Magyarországon kezdi jubileumi évadát a világhírű Orosz Nemzeti Zenekar. A Filharmónia életében régóta várt esemény, hogy olyan nívós külföldi nagy együttest láthat vendégül, mint az Orosz Nemzeti Zenekar. Nemcsak a főváros, de a kultúra másik magyarországi fellegvára, Pécs közönsége is örülhet.

 

Magyarországon kezdi jubileumi évadát a világhírű Orosz Nemzeti Zenekar. A Filharmónia életében régóta várt esemény, hogy olyan nívós külföldi nagy együttest láthat vendégül, mint az Orosz Nemzeti Zenekar. Nemcsak a főváros, de a kultúra másik magyarországi fellegvára, Pécs közönsége is örülhet.

 

Közel 40 éve nem koncertezett világhírű külföldi szimfonikus zenekar Pécsett, így a pécsi székhelyű Filharmónia Magyarország szervezte januári esemény a város életében is meghatározó. A Kodály Központ e hangversennyel újabb lépést tehet annak érdekében, hogy mind rangosabb helyet foglaljon el Európa hangverseny-térképén.

Az Orosz Nemzeti Zenekart eleve különlegesnek tervezték. Oroszország első, magántőke által finanszírozott szimfonikus zenekarát Mihail Pletnyov alapította 25 éve. A zenekar szinte azonnal a világ élvonalába került. 2004-ben, egy amerikai koncert után, az orosz művészet legjobb hagyományainak élő jelképeiként üdvözölte a kritika. 2004-ben az együttes az Orosz zenekarok közül elsőként kapta meg a lemezipar legnagyobb megtiszteltetését, a Grammy díjat. Aktív nemzetközi turné-menetrendet tartanak fenn, feltűnnek Európa szerte, Ázsiában és Amerikában is, Magyarországról Németországba utaznak tovább. Koncertjeiket a világ különböző rádióállomásai is rendszeresen közvetítik, felvételeiket a kritika folyamatosan felsőfokon méltatja, bevallottan nemzetközi mércének tekintve azokat.

Mihail V. Pletnyov olyan művész, akinek karmesteri, zeneszerzői és zongoraművészi géniusza világszerte rabul ejti és megbűvöli közönségét. Zenészként káprázatos technikai készséget társít nagy ambitusú érzelmi skálával, mélyrehatoló interpretációt ösztönnel és intellektussal. Mind a billentyűknél, mind a karmesteri emelvényen korunk egyik legnagyszerűbb művésze.

Az orosz zene nagy korszakából, a XIX-XX. századból állította össze műsorát a megalapításának 25. évfordulóját ünneplő Orosz Nemzeti Zenekar – és az alapító-karmester, Mihail Pletnyov. Az ínyencségekre fogékony zeneszerető közönség két helyszínen, kissé eltérő programmal hallgathatja meg az együttest. Műsorukon az orosz romantika remekműveit hallhatjuk, a szinte ismeretlentől a sláger-szerűen népszerűig.

 

Izgalmas találkozás lehet a közönségnek Alexander K. Glazunov 1902-ben, Szentpétervárott komponált E-dúr szvitjének Prelűdje (,‚A középkorból", Op. 79.), hiszen a mű szinte teljesen hiányzik a magyar koncertrepertoárból, pedig a mű különleges atmoszférájú, vérbeli későromantikus szimfonikus zene.
A nyitányt követően Pécsett (lásd: http://euroastra.hu/node/87511) Dmitrij D. Sosztakovics 1966-ban született 2. Gordonkaversenye (G-dúr, Op. 126.) hangzik fel a pécsi születésű, kiváló, több versenyt, köztük a Filharmónia nemzetközi gordonkaversenyét is megnyert, fiatal művész, Várdai István szólójával. A világhírű zenei fesztiválok meghívásain túl fellépett már a bécsi Konzerthaus-tól a New York-i Carnegie Hall-ig számos jelentős koncertteremben. Hangszere egy Montagana-gordonka l720-ból.
A koncert zárásaként Pjotr I. Csajkovszkij 1888-ban írott V. szimfóniáját (e-moll, Op. 64.) hallhatja majd a közönség. A népszerű darab a zeneirodalom legsúlyosabb szimfóniái közé tartozik, a maga nemében éppoly „sors" szimfónia, minta Beethoven V.

Budapesten a szvit nyitánya után Pjotr I. Csajkovszkij 1879-ben befejezett, Auer Lipótnak ajánlott D-dúr Hegedűversenyét (D-dúr, Op. 35.) hallhatjuk. A szólista Baráti Kristóf számos nemzetközi verseny győztese és díjazottja, többek között elnyerte a hegedűsök Oscar-díjának is tekintett Moszkvai Paganini Verseny első díját, 2014-ben pedig Kossuth-díjjal és Bartók-Pásztory díjjal is kitüntetették. Baráti az 1703-ban készült „Lady Harmsworth" nevű Stradivari hangszeren játszik, amelyet a Chicagói Stradivari Társaság bocsátott rendelkezésére.

 

Friss hír, hogy a legkeresettebb hegedűsök 2014-es nemzetközi listáján Baráti az

1. helyezett!

Pécsett a 2010-ben felépült Kodály Központ fogadja az Orosz Nemzeti Zenekar hangversenyét. Maxim Vengerov orosz hegedűművész „építészeti Stradivari"-nak nevezte az épületet. Az impozáns, a legkisebb színpadállás mellett 999 fős hangversenytermet teljes egészében égerfa lemezek borítják. A beléjük mart hasítékoknak a hangvisszaverés szabályozásában jut szerep. Ez eredeti, „pécsi" megoldás, itt használták először.

A koncerttermet az ország egyik legjobb akusztikájú termeként tartják számon.

A budapesti, 1911-ben felépült Erkel Színház ad otthont a 24-ei hangversenynek. Az épületet 6 éves kényszerszünet után 2013. március 1-jén nyitották meg újra.

2013 novemberére teljesen felújították, kívül- belül, s azóta ismét teljes jogú testvérszínháza az Operaháznak. A Magyar Állami Népi Együttestől az orosz Mojszejev Együttesig számos hazai és külföldi előadónak adott már otthont ez az épület, amely sokáig az ország legnagyobb színháztermével büszkélkedhetett.

 

http://russiannationalorchestra.org/

http://www.kodalykozpont.hu

http://filharmonia.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük