékét. A maximum bőrfelület, amit hűthetünk, húsz százaléknyi lehet, ellenkező esetben ugyanis fennáll a kihűlés veszélye. A második szabály, hogy a víz hőfoka 13-15 Celsius legyen, tehát ne jéghideg vízzel, pláne ne jéggel hűtsünk. Harmadik szabály: kisebb égést 10-15 percig lehet hűteni, de nagyobb kiterjedésűt csak 1-2 percig." A bőr sérülésének mélysége szerint megkülönböztetünk első-, másod- és harmadfokú égést. Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy nem csak könnyű, felületi sérülésről van szó, vagy az égés nagyobb bőrfelületet érint, a bőr hűtése közben hívjuk a mentőt.

 

Ismerkedés a háztartási tisztítószerekkel

A karácsony előtti nagytakarításba sokszor annyira belemerülnek a szülők, hogy elől hagyják a nyitott tisztítószeres flakonokat. Ilyenkor pedig elég egyetlen óvatlan pillanat, és a kíváncsi csemete máris magára önti, vagy még rosszabb esetben megkóstolja az üveg tartalmát. A vegyszerek akár súlyos károsodásokat okozhat a gyereknek. Mi ilyenkor a teendő?

Ha a bőrre kerül az anyag, 15-20 percig tartsuk a szóban forgó bőrterületet tiszta víz alá. Ha a szembe került, akkor tiszta vízzel öblítsük ki a szemet. Amennyiben a vegyszert le is nyeli a gyerkőc, fontos, hogy semmiképp ne hánytassuk, mert akkor még egyszer végigmarná a nyelőcsövet. E helyett itassunk a gyerekkel tiszta vizet, a lényeg, hogy próbáljunk meg vele lassan, de minél több vizet megitatni. Eközben mérjük fel, hogy mit ivott, és vajon milyen mennyiségben, majd hívjuk fel a mentőszolgálatot vagy az ügyeletes kórházat, és konzultáljunk velük a teendőkről.

 

„Fontos leszögezni, hogy az otthoni súlyos balesetek karácsony táján sem gyakoriabbak, mint az év bármely más szakában, de ilyenkor talán különösen rosszul érinti ez a családokat. Ezért kell résen lennünk, és megpróbálni megelőzni az ilyen eseteket" – mondja Dr. Krivácsy Péter. – „Ha pedig mégis megtörténik a baj, próbáljunk higgadtak maradni, és a történeket végiggondolva, logikusan cselekedni, hiszen ezzel gyermekünknek is csak jót tehetünk!"

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük