A Partage Plus digitalizációs projektje keretében két héten keresztül az Iparművészeti Múzeum csaknem 200 műtárgyáról készül 3D felvétel. A szkennelést a német Steinbichler cég végzi hordozható lézerszkenner segítségével.

 

A Partage Plus digitalizációs projektje keretében két héten keresztül az Iparművészeti Múzeum csaknem 200 műtárgyáról készül 3D felvétel. A szkennelést a német Steinbichler cég végzi hordozható lézerszkenner segítségével.

 

Az eredmény mindenki által könnyen megtekinthető, interaktív PDF fájlok formájában az interneten is elérhető lesz. (a fotón egy finn példa látható) A szkennelés folyamatába 2013. szeptember 19-én, a lenyűgöző Zsolnay-kerámiák kerültek sorra.

 

3D szkennelés a Partage Plus európai uniós program keretében

Immár másfél éve fut a Partage Plus elnevezésű nemzetközi digitalizálási projekt, amelynek célja a résztvevő országok és gyűjtemények szecessziós emlékeinek digitalizálása, és az eredmények közzététele az Europeana portálon keresztül. A projekt az EU támogatásával folyik, és összesen 23 európai intézmény vesz részt benne. A 24 hónapos futamidejű projekt keretében a résztvevők összesen mintegy 75.000 digitális felvételt fognak az Europeana rendszerébe feltölteni, részletes és egységes szemléletű leíró adatokkal.

 

Az Iparművészeti Múzeum saját, európai hírű szecessziós gyűjteményének mintegy 1000 kiemelkedő jelentőségű darabját digitalizálja, valamint az Adattárban található szecessziós rajzok, tervek és késnyomtatványok jelentős részét – összesen 4000 műtárgyat. A projekt a magyar szecessziós építészet közel 90 kiemelkedő emlékét is dokumentálja: az Adattárukban található archív felvételek, valamint a projekt keretében készülő új fotók segítségével.

Az első év során már elvégzett digitalizálás eredménye már elérhető az Iparművészeti Múzeum gyűjteményi adatbázisában: külön a szecessziós tárgyak, illetve a szecessziós építészet dokumentumai (itt a rekonstrukció előtt álló Iparművészeti Múzeum épületének részletes dokumentációja is megtalálható.)

 

Az Iparművészeti Múzeum összességében 6200 rekordot szolgáltat majd 2014 márciusáig az Europeana portál (http://europeana.eu/) számára.

 

A Partage Plus projekt keretében összesen mintegy 2000 tárgy 3D szkennelésére is sor kerül, ezek 3D modellje is elérhető lesz online a vállalkozás eredményeképpen. Az Iparművészeti Múzeumban a kiemelt műtárgyak közül csaknem 200 darabról készül 3D virtuális modell 2013 szeptemberében. Kiemelkedő jelentőségű, hogy a programban számos magyar tárgy feldolgozására is sor kerül, így számos elsőrangú szecessziós Zsolnay kerámia is hozzáférhető lesz körbeforgatható virtuális modell formájában.

 

A 3D szkennelést a német Steinbichler cég végzi minden partnerintézményben, hordozható lézerszkenner segítségével. A lézerszkenner tökéletes pontossággal veszi fel a tárgyak méreteit, és egyben a tárgy felületére, színeire vonatkozó adatokat is feldolgozza. Az így elkészült virtuális modell (térháló) számos muzeológiai feladathoz felhasználható (pl. az állapot változásainak ellenőrzéséhez, vagy tökéletesen illeszkedő csomagolás elkészítéséhez). A modellek egyszerűsített változata mindenki által könnyen megtekinthető, interaktív PDF fájlok formájában az interneten is elérhető lesz.

 

A Partage Plus projekt európai népszerűsítését az Iparművészeti Múzeum koordinálja, és a múzeum működteti a projekt angol nyelvű közös honlapját is. A Partage Plus projektről többet megtudhat a honlapon!

 

http://www.partage-plus.eu/

http://europeana.eu/

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük