2022.július.01. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Pedagógusügy – a többség a tárgyalásos megoldás mellett

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/99954"><img class="image image-preview" src="/files/images/aaa_19.preview.jpg" border="0" width="470" height="665" /></a></span>A közoktatás helyzetével kapcsolatos demonstrációk vonatkozásában a magyar választók többsége elutasítja a diákok bevonását a tiltakozásba, és a tárgyalást tartja jó megoldásnak a konfiktusok rendezésére, nem az ultimátumokat - világít rá a Századvég legújabb közvélemény-kutatása.

aaa 19.previewA közoktatás helyzetével kapcsolatos demonstrációk vonatkozásában a magyar választók többsége elutasítja a diákok bevonását a tiltakozásba, és a tárgyalást tartja jó megoldásnak a konfiktusok rendezésére, nem az ultimátumokat – világít rá a Századvég legújabb közvélemény-kutatása.

aaa 19.previewA közoktatás helyzetével kapcsolatos demonstrációk vonatkozásában a magyar választók többsége elutasítja a diákok bevonását a tiltakozásba, és a tárgyalást tartja jó megoldásnak a konfiktusok rendezésére, nem az ultimátumokat – világít rá a Századvég legújabb közvélemény-kutatása.

Az elmúlt hetek legfontosabb belpolitikai diskurzusai a hazai oktatási rendszer megítélése köré rendeződtek. A pedagógusok demonstrációival kapcsolatban a politikai közvéleményt leginkább a demonstráció formái, a diákok bevonása, továbbá a konfiktus rendezésének módja osztják meg. A Századvég legfrissebb felmérése annak járt utána, hogy a felnőttkorú lakosság miként vélekedik az oktatási rendszerrel és a pedagógusok tüntetéseivel kapcsolatos kérdésekben.

Az eredmények tanúsága szerint a magyar társadalom mérsékelten kritikus a köz oktatási rendszerrel kapcsolatban, kiválóra vagy jóra 23 százalék, közepesre 41 százalék, elégségesre és elégtelenre pedig minden harmadik válaszadó (34 százalék) értékelte a közoktatás teljesítményét.

A pedagógusok demonstrációival kapcsolatban kiderült, hogy a lakosság döntő része (60 százaléka) egyértelműen elutasítja a tiltakozásnak azt a formáját, amikor a szülők nem vitték gyermekeiket iskolába. 36 százalék azok aránya, akik egyetértenek ezzel az eszközzel. Kiderült emellett az is, hogy a felnőttkorú lakosság több mint háromnegyede (78 százaléka) a Kormány és a pedagógusok közötti konfiktus megoldását a tárgyalásokban látja. Ezzel szemben 21 százalék nyilatkozott úgy, hogy a demonstrációk folytatását és az ultimátumot látja az egyetlen hatékony eszköznek, hiszen csak így lehet eredményt elérni.

A magukat jobboldalinak vallók 92 százaléka áll a tárgyalásos rendezés mellett, míg a középen állók esetében ez az arány 78 százalék. Kizárólag a magukat baloldalinak valló választók körében vannak többségben azok, akik nem tárgyalnának a Kormánnyal, hanem tovább demonstrálnának: 52 százalék gondolja ezt. Azonban a kérdés a baloldalon is rendkívül megosztó, amit jól mutat, hogy az MSZP szavazóinak 51 százaléka, az LMP választóinak 61 százaléka a tárgyalás mellett áll. Elsősorban a DK és az Együtt választóinak körében van többségben a demonstrációpárti oldal (51, illetve 73 százalék). Úgy is mondhatjuk tehát, hogy a radikális megoldások támogatói meghatározóan a DK és Együtt szavazói köréből kerülnek ki. A bizonytalan szavazókat nem lehet megnyerni a demonstrációk folytatásával, ugyanis 80 százalékuk a tárgyalásos rendezés híve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.