2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Pálinka, csússzon hát a torkunkra

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64876"><img class="image image-_original" src="/files/images/P%20(1)_0.jpg" border="0" width="439" height="477" /></a></span>Jazz, népzene, latin-amerikai és akusztikos dallamok csendülnek fel a Budavári Pálinka - és Kolbászfesztiválon olyan zenekarok, énekesek előadásában, mint például Sena az Anselmo Crew vagy Zséda. 2012. október 4- 7 között a Budai Vár két színpadán, az Oroszlános - és Mexikói udvarban igazi bulihangulatot varázsolnak a zenekarok.

p%20(1) 0Jazz, népzene, latin-amerikai és akusztikos dallamok csendülnek fel a Budavári Pálinka – és Kolbászfesztiválon olyan zenekarok, énekesek előadásában, mint például Sena az Anselmo Crew vagy Zséda. 2012. október 4- 7 között a Budai Vár két színpadán, az Oroszlános – és Mexikói udvarban igazi bulihangulatot varázsolnak a zenekarok.

p%20(1) 0Jazz, népzene, latin-amerikai és akusztikos dallamok csendülnek fel a Budavári Pálinka – és Kolbászfesztiválon olyan zenekarok, énekesek előadásában, mint például Sena az Anselmo Crew vagy Zséda. 2012. október 4- 7 között a Budai Vár két színpadán, az Oroszlános – és Mexikói udvarban igazi bulihangulatot varázsolnak a zenekarok.

 Az élőzene jeles képviselője a Folkfree, 2012. október 6-án, szombaton húzza a talpalávalót. A zenekar úgy öltözteti modern köntösbe a dalokat, ahogy a pálinkafőző mesterek zárják modern palackba a hagyományos receptek alapján készült pálinkát.

 A huszonöt pálinkafőzde, a tíz kolbászkészítő, valamint a bor- és a sajtmesterek mellett a Bohemian Betyars is tiszteletét teszi a Pálinkafesztiválon.

Az együttes hangzása úgy született, hogy a vonós hangszereken játszó hegedűs és bőgős népzenei alapjait elkezdték vegyíteni a többiek balkáni, punk és ska stílusaival. Mindez egyetlen kondérba öntve, nagy lángon, két órán át főzve készült el, és ennek már három éve.

 Az utolsó napon, vasárnap Zséda különleges produkciója zárja a négynapos gasztronómiai fesztivál zenei programját, akit ezúttal zongorista kísér.

 Részletes program:

Csütörtök

– 19:00 Sena

– 21:00 Random Trip Pálinka Special

 

Péntek

– 17:00 Anselmo Crew

– 19:00 Bohemian Betyars

– 21:00 Szili és a Newgie boogie

 

Szombat

– 17:00 FolkFree 

– 19:00 Analog Cuvee + Krsa

– 21:00 Szilvási Gypsy folk band

 

Vasárnap

– 18:00 Hot Jazz Band

– 20:00 Zséda: A zongorista és én 

 

Bemutatnám röviden aFolkfree és Bohemian Betyars zenekarokat, ha valaki nem ismerné őket:

 

A Folkfree 2003 őszén alakult Hajas Gábor ötlete alapján, aki céljaként azt tűzte ki, hogy a magyar népzenei értékeket mai hangszerelésben, de a zenei örökséget tiszteletben tartva tárja a közönség elé. Az ötletek megvalósítását Koroknay András basszusgitárossal közösen kezdték el, akkor még instrumentális formában. Az évek során a Folkfree zenéje ösztönösen formálódott egy olyan produkcióvá, ahol a tekerőlant és a népdalok jelenléte, valamint a több műfaji elemet (drum&bass, dub, reggae…stb ) igényesen felvonultató hangszerelés kiforrott és egyedi stílusjegyet adott a zenekarnak. A Folkfree élőben igazi energiabomba, az éles váltások, a kompromisszummentes hangzás, és a közönséggel való folyamatos kapcsolat nem sok pihenőt ad a koncertre látogató nagyérdeműnek. A zenekar fennállása óta fellépője volt az összes jelentős hazai fesztiválnak.

http://www.magyardalnapja.hu/eloadok/folkfree

 

Tulajdonképpen a tutiba nyúlt a miskolci Bohemian Betyars, mikor úgy döntöttek, hogy azt a fajta csűrdöngölős punkot fogják játszani, amit mondjuk a Gogol Bordellótól megszokhattunk, csak ők persze visznek bele egy kis magyar vircsaftot is, hogy még színesebb legyen a buli. A nagylemezük megjelenése óta folyamatosan Európát járják, ahol állítólag nagy sikerrel mutatják be a dalaikat a mulatozásra vágyó közönségnek. A csapat a nagy utcazenélések közepette még egy négyszámos EP-t is rögzített 200 BPM címmel, amin három új szerzemény mellett egy DJ Titusz által remixelt átdolgozást is meg lehet hallgatni. Mindezt ráadásul először itt a Lángoló Gitárokon, a hajtás után.

http://langologitarok.blog.hu/tags/bohemian_betyars

 

Álljon itt egy rövid részlet a Betyárok dalából, az Egyszer volt, hol nem volt-ból, hogy ráérezzenek Olvasóink is a pálinkás hangulatra:

 

Ezt az italt megkóstolta, tisztább, mint a Vaszilij vodka,
mindenkinek terjesztette, és az egész világ megszerette.
Pálinka, pálinka, pálinka, pálinka,
pálinka, pálinka, csússzon hát a torkunkra,
csússzunk hát az árokba.

 

Így legyen? Félig. Csússzon a pálinka a torkunkon, de az árok most elmaradhat.

 

http://www.palinkaeskolbasz.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.