Páros/Páratlan – a Miskolci Balett második önálló bemutatója az évadban, 2014. március 8-án. Játék a szerelemről Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátéka alapján. A 2013/2014-es évadban a Miskolci Balett második bemutatójának alapanyaga ismét egy Shakespeare klasszikus.

 

Páros/Páratlan – a Miskolci Balett második önálló bemutatója az évadban, 2014. március 8-án. Játék a szerelemről Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátéka alapján. A 2013/2014-es évadban a Miskolci Balett második bemutatójának alapanyaga ismét egy Shakespeare klasszikus.

 

Kulcsár Noémi nagysikerű Rómeó és Júlia előadása után ezúttal Kozma Attila, a Balett művészeti vezetője dolgozott a táncosokkal, és William Shakespeare Szentivánéji álom című fordulatos, a szerelemről szóló keserű vígjátékában felvetett dilemmákat gondolta tovább. Shakespeare ebben a művében a szexualitás sötét oldaláról ír – arról, hogy milyen lehetetlennek tűnhet rálelnünk az igaz szerelemre, hogy milyen könnyű elveszni vágyaink között. A Miskolci Balett tagjai a Páros / Páratlanban arra keresik a választ, hogy egyáltalán lehetséges-e rátalálnunk igaz társunkra. Magányos emberek találkoznak, elválnak, vágyakoznak, de nem biztos, hogy végül célt érnek. A szerelem ugyanis küzdelem egymással – és magával a természettel.

 

Széppé, dicsővé tesz a szerelem.

Szívével lát, szemével nem nagyon,

A szárnyas Ámort így festik: vakon.

A Szerelem az esztelen, süket;

Vak szárnyalás: maga az őrület!

(Nádasdy Ádám fordítása)

 

A férfi-női kapcsolatokat vizsgáló előadáshoz Zeke Edit tervezte a jelmezeket és a díszletet. Utóbbi egyfajta keretként szolgál a táncosok számára, melyben egymás mozdulatait is megfigyelhetik – a racionális külvilág, Athén odakint, a tudatalatti irracionális világa, az erdő pedig odabent terül el. Az előadásban emellett fontos szerephez jut a különleges hangulatú, összetett, néhol a táncosok számára nehéz zene is, melyet Márkos Albert szerzett. Új előadásukban a balettkar tagjai bebizonyíthatják, mennyit fejlődtek az elmúlt időszakban mind színészileg, mind tánctechnikailag.

 

A Miskolci Balett táncosaira egész évados megfeszített munkájuk után még számos feladat vár idén – áprilisban kezdik a próbákat a 3kívánság című meghívásos koreográfus-pályázat három győztesével is. Azonos című előadásukban Feledi János, Halász Gábor, Widder Kristóf és Pálfi Gabriella dolgozik majd velük, és akárcsak a tavalyi négyNEGYEDben, most is több eltérő, izgalmas koreográfiát tekinthet majd meg a közönség.

Így készül első születésnapjára a tavaly tavasszal megalakult Miskolci Balett.

 

PÁROS / PÁRATLAN

Játék a szerelemről Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátéka alapján

Táncosok:

LUKÁCS Ádám, GÁL Lóránt, PAPP Bálint, MURESAN Aurel, SZABÓ Levente, KOCSIS Andrea, KOLLÁR Daniella, TOKAI Rita, BOCSI Eszter.

 

Díszlet- jelmeztervező: ZEKE Edit, zeneszerző: MÁRKOS Albert,

Koreográfus-asszisztens: FŰZI Attila, hang: BUNKÓCZI Balázs.

Az előadás zenéjét a Miskolci Nemzeti Színház Zenekara játszotta, vezényelte Cser Ádám, felvette Bunkóczi Balázs és Balázs Dacskó Bence

 

Rendező-koreográfus: KOZMA Attila

 

2014. március 8., 19:00 – Bemutató

További előadások: 2014. március 9., 19. és 22.

Csarnok, Miskolci Nemzeti Színház

 

http://mnsz.eu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük