2014. május 14-én borkóstolóval és hajóbemutatóval egybekötött útra kaptam meghívást, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának és a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet közös kampányának első állomására Balatonlellére. A kampány szorosan kapcsolódik a Balatonhoz, a vízimentők tevékenységéhez, és ezzel együtt Bujdosóék társadalmi szerepvállalásához.  

 

2014. május 14-én borkóstolóval és hajóbemutatóval egybekötött útra kaptam meghívást, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának és a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet közös kampányának első állomására Balatonlellére. A kampány szorosan kapcsolódik a Balatonhoz, a vízimentők tevékenységéhez, és ezzel együtt Bujdosóék társadalmi szerepvállalásához.  

 

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának hivatalos bora a Bujdosó Mentőöv.

A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, amely a Balaton és a vízisportok elkötelezett híve, 2014-től támogatja a balatoni vízimentőket. A Bujdosó Mentőövet a kampány időszaka alatt új termékcímkével látták el, ezzel is jelezve, hogy a pincészet minden eladott palack után tíz forinttal kívánja segíteni a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) munkáját.

 

A februári Budapest Boatshow kiállításon mutatták be elsőként a Bujdosó új termékcímkével ellátott Mentőöv nevű borát:

„A Balaton partján nőttünk fel, kis túlzással mondhatjuk, hogy hamarabb tanultunk meg vitorlázni, mint járni. A borászat mellett a víz szeretete az, ami boldoggá tesz bennünket, így nem volt kérdés, hogy támogatjuk a vitorlázókat és fürdőzőket egyaránt óvó vízimentőket" – mondta akkor Bujdosó Ferenc, a pincészet vezető borásza.

 

Haragos színű hullámzó, de inkább viharos Balaton fogadta csapatunkat mire megérkeztünk Balatonlellére a BL Bavaria Yachtctub kikötőbe. A BL Bavaria Yachtctub a Balaton déli partjának egyik legmodernebb, 160 férőhelyes, őshonos fák és növények környezetében, természetes anyagok felhasználásával épült európai színvonalú kikötője, 160db 30 Láb vagy afölötti méretű hajó befogadásra alkalmas. Csodálatos környezet, nem véletlen a szlogen:

„Egy kikötő, ahol az álmok valósággá válnak."

 

Előzetes ígéretet kaptunk, hogy hajóbemutató keretében természetesen egy rövid út keretében kipróbálhatjuk Rupertet, a Balaton sürgősségi mentőhajóját, mely a nyári szezonban a nap 24 órájában riasztásra készen áll, és különben Tihanyban a THE kikötő az állomáshelye. Logikus a helyválasztás, hiszen innen lehet a leggyorsabban megközelíteni a mentést leggyakrabban igénylő területeket.

Rupert részletes információit és bemutatását az alábbi linken olvashatják:

http://www.vizimentok.hu/hu/szolgaltatasok/info/rupert—a-balaton-surgossegi-mentohajoja/167/

 

A VMSZ kiemelt figyelmet fordít a megelőzésre, egyesületük több mint hatszáz tagjával évente számos vízimentő tanfolyamot szervez. A rendszeres tanfolyamokra a 16. életévet betöltöttek jelentkezhetnek, de a munkába állás feltétele a betöltött 18. életév. Az 1999-ben alakult VMSZ jelenleg 7 mentőhajóval tevékenykedik. Több száz iskolában tartottak prevenciós előadást, emellett a Balaton partján több mint ötven strandon állnak szolgálatban, aminek köszönhetően eddig közel háromezer személyt mentettek ki a vízből.

 

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke több szempontból is örül a támogatásnak. „Szerencsés dolog, hogy Bujdosóékkal működhetünk együtt, hiszen ők egyrészt elkötelezettek a hajózás iránt, másrészt kiváló minőséget képviselnek, ami hitelességük záloga is egyben. Példaértékű az a csapatmunka és az elhivatottság, ami a Bujdosó családi pincészetet jellemezi. Ezek a szempontok maradéktalanul párhuzamba állíthatók a VMSZ törekvéseivel" – mondta Bagyó Sándor.

 

Viharosra fordult az időjárás, tarajos hullámok sorjázták a Balatont mire kivonultunk Ruperthez. Mentőmellényt vettünk fel és néhány jó tanácsot megfogadva léptünk be a hajóba. A legfontosabb betartani a megfelelő állás pozíciót, azaz a térdek kicsit lazán hajlítva, tehát vigyázzállás, egyenes lábak nem tanácsolt. Ketten elől a kormányfülkében, a mögöttük levő kapaszkodó részen hárman- négyen állhattunk, a bátrabbak esetleg a hajó hátsó kapaszkodós részénél. (elnézést a pongyolának tűnő fogalmazásért, a szakszerű elnevezéseket nem sikerült elsajátítanom) Könnyű kis bulinak tűnhet egy ilyen kihajózás, hát egyáltalán nem az!

Mikor „akció" sebességre kapcsoltunk, azaz padlógáz, (90km/h) és az egyre erősödő hullámok tetején szinte pattogva haladtunk, akkor elszállt a lábam alól a hajó, és azt se tudtam, hogy hol a víz, és hol a hajó, és egyáltalán miért kellett nekem ide jönni. Ha valaki nem értékelné a vízimentők komoly fegyelmet, figyelmet és fizikai felkészültséget igénylő áldozatos munkáját, azt egy ilyen útra kellene bevetni.

 

A Bujdosó család kiemelt figyelmet fordít a vízi sportokhoz kapcsolódó események támogatására, de társadalmi felelősségvállalásuk kiterjed többek között a Nemzeti Kézilabda Akadémia vagy a Balaton-vidéki regionális rendezvények szponzorálására is.

A fogyasztók körében az egyik legnépszerűbb Bujdosó bor a Mentőöv, egy lazacszínű, könnyed rosé. Intenzív, gazdag virágos illatú, ízét a Pinot Noir üde, gyümölcsös savai határozzák meg. A fogyasztók nyáron nagyon kedvelik a kiváló minőségű rosét, amely kiváló zárása lehet egy vitorlázással vagy fürdőzéssel töltött balatoni napnak. Így a VMSZ választása nem véletlenül esett vízimentő eszközről elnevezett Bujdosó Mentőövre.  

A VMSZ-t segítő jótékonysági akció előreláthatóan nyár végéig tart, ezidő alatt a VMSZ hivatalos bora a Bujdosó Mentőöv lesz. Az új címkés Bujdosó Mentőöv számos helyen beszerezhető, így például a pincészet saját webshopján, a nagyobb élelmiszerláncokban és jó néhány borszaküzletben.

 

A nagy hagyományokkal rendelkező Bujdosó család a Balaton déli partján gazdálkodik. A változatos somogyi dombság legszebb dűlőin Viszipusztától a holládi Bari-hegyig a legmodernebb technológiát is alkalmazva összesen nyolcvankét hektár szőlőt művelnek.

A szülők több évtizedes tapasztalatainak eredményeként válogatták ki és vásárolták meg – másfél évtized alatt – a művelni kívánt földeket. Azt vallják, hogy a legjobb termőhelyekre lehet alapozni az egyedi, minőségi bort adó pincészetet. Az elmúlt két évtizedben szőlőterületek rekonstrukciójával, és új telepítésekkel, valamint a művelési módok korszerűsítésével (Guyot-művelés,alacsony kordon) alapozták hosszú távú céljaikat. A borászati technológia kialakítása után, napjainkban az értékesítés továbbfejlesztése került előtérbe a család gazdaságában. Mivel a termőhelyek tulajdonságai, adottságai döntően meghatározzák a szőlő értékeit, a tudatos, több évtizedes munka eredményeként minőségi szőlőt termelhetnek. Ennek eredményeképp termékpalettájuk között ma már prémium szegmensnek szánt borok is megtalálhatók.

 

A Balaton közelsége okán a Bujdosó-család mindig is kötődött a tóhoz, többek közt aktívan vitorláznak is.

Bujdosó Feripapa a 70-es években szerezte meg a vitorlás hajóvezetői engedélyét, számtalanszor körbetúrázta a Balatont az akkori „belkeres" flotta valamelyik vitorlásával. A család aztán egy klasszikus balatoni 25-ös jollét újított fel és használta a 90-es évek elejéig. A fiúk, Zsiga és Feri a 80-as évektől annak a siófoki Mahart SE-nek a versenyzői voltak, ahol abban az időben a hazai vitorlázás olyan legendás alakja is vitorlázott, mint Szabó Imre "Pempő". Napjainkban pedig a Balatonboglárra került 2-szeres Kékszalag győztes Gardazzurra legénységét erősítik.

A 2011-ben hagyományteremtő céllal létrehozott Borász Regattát Feri kormányzásával nyerte meg a csapat, melyben Zsiga mellett Orsi is részt vett. Emellett tavasszal rendszeresen részt vesznek az Adrián egy Regattán, és számos más vitorlásversenyen is.

Dióhéjban ennyi a vízimentőkről, de folytatódik a balatoni utazásom a Bujdosó család és boraik bemutatásával.

 

http://www.vizimentok.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük