2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Pécs – ZeneSzüret

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64884"><img class="image image-preview" src="/files/images/Z%20(1).preview.jpg" border="0" width="492" height="259" /></a></span>A puttonyban izgalmas zenei csemegék, ősbemutatók, fantasztikus koncertek várják a klasszikus zene szerelmeseit 2012. október 1-7. között Pécsett. A második alkalommal megrendezendő fesztivál látogatói csodavilágba csöppenhetnek, ha szeretik a komolyzenét, ha nem, élmények nélkül biztosan nem térnek haza.</p> <p> 

z%20(1).previewA puttonyban izgalmas zenei csemegék, ősbemutatók, fantasztikus koncertek várják a klasszikus zene szerelmeseit 2012. október 1-7. között Pécsett. A második alkalommal megrendezendő fesztivál látogatói csodavilágba csöppenhetnek, ha szeretik a komolyzenét, ha nem, élmények nélkül biztosan nem térnek haza.

 

z%20(1).previewA puttonyban izgalmas zenei csemegék, ősbemutatók, fantasztikus koncertek várják a klasszikus zene szerelmeseit 2012. október 1-7. között Pécsett. A második alkalommal megrendezendő fesztivál látogatói csodavilágba csöppenhetnek, ha szeretik a komolyzenét, ha nem, élmények nélkül biztosan nem térnek haza.

 

A szervező Dél-Dunántúli Filharmónia latba vetette sok évtizedes tapasztalatát, kapcsolatait és olyan hetet ígér, amit kár volna kihagyni! Az esti nagy koncertek jó része az EKF évében felépült – Európában is kiváló akusztikájáról híressé vált – Kodály Központban lesz hallható.

A Zene Világnapján (október 1.) kezdődő Fesztivál nyitókoncertje a Pannon Filharmonikusok ünnepi hangversenye lesz.

 

Károly Róbert egyedüli olyan pécsi zeneszerző, akinek operáját bemutatta a pécsi színház, de II. János Pál látogatása alkalmából írt oratóriuma is nemzetközi visszhangot váltott ki. Szerzői estjén a város ismert előadóművészei szerepelnek majd, s így köszöntik 75. születésnapja alkalmából.

 

„A mi Három Tenorunk" – Ez a különleges produkció a ZeneSzüret Fesztivál meghívására jött létre! A nívós énekversenyek díjazottjai, színpadi szerepek résztvevői, Kiss B. Atilla (Liszt-díjas) és Horváth István, ezúttal a Csillag Születik tehetségkutató győztesével, Mészáros János Elekkel közösen adják elő a legismertebb tenor áriákat. Műsorukban Nápolyi dalok, Verdi, Donicetti, Puccini, Erkel, Kálmán, Lehár művei szerepelnek.

 

Bánky József, a Cziffra György-díjas kiváló pécsi zongoraművész az idén 150 éve született francia mester, C. Debussy legnagyobb zongoraciklusának mind a 24 darabját ismét megszólaltatja, az általa megtartott 1962-es pécsi bemutató 50. évfordulóján.

 

A Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar a régizene legavatottabb tolmácsolója Magyarországon, akik korhű hangszereken játszanak. Vendégük Malcolm Bilson a zeneszerető közönség számára is csak ritkán hallható hangszeren, fortepianon játszik két Mozart zongoraversenyt. A Mozart művek mellett felhangzik Haydn Merkúr szimfóniája is.

Bilson egy későbbi koncerten is hallható lesz, ahol Szutrély Katalin énekművésszel együtt lép színpadra.

 

A Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai és Fischer Iván által válogatott gyerekszereplők a frissen színre állított Britten gyermekoperát, a Noé Bárkáját mutatják be. A Kodály Központ színpadán lép fel Ilya Kondratiev, a tavalyi Nemzetközi Liszt Ferenc zongoraverseny 2. helyezettje. A kamarakoncerten a fiatal előadó mellett, három másik ifjú zongorista is bemutatkozik majd.

 

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 50 éves fennállása alatt játszott a magyar EU Elnökség megnyitóján, I. János Károly spanyol királynak, a világ leghíresebb koncerttermeiben, most a fesztiválon zenélnek majd!

A Bazilikában egy különleges hangszerpárosítást hallhatnak: Wolfgang Kogert orgonán és Nikola Djoric harmonikán fog játszani.

 

Lesz még:

– kortárs művészek kiállítása,

– a bárzongorista verseny győzteseinek játéka,

– filmklub, ahol a jó filmek közös tulajdonsága, hogy klasszikus zenei betéteket hallhatnak,

– Déli zongoraszó, tehetséges fiatal zongoristák szórakoztatják majd a fesztivál minden napján a járókelőket, kimozdítva a klasszikus zenét a hangversenytermek megszokott világából, délben az Árkád bevásárlóközpont színpadán, délután 16:00 órakor a Színház lépcsőjén. 

– Hangcsapda (interaktív színházi labirintus),

– utcazenészek és még sok érdekesség, meglepetés várja a Fesztivál alatt Pécsre látogatókat.

 

A látássérültek ingyenesen látogathatják a jövőben a Kodály Központ programjait. A Vakok és Gyengén-látók Baranya Megyei Egyesülete, a Pannon Filharmonikusok és a Zsolnay Örökségkezelő NKft. között létrejött megállapodás értelmében az egyesület tagjai díjmentesen vehetnek részt a koncerteken, kísérőik pedig mérsékelt áron válthatnak szakmai jegyet.

 

„Fontosnak tartjuk, hogy a fogyatékkal élők minél könnyebben vehessenek részt a ZSÖK programjain" – indokolta a megállapodás létrejöttét Márta István. „Helyszíneinken kiemelt figyelmet fordítunk az akadálymentesített közlekedésre és az esélyegyenlőségre. Ennek keretében több hasonló programot is indítunk."

 

A ZsÖK esélyegyenlőségi programjának keretében a látássérült látogatók részére a Kodály Központ jobb oldalerkélyének 1., 2. és 3. sorában tartanak fent helyeket, előadásonként húsz fő részére. Nemcsak a látássérültek koncertlátogatását segíti a szerződés: az egyesület a jövőben szorosan együttműködik a ZsÖK-kel Braille-írással készült tájékoztató és információs táblák készítésében és elhelyezésében a kulturális helyszíneken, kiállításokon. A jövőben várhatóan külön programfüzet is készül majd, elősegítve a vakok és gyengén-látók látogatási körülményeinek javítását.

A megállapodást szeptember 29-én, szombaton írták alá a Kodály Központban, Nagy Csaba, Pécs MJV alpolgármestere, dr. Tóka László, a Vakok és Gyengén-látók Baranya Megyei Egyesületének elnöke, Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója és Rózsa Zsoltán, a ZsÖK NKft. ügyvezető helyettese részvételével a „Zene a zenéért" a vakok és gyengén-látók megsegítésére koncert főpróbáján.

 

A Zeneszüret részét képező „Zene a zenéért" koncert október 1-én, 19 órakor kezdődik majd, kifejezetten látássérültek részére.

A koncerten vezényel Bogányi Tibor, közreműködik a Bartó Béla Férfikar, a Bartók Béla Leánykar, a Mecsek Kórus és a Pécsi Kamarakórus.

Műsoron lesz Ginastera: Variaciones Concertantes, Borogyin: Polovec táncok, Rachmanyinov: A holtak szigete és Alexander Radvilovich: Music for Soul Leaving című darabjai.

 

Végezetül egy fontos információ. A ZeneSzüret fesztivál különlegessége az üres helyvadász bérlet. A bérlet az összes belépőjegyes koncertre igénybe vehető, ha a hangversenyen marad szabad hely. Ezzel a bérlettel csak közvetlenül a koncertek kezdése előtt engedik be nézőket, teltházas hangversenyeken természetesen nem lehet élni vele.
Az üres helyvadász bérlet  a Filharmónia irodájában váltható (Pécs, Király u. 18.)

 

www.zeneszuret.hu

 

Lantai József

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.