A Pannonhalmi Apátsági Pincészet szemrevaló épületegyüttesének kialakításával azonos időben környezetének rendezése is megtörtént. Ennek során épült ki egy díszkővel rakott terület is, amely elsősorban a szüreti időszakban folyó préselésből származó törköly ideiglenes tárolására szolgált.

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet szemrevaló épületegyüttesének kialakításával azonos időben környezetének rendezése is megtörtént. Ennek során épült ki egy díszkővel rakott terület is, amely elsősorban a szüreti időszakban folyó préselésből származó törköly ideiglenes tárolására szolgált.

2005 májusában e tér szomszédságában nyílt meg az a kóstolóterasz, ahonnan a monostori levendulaültetvények és a keleti irányba nyúló táj csodálatos képe tárul a finom borok társaságát élvező vendégek elé. Az időközben felcseperedett hárs-, törökmogyoró- és szelídgesztenye-fákkal tarkított terasz melletti rész azonban a legtöbb könnyű nyárestén törköly hiányában inkább egy zenekari pódium képét varázsolta elénk – 10 évvel ezelőtt pontosan ez a benyomás inspirált minket arra, hogy akkor ugyan még csak kísérleti jelleggel, de már hagyományteremtő céllal életre hívjuk a Pannonhalmi Jazzterasz rendezvénysorozatot, csodásan csengő akkordba rendezve a hűs borok, a gyönyörű természet és a szárnyaló jazz nyújtotta örömöket.

A 2010-ben átadott VIATOR Apátsági Étterem a VIATOR Jazzvacsorák, valamint a 2014-ben megnyílt, a Pannonhalmi Apátsági Múzeumnak otthont adó Apátsági Major Látogatóközpont pedig a Pannonhalmi Jazzmajor képében újabb helyszíneket és persze lehetőségeket szolgáltattak ahhoz, hogy bor- illetve gasztrokultúra, szabadtéri környezet és minőségi jazz-zene szőlőszüretig tartó kisfesztiválként forrjanak egybe a Pannonhalmi Jazznyár égisze alatt.

E pannonhalmi jazzkoncertek tízedik szezonja egybeesik a Pannonhalmi Bencés Gimnázium berkeiben működő Bencés Big Band első X-be történő belépésével, valamint a Pannonhalmi Főapátság patrónusaként tisztelt Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából meghirdetett Szent Márton-év gazdag programsorozatával egyaránt, amelyek összekapcsolása a monostori levendula- és gyógynövénykertben 2016. július 1-2. napokon megrendezésre kerülő nagyszabású kétnapos Szent Márton Jazzfesztivál formájában tetőzik, július 3. vasárnapi ráadásként a Levendula SWEET édességkiállítással és -vásárral.

Az alapításának tízedik évfordulóját ünneplő Jazzterasz jubileumi hangulata idén a három helyszínt felölelő Pannonhalmi Jazznyár teljes koncertsorozatának zenei koncepciójára rányomja bélyegét, ugyanis az elmúlt évtized legzajosabb sikert és legnagyobb érdeklődést kivívó korábbi fellépői kerülnek ismét a színpadra, az előző pannonhalmi előadásához képest viszont most mindegyik projekt hordoz némi különlegességet – akár "születésnapi meglepetésnek" is nevezhetjük – az ünnepi alkalomra való tekintettel.

Az évtizedes eredményeket közös sikerként elkönyvelve és az együttes munka folytatásában bízva az eddigieknél is nyomatékosabban köszönik a bor, a kultúra és a bor- illetve gasztrokultúra iránt elkötelezett szponzoraiknak – a teljes sorozat fő mecénásaként szerepet vállaló AUDI Hungaria, a pannonhalmi bencés borok kizárólagos hazai értékesítőjeként együttműködő Bortársaság és a vezető médiapartnerként fellépő Kisalföld napilap illetve a Győr+ Média – kitartó támogatását.

Időrendi program

PANNONHALMI JAZZTERASZ

2016. június 03. péntek 19.30 óra
Helyszín: Pannonhalmi Apátsági Pincészet kóstolóterasza
(Esőhelyszín: Biomassza-fűtőmű)

Magyar Atom

Tátrai Tibor – gitár
Zsoldos Tamás – basszusgitár
Solti János – dobok
Tóth János Rudolf – ének, gitár

VIATOR JAZZVACSORÁK

2016. június 17. péntek 19.30 óra
Helyszín: VIATOR Apátsági Étterem és Borbár terasza
(Esőhelyszín: VIATOR Apátsági Étterem és Borbár)

Váczi Eszter & Quartet

Váczi Eszter – ének
Schneider Zoltán – gitár
Gátos Iván – Hammond orgona, billentyűs hangszerek
Gátos Bálint – basszusgitár
Gyenge Lajos – dobok

SZENT MÁRTON JAZZFESZTIVÁL

2016. július 01-02. péntek-szombat 18.00-24.00 óra
Helyszín: Pannonhalmi Főapátság levendula- és gyógynövénykertje
(A program kedvezőtlen időjárási körülmények esetén is megrendezésre kerül.)

www.jegymester.hu

PANNONHALMI JAZZMAJOR

2016. július 15. péntek 19.30 óra
Helyszín: Pannonhalmi Apátsági Múzeum belső kertje
(Esőhelyszín: Biomassza-fűtőmű)

Fábián Juli & Zoohacker feat. Carl Avory (UK)

Fábián Juli – ének
Palásti Kovács Zoltán aka Zoohacker – billentyűs hangszerek
Premecz Mátyás – billentyűs hangszerek
Udvarhelyi Gábor – gitár
Gábor Andor – ütőhangszerek
Bata István – basszusgitár
Delov Jávor – dobok

Közreműködik: Carl Avory (UK) – ének

VIATOR JAZZVACSORÁK

2016. július 22. péntek 19.30 óra
Helyszín: VIATOR Apátsági Étterem és Borbár terasza
(Esőhelyszín: VIATOR Apátsági Étterem és Borbár)

E. K. Avenue feat. Elek István

Kertész Erika – ének
Rátonyi Róbert – billentyűs hangszerek
Kolta Gergely- basszusgitár
Szendőfi Péter – dobok
Közreműködik: Elek István – szaxofon

Fusio Group

Elek István – szaxofon
Kormos János – gitár
Tálas Áron – billentyűs hangszerek
Szuna Péter – basszusgitár
Szendőfi Péter – dobok

PANNONHALMI JAZZMAJOR

2016. augusztus 05. péntek 19.30 óra
Helyszín: Pannonhalmi Apátsági Múzeum belső kertje
(Esőhelyszín: Biomassza-fűtőmű)

Group'N'Swing

Mihályi Réka – ének
Magyar Bálint – ének
Almási Attila – harsona, baritonszaxofon
Bakó István – tenorszaxofon
Csík Tibor – trombita
Nyikes Krisztián – trombita
Gyalog Zoltán – gitár
Lőrincz Ádám – billentyűs hangszerek
Molnár Péter – nagybőgő
Péntek Tibor – dobok

VIATOR JAZZVACSORÁK

2016. augusztus 12. péntek 19.30 óra
Helyszín: VIATOR Apátsági Étterem és Borbár terasza
(Esőhelyszín: VIATOR Apátsági Étterem és Borbár)

Tóth Vera: Gyémánt

Közreműködik a Color Quartet
Tóth Vera – ének
Csóka Péter – gitár
Dr. Bérces Viktor – zongora
Fehérvári Attila – basszusgitár
Potesz Balázs – dobok

Color Quartet:

Bánhegyi Tünde – 1. hegedű
Kalmus Boglárka – 2.hegedű
Kusz Viktória – brácsa
Kószás Ágnes – cselló
Vendég: Kalmus Felicián – cselló

A változtatás jogát fenntartják!

 

Belépőjegy

A Pannonhalmi Jazzterasz és a Pannonhalmi Jazzmajor eseményeire érvényes belépőjegy ára egységesen bruttó 3.000,- Ft/fő, amely tartalmaz egy logoval ellátott, kristály kóstolópoharat és egy köszöntőitalt, továbbá jogosít az adott koncerten történő részvételre!

A VIATOR Jazzvacsorák eseményeire érvényes belépőjegy ára egységesen bruttó 5.000,- Ft/fő, amely az Étterem gondosan válogatott alapanyagokból összeállított ételeinek alkalmi kínálatából illetve itallapjáról történő fogyasztás árába beszámításra kerül!

Jegyvásárlás

A nagy érdeklődésre és a helyek korlátozott számára – Pannonhalmi Jazzterasz és Pannonhalmi Jazzmajor: max. 250 fő/koncert; VIATOR Jazzvacsorák: max. 100 fő/koncert – való tekintettel mindegyik rendezvénysorozat koncertjeinek látogatása az előző évek gyakorlatát követve kizárólag előzetes jegyvásárlással lehetséges. Kérik tisztelettel Kedves Vendégeiket, hogy a belépőjegyeket 2016. április 25. hétfőtől valamely alábbi értékesítési ponton megvásárolni szíveskedjenek:

Pannonhalma

Bortársaság (www.bortarsasag.hu)

 • BORTÁRSASÁG Győr
  (MINDHÁROM koncertsorozat eseményeire!)
  Cím: H-9022 Győr, Jedlik Á. u. 15. (Győr szívében, a Széchenyi tér közelében található.)
  Tel.: +36/96/336-871
  E-mail: gyor@bortarsasag.hu
 • BORTÁRSASÁG Lánchíd
  (CSAK a Pannonhalmi Jazzterasz és a Pannonhalmi Jazzmajor eseményeire!)
  Cím: H-1013 Budapest, Lánchíd u. 5. (A Lánchíd budai hídfőjénél található.)
  Tel.: +36/1/225-1702
  E-mail: lanchid@bortarsasag.hu
 • BORTÁRSASÁG Kossuth tér
  (CSAK a Pannonhalmi Jazzterasz és a Pannonhalmi Jazzmajor eseményeire!)
  Cím: H-1051 Budapest, Vécsey u. 5. (A Vécsey utca és a Vértanúk tere sarkán található.)
  Tel.: +36/1/269-3286
  E-mail: kossuthter@bortarsasag.hu

Amennyiben a felsorolt értékesítési pontokon való vásárlás nem megoldható, akkor a TriCollis Foglalási Központ a fenti elérhetőségein készséggel áll rendelkezésre az átutalással történő fizetés lehetőségével.

Transzfer

A megyeszékhelyről indulók és oda érkezők számára mindegyik koncert esetén transzferlehetőséget biztosítanak. A győri Városháza mellől 18.30 órakor modern, kényelmes, légkondicionált autóbusz indul az adott rendezvényhelyszínre, majd a program után kb. 22.00 órakor vissza. A buszjegy ára bruttó 1.500,- Ft/fő/retúr.

Kérjük Kedves Vendégeiket, hogy az utazásra vonatkozó helyigényüket a TriCollis Foglalási Központ elérhetőségein legkésőbb az érintett koncertet közvetlenül megelőző hétfőig külön jelenteni szíveskedjenek, ennek hiányában a transzferlehetőséget nem tudják garantálni! A minimális utaslétszám: 8 fő!

Szállás

A Cseider-völgyben felépült, a Viator Étterem és Borbár irányából gyalogosan is megközelíthető Szent Jakab Vendégház (www.szentjakabhaz.hu) ideális lehetőség azoknak, akik a késő esti órákban vagy a közös borfogyasztás miatt már nem szeretnének útra kelni illetve a szórakoztató program után helyben keresnek pihenőhelyet.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük