Tizennyolcadik alkalommal hirdette ki díjazottait a Pannon Példakép Alapítvány. Az idén megújult díjazási rendszer szerint minden negyedévben tematikusan, meghatározott szempontrendszer alapján választják ki Magyarország Példaképeit. 2009 második negyedévében az Alapítvány Kuratóriuma olyan 25 év alatti fiatalokat részesített az elismerésben, akik valamely, a társadalom számára fontos területen kiemelkedő teljesítményt nyújtanak.

Tizennyolcadik alkalommal hirdette ki díjazottait a Pannon Példakép Alapítvány. Az idén megújult díjazási rendszer szerint minden negyedévben tematikusan, meghatározott szempontrendszer alapján választják ki Magyarország Példaképeit. 2009 második negyedévében az Alapítvány Kuratóriuma olyan 25 év alatti fiatalokat részesített az elismerésben, akik valamely, a társadalom számára fontos területen kiemelkedő teljesítményt nyújtanak.

Példaképpé választották Bukovics Martin diákújságírót, Takáts Mónika környezetvédőt és Zöldi Zsuzsannát, az ELTE Erasmus-irodájának vezető mentorát.

A 2004-ben indított Példakép Alapítvány negyedévente díjazza azokat, akiknek a tevékenysége példaként állítható a magyar társadalom elé. A „hétköznapi hősök" csak annyiban különböznek az átlagembertől, hogy elhivatottságukkal, tenni akarásukkal céljaikat megvalósították. Az elismerés mellett az Alapítvány a példaképek munkáját fejenként 1 millió forinttal is támogatja.

Magyarország új példaképei:

Bukovics Martin diákújságíró, a győri Alternatíva című ingyenes városi lap alapítója. A 18 éves Bukovics Martin 2007-ben, a Révai Miklós Gimnázium iskolaújságjának alternatívájaként indította el az Alternatívá-t, de a lap hamarosan városi újsággá nőtte ki magát, és a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete (DUE) az ország második legjobb diáklapjának díjával jutalmazta. Bukovics maga is több helyen publikál, emellett saját blogot vezet, és a győri kulturális életben is aktívan részt vesz. Ebben az évben elnyerte a DUE ifjúsági sajtódíját. A Budapesti Corvinus Egyetemre adta be jelentkezését, de a berlini Taz nevű lap is meghívta gyakornoknak.

Takáts Mónika környezetvédő, a Nagy Terv nevű környezetvédő mozgalom és oktatási terv ötletgazdája. A 20 éves lányt érettségi után biológia szakra vették fel. Ő a kiötlője, alapítója, egyúttal szíve-lelke a Nagy Terv Programnak, amely egy közel hetvenfős, fiatalokból álló aktivista csoport részvételével gyerekeket oktat környezetünk szeretetére, védelmére. Az önkéntesek csoportos foglalkozások, közös játékok formájában vezetik rá a gyerekeket például az újrahasznosítás, a szelektív hulladékgyűjtés, a vízzel való takarékoskodás fontosságára. Az Nagy Terv újrahasznosított anyagokból készült játékai, a "Tudatos vásárlás dominó", a „Tudatos élet memória játék", valamint a „Környezetvédelmi activity" 2008-ban elnyerte a Magyar Innovációs Szövetség díját.

Zöldi Zsuzsanna, az ELTE Erasmus-rendszerének főmentora. A 24 éves egyetemi hallgató évekkel ezelőtt csatlakozott az ELTE Erasmus-irodájához, amely az Európai Unió diákösztöndíj-hálózatának egyik magyarországi központja. Kezdetben önkéntesként, tavalyi vezetővé választása óta egy jelképes összegért végzi az itt tanuló külföldi diákok mentorálását, itteni életük, ügyes-bajos dolgaik intézését. Az angolul, németül és spanyolul beszélő Zsuzsanna nyolc egyetemi kar Erasmus-ösztöndíjasaiért felelős, és ő tartja a kapcsolatot a külföldi egyetemekkel is. 2009 őszétől maga is Erasmus-ösztöndíjas lesz, tanulmányait Spanyolországban folytatja.

A Példakép blogon az érdeklődők egész évben olvashatják a díjazottak beszámolóit a http://blog.peldakep.hu címen. A Példakép Alapítványról bővebb információ a www.peldakep.hu honlapon található.

2009 harmadik negyedévében olyan példaképeket díjaz a Pannon Példakép Alapítvány, akik sokat tesznek a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokért, a többségi társadalom életébe való beilleszkedésükért.

Az új Példaképek fotói elérhetőek a következő linken:

http://www.pannon.hu/pannon/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/721/peldakep_2009/

Háttér

Bukovics Martin diákújságíró, a győri Alternatíva című ingyenes kulturális-közéleti lap alapítója

Bukovics Martin először 2007-ben egy három számot megért iskolaújságot adott ki Alternatíva címmel saját pénzéből (amelyet a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete a második legjobb diáklapnak járó díjjal jutalmazott), majd az iskolai köteléket elvágva városi ifjúsági lappá tették az újságot. Az első lapszám után elfogyott a pénz, s csak egy év múlva, 2008 nyarán indult újra a lap, miután anyagi támogatást nyertek az EU Fiatalok Lendületben (Youth in Action) programján. A lap fiatalos, lendületes stílusban a győri kulturális élet több területével foglalkozik: zenével, az alternatív, környezettudatos mozgalmakkal, olyan témákkal, amelyekről a győri fiatalok legfeljebb az internetről tájékozódhatnak. Az Alternatíva ingyenes, kávézókban, művelődési házakban terjesztik. Az EU-s pénzkeret 2009 októberéig tart ki, Martin utána pályázatokból tartaná fenn a kiadványt.

Az újságírást Martin nem tanulta, elsősorban újságolvasóként, újságok rajongójaként került bele a szakmába. Martin édesanyja német, szülei a rendszerváltáskor költöztek Magyarországra. Németül tehát anyanyelvi szinten beszél, kedvenc lapja, a Die Tageszeitung (taz) is berlini. Szerzői karrierje személyes blogokkal indult, most is vezet blogot, és természetesen ír az Alternatívába, az egyik győri hetilapba, valamint az Antagon című újságíróblogba is. A győri kulturális életből sem marad ki: az egyik helyi művelődési házban négy napos diákújságíró-workshopot szervezett. Martin a Budapesti Corvinus Egyetemre jelentkezett, de a berlini Taz nevű lap is meghívta gyakornoknak. A DUE ebben az évben az ifjúsági sajtódíjat adományozta neki.

Takáts Mónika környezetvédő, a Nagy Terv nevű környezetvédő mozgalom és oktatási terv ötletgazdája

Takáts Mónika 12 éves volt, amikor a kőbányai Pataky Művelődési Ház nyomtatott diáklapjában vezette a „ZöldSarok – ZöldSorok" rovatot, amelyben gyerekszemmel boncolgatta a környezetvédelmi kérdéseket. Leírta az itt tapasztalt problémákat, és rájött, hogy a gyerekek 10-12 éves koruk környékén veszítik el érdeklődésüket a környezetvédelem iránt. A környezetszennyezés veszélyeivel például továbbra is tisztában vannak, ám tenni ellene egyre kevésbé akarnak.

Mónika eljutott a Magyar Biológiai Társasághoz, és meggyőzte őket arról, hogy fogadják be ötletét, gyerekekkel foglalkozó környezetvédelmi mozgalom alapítását. A mozgalmat Nagy Tervnek nevezte el. A Nagy Tervben 13-25 éves fiatalok dolgoznak. Mindennapos környezetvédelemre tanítják a gyerekeket, járják az iskolákat, óvodákat, és kiscsoportos foglalkozásokat tartanak. Módszerük az, hogy nem tanítanak, hanem olyan kérdéseket tesznek fel, amelyek a gyerekeket rávezetik a megoldásra, és így sikerélményt szereznek nekik. Elmennek nyári táborokba is, emellett klubdélutánokat szerveznek, ahová érdekes személyiségeket hívnak meg.

A Nagy Terv eddig a Biológiai Társaság ernyője alatt működött, de saját néven való bejegyzésére is nemsokára sor kerül.Alkalmazottjuk nincs, körülbelül 70 állandó önkéntessel dolgoznak. A Nagy Terv programjai attól nagyszerűek, hogy nem a formális oktatás keretein belül, hanem játékos formában oktatnak. A gyerekekkel például újrafelhasznált anyagokból készült játékokkal játszanak, hogy bebizonyítsák: nem feltétlenül az új, csillogó játék a legjobb. A Magyar Innovációs Szövetség 2008-ban díjjal tüntette ki a Nagy Terv "Tudatos vásárlás dominó", „Tudatos élet memória játék", valamint „Környezetvédelmi activity" nevű, újrahasznosított anyagokból készült játékait és oktatási módszerét.

Zöldi Zsuzsanna, az ELTE Erasmus-rendszerének főmentora

Zöldi Zsuzsanna eredetileg a bölcsészkarra, német szakra járt, majd onnan átjelentkezett a társadalomtudományi karra, a nemzetközi tanulmányok szakra. Amikor az új szakon megkezdte tanulmányait, önkéntesként csatlakozott az Erasmus mentorhálózathoz. Ez mindennapos munkát és elfoglaltságot jelentett számára, hiszen amikor egy Erasmus-ösztöndíjas külföldi diák Magyarországra kerül, kap egy kapcsolattartó mentort, akihez bármilyen egyetemi adminisztrációs ügyben fordulhat. A kapcsolat sok esetben azt követően is fennmarad, többek között rendszeres közös programok, bulik, kirándulások, magyar kulturális estek formájában.

Zsuzsanna természetesnek veszi, hogy ez a munka része az életének. Sok tapasztalatot szerez, tökéletesíti idegennyelv-ismeretét (angolul, spanyolul és németül beszél). Az is nyilvánvalóvá vált számára, hogy még sokkal nyitottabb, érdeklődőbb és toleránsabb, amióta sok időt tölt a magyaroktól és egymástól is különböző mentalitású külföldiekkel. Zsuzsannát tavaly májusban választották az ELTE főmentorának, ő koordinálja nyolc kar szintjén a mentori teendőket, s ő tartja a kapcsolatot a külföldi egyetemekkel is. Az ELTE hallgatójaként már csak egy év van hátra a tanulmányaiból, de azt sem itthon tölti: ősztől Erasmus ösztöndíjasként Spanyolországba utazik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük