2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

„Pátria” – a felvidéki palócság népművészete

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/98188"><img class="image image-preview" src="/files/images/pátria.preview.jpg" border="0" width="485" height="300" /></a></span>2016. január 23-án a füleki Rakonca Néptáncegyüttes "Pátria" - a felvidéki palócság népművészete című produkciója tekinthető meg a Hagyományok Háza Almárium sorozatában. „E műsor nem más, mint egy 20. századi barangolás térben és időben, hajnalhasadástól az éj előtti elcsendesüléséig, a fonográftól a laptopig, a dudától a szaxofonig, a díszes főkötőtől a miniszoknyáig." <p> 

2016. január 23-án a füleki Rakonca Néptáncegyüttes "Pátria" – a felvidéki palócság népművészete című produkciója tekinthető meg a Hagyományok Háza Almárium sorozatában. „E műsor nem más, mint egy 20. századi barangolás térben és időben, hajnalhasadástól az éj előtti elcsendesüléséig, a fonográftól a laptopig, a dudától a szaxofonig, a díszes főkötőtől a miniszoknyáig."

 

2016. január 23-án a füleki Rakonca Néptáncegyüttes "Pátria" – a felvidéki palócság népművészete című produkciója tekinthető meg a Hagyományok Háza Almárium sorozatában. „E műsor nem más, mint egy 20. századi barangolás térben és időben, hajnalhasadástól az éj előtti elcsendesüléséig, a fonográftól a laptopig, a dudától a szaxofonig, a díszes főkötőtől a miniszoknyáig."

 

Az egyfelvonásos táncjáték alkotói és rendezői, Varga Norbert és Varga Lia a „Pátria" többrétű jelentéstartalmára építették fel a mű gondolatiságát. A szülőföld szinonimájaként használt pátria szó többféle tartalommal bír. Bartók Béla kezdeményezésére ezen a néven indult útjára a nagyhírű „Patria-lemezek" sorozat, amely a magyar nyelvterület minden jelentősebb részét érintő népzenei anyagot tárt az érdeklődők elé, s 1997-től ugyancsak ezen a néven szólal meg a szlovákiai magyarság egyik meghatározó szócsöve, a Pátria Rádió.

E hármas jelentéstartalom tükrében nyújt betekintést a szlovákiai magyar tájegységek táncaiba a Rakonca Néptáncegyüttes műsora. A tájegységek tekintetében nyugatról kelet felé haladva Zoboraljától Magyarbődig jut el, míg tánctörténeti tekintetben a régi réteg táncaitól indulva, a magyar romantika korszakának táncain keresztül eljut egészen napjaink néptáncáig.

 

A füleki (Felvidék) Rakonca Néptáncegyüttes műsorában zoboralji táncokat, nógrádmegyeri juhásztáncokat, medvesalji leányjátékokat, gömöri botolóst, párkeresőt, vasvári verbunkot és friss csárdást, magyarbődi táncokat, szepsi cigánytáncokat láthatunk Benko Fruzsina énekével, Agócs Gergely tárogatójátékával és a Dobroda zenekar muzsikájával.

 

Műsor:

1. Hajnal hasad, csillag ragyog…

(Menyhe, Zoboralja)

2. Zoboralji táncok

(Konkoly Annamária – KonkolyLászló)                                                    

3. Nógrádmegyeri juhásztánc

(Paluch Norbert)                                                        

4. Medvesalji lányjátékok

(Varga Lia)

5. Gömörben – botoló, párkereső, vasvári verbunk és friss csárdás

(Varga Lia – Varga Norbert)

6. Magyarbődi táncok

(Varga Norbert)                                                                 

7. Iszik apám a kocsmába'…

(Szepsi, Felső-Bódva mente)

8. Szepsi cigány táncok Bastyúréktól

(Oláh Ivett – Oláh József)

9. „Magyar csárdás"

(Varga Norbert)

10. Adjon Isten jó éjszakát…

(Kodály Zoltán: Esti dal)

 

A RAKONCA Néptáncegyüttes 1995-ben alakult, Palócföld nógrádi régiójának egyik jelentős történelmi múltú kisvárosában, Füleken. Az együttesben jelenleg 50 fő, 8-23 év közötti fiatal táncol. Évi 20-25 alkalommal lépnek színpadra, több országos versenyen és fesztiválon értek már el kiemelkedő eredményt. Az együttes három ízben kapott arany sávos minősítést az Eszterlánc Szlovákiai Magyar Gyermeknéptáncfesztiválon, 2008-ban a Szlovákiai Magyar Felnőtt Néptáncegyüttesek Országos Seregszemléjén ezüst sávos besorolásban részesült, 2011-ben pedig az Országos Koreográfiai Szemlén harmadik helyezést ért el. Az elmúlt 20 évben több ízben vendégszerepeltek Magyarországon, Romániában és Montenegróban, valamint Törökországban, Szlovéniában, Ausztriában, Szerbiában, Bulgáriában és Lengyelországban. Az együttes táncos szólistái Palčo Kinga és Brusznyai Erik a „Šaffova ostroha 2014" elnevezésű legrangosabb szlovákiai szólótáncversenyen aranysávos minősítésben részesültek, míg énekes szólistájuk Benko Fruzsina a Fölszállott a páva televíziós népzenei és néptánc tehetségkutató versenyen ért el jelentős sikereket. A Rakonca Néptáncegyüttes a régión belüli kiemelkedő munkája jeléül 2004-ben elnyerte a „Nógrád Közművelődéséért" díjat.

Az együttes vezetői Varga Lia és Varga Norbert.

 

2016. január 23. 17:00

„Pátria" – a felvidéki palócság népművészete

Rakonca Néptáncegyüttes (Fülek)

Almárium sorozat

Hagyományok Háza

 

http://www.hagyomanyokhaza.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.