A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2016.április 6. -án közzétett határozatában tizenegymillió-ötszázezer forintra bírságolta a Budapest Bank Zrt-t. A hitelintézetnek a jegybanki kötelezés alapján legkésőbb 2016. szeptember 30-ig meg kell szüntetnie az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket.

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2016.április 6. -án közzétett határozatában tizenegymillió-ötszázezer forintra bírságolta a Budapest Bank Zrt-t. A hitelintézetnek a jegybanki kötelezés alapján legkésőbb 2016. szeptember 30-ig meg kell szüntetnie az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket.

 

Az MNB határozatában megállapította, hogy a Budapest Bank Zrt. a fogyasztó és mikrovállalkozás ügyfelei körében megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény keretszerződés megkötését megelőző tájékoztatásra, a keretszerződés tartalmára, a keretszerződés ügyfél általi díj‑ és költségmentes felmondására, a készpénz-helyettesítő fizetési eszközökkel kapcsolatos felelősségvállalásra, a fizetési művelet összegének visszatérítésére, továbbá esetenként a fizetési számla megterhelés előtti állapotának a helyreállítására vonatkozó előírásait. A hitelintézet a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet szabályai közül megsértette a fizetési megbízás teljesítésére, visszautasítására, a haladéktalan jóváírásra, valamint az értéknap használatára vonatkozó rendelkezéseket.

 

Az MNB most közzétett határozatában kötelezte a hitelintézetet, hogy a pénzforgalmi törvényben és az MNB rendeletben foglaltaknak való megfelelés érdekében legkésőbb 2016. szeptember 30-ig tegye meg a szükséges intézkedéseket, és azt követően folyamatosan biztosítsa a pénzforgalmi jogszabályok betartását. Az MNB azt is előírta, hogy a hitelintézet legkésőbb 2016. november 15-ig adatok és dokumentumok küldésével igazolja a szabálysértések megszüntetését.

 

A jogsértésekre tekintettel a jegybank tizenegymillió-ötszázezer forint összegű bírság megfizetésére kötelezte a hitelintézetet. Az MNB a hitelintézet terhére értékelte, hogy a feltárt jogszabálysértések többsége huzamosan, a hitelintézet szerződési feltételeit rögzítő dokumentumokba, rendszereibe, illetve belső eljárásrendjébe építetten állt fenn, és az évek óta változatlan tartalommal fennálló, fogyasztókat és mikrovállalkozásokat védő jogszabályok megsértése esetenként az ügyfelek széles körét, a nem haladéktalan jóváírás és nem megfelelő értéknap alkalmazás jelentős számú fizetési műveletet érintett. Továbbá a jogosulatlan költség- és díjfelszámítás, valamint a nem megfelelő értéknap alkalmazása ügyfelei kárára vagyoni előnyt biztosított a hitelintézet számára.

 

Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenység során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését, ezen belül is a fogyasztók jogainak érvényesülését, illetve a fizetési megbízások teljesítésének és a haladéktalan jóváírási követelmény betartását, amelynek megsértése csökkenti az ügyfelek bizalmát a pénzforgalmi szolgáltatások és a készpénzmentes fizetési módok igénybevétele iránt. Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartását, elítél minden jogszabálysértést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük