2022.november.30. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Paint Up! a Műcsarnoknál

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64697"><img class="image image-preview" src="/files/images/Képernyőfelvételek347.preview.jpg" border="0" width="232" height="187" /></a></span>A Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjának kiemelt eseménye 2012. október 6-án - Fantasztikus „épületmozgató" animációk a Műcsarnoknál. Paint Up! Visualpower virtuális épületfestő verseny - 2012. Idén is több millió forint összértékben díjazzák a Paint Up! virtuális épületfestő pályázat győzteseit.</p> <p> 

képernyőfelvételek347.previewA Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjának kiemelt eseménye 2012. október 6-án – Fantasztikus „épületmozgató" animációk a Műcsarnoknál. Paint Up! Visualpower virtuális épületfestő verseny – 2012. Idén is több millió forint összértékben díjazzák a Paint Up! virtuális épületfestő pályázat győzteseit.

 

képernyőfelvételek347.previewA Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjának kiemelt eseménye 2012. október 6-án – Fantasztikus „épületmozgató" animációk a Műcsarnoknál. Paint Up! Visualpower virtuális épületfestő verseny – 2012. Idén is több millió forint összértékben díjazzák a Paint Up! virtuális épületfestő pályázat győzteseit.

 

Az animációkészítőknek kiírt, különleges megmérettetésen az első helyezett egy 1 millió forint értékű laptoppal, a második egy több mint fél millió forintot érő projektorral, a harmadik pedig egy közel 400 ezer forintos videokeverővel gazdagodhat. A 2012-es Paint Up! döntő a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál egyik kiemelkedő eseménye lesz.

 

Az október 6-án, a Hősök terén megrendezendő döntő során a nézők is kiválaszthatják személyes kedvenceiket, alapdíjas SMS-ben szavazhatnak majd arra a pályázóra, akinek az épületmapping műfajában készülő munkáját szívesen látnák a Budapesti Karácsonyi Vásár ideje alatt.

 

A közönség által legjobbnak tartott 3 mű alkotója igazán különleges munkalehetőséget kap: díjazás ellenében, egy-egy 3 perc időtartamú animációt készíthetnek a budapesti Vörösmarty téren található Gerbeaud Házra, melyet a 2012. évi Budapesti Karácsonyi vásár alkalmával, 1 hónapon át láthatnak majd az érdeklődők.

 

A nagy érdeklődésre való tekintettel a pályázat beadási határidejét 2012. szeptember 24-ig meghosszabbították a szervezők. A Műcsarnok homlokzatához igazodó, 3 perces, zenei aláfestéssel ellátott „épületmozgató" animációikat eddig az időpontig juttathatják el az alkotók a kiíró Visualpowerhez.

 

Paint Up! ötlet és mevalósítás.
Animáció készítőknek kiírt, Paint Up! virtuális épületfestő versenyét saját ötlete alapján – az architekturális vetítés műfajában a világon elsőként – 2010-ben hirdette meg Magyarország piacvezető vizuáltechnikai szolgáltatója, a Visualpower Kft.
Az első megmérettetést két éve a Magyar Nemzeti Galériánál, a másodikat tavaly, az MTA Székházánál rendezték. A mozgó animációkkal festett, több ezer négyzetméteres homlokzatok látványa óriási sikert aratott, mindkét alkalommal több ezren voltak kíváncsiak a legjobb alkotásokra.
A verseny célja a virtuális épületfestés (más néven building mapping) népszerűsítése és a tehetségek felkutatása. A Paint Up!-nak köszönhetően mára az épületvetítés hazánkban is ismertté vált, és bekerült az alkalmazott művészetek sorába.

Az idei verseny résztvevői a Műcsarnokot színezhetik ki virtuálisan. A nyílt versenyben bárki részt vehet, aki szeretné kipróbálni az architekturális vetítés (building mapping) műfaját.

A 3 perces, zenei aláfestéssel ellátott „épületmozgató" animációkat a vizuális kultúra neves hazai szakértőiből álló zsűri értékeli. A legjobb 12 pályamunkát a 2012. október 6-iki döntő alkalmával, várhatóan több ezer néző előtt, a Műcsarnok 1000 nm-es főhomlokzatára vetítik ki. Az egyszeri és megismételhetetlen lehetőség mellett, a verseny első három helyezettjét és a közönség által legjobbnak tartott 3 alkotást ez alkalommal is több millió forint összértékben jutalmazzák.

 
A zsűri tagjai:

Bordos László Zsolt (videomapping művész, nemzetközileg elismert szaktekintély)
Gulyás Gábor (Műcsarnok igazgató, esztéta)
Káel Csaba (Művészetek Palotája vezérigazgató, filmrendező)
Dr. M. Tóth Géza (Színház- és Filmművészeti Egyetem tanár, animációs filmrendező)
Vitézy Zsófia (Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft. ügyvezető, dokumentumfilm rendező)

A Műcsarnoknál 2012. október 6-án 19 órakor kezdődő döntőn a versenyfilmek mellett idén

is látható lesz egy – a Bordos László Zsolt és alkotótársai által kifejezetten erre az alkalomra készített – világszínvonalú videomapping film, melyet egy „meglepetés" audio-vizuális program és a díjátadás követ majd. A rendezvény a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kiemelt eseménye, megtekintése INGYENES!

A virtuális épületfestés a kortárs vizuális kultúra egyik legfiatalabb megjelenítési formája, 5-6 évvel ezelőtt, a 3D technológia és az óriás fényerejű projektorok elterjedésével jött létre. A műfaj lényege, hogy egy adott épületre olyan 2 és 3D-s animációt – mozgóképet – készítenek az alkotók, amely igazodik az architektúra elemeihez. A fényt, az árnyékot és a teret kreatív módon használó alkotásokkal térmódosítást lehet létrehozni. A vetített anyag, tehát nem egyszerű fényfestés, hanem annál sokkal több, mivel az animáció nem csak fénnyel színezi hanem „virtuálisan mozgatja" is az épületet. A műfaj legismertebb hazai képviselője Bordos
László Zsolt videomapping művész, számos nagysikerű, nemzetközi „building mapping" projekt alkotója.

2012. október 6-án 19 órakor

Műcsarnok

Paint Up! virtuális épületfestő-verseny.

 

http://paintup.visualpower.hu

www.cafebudapestfest.hu

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.