2024.február.23. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Pénzforgalomra vonatkozó előírásokat sértett meg az Oberbank fióktelepe

3 perc olvasás

mnblogo_6.jpgAz MNB kötelezte az Oberbank fióktelepét, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelő rendszert alakítson ki az ügyfelekkel szembeni pénzkövetelések végrehajtásához kötődő átutalási végzések, hatósági átutalások kezelésére, különösen a sorba állításra és végrehajtói követelések elsődleges teljesítésére vonatkozó szabályok, a végrehajtói adatszolgáltatások teljesítése és a végrehajtás alól kivont számlák elkülönítése kapcsán. A jegybank a feltárt jogsértések miatt 20 millió forintos bírságot szabott ki a fióktelepre.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) célvizsgálatot folytatott le az Oberbank AG Magyarországi Fióktelepénél (Oberbank fióktelepe). A jegybank a vizsgálat során áttekintette, hogy az intézmény betartja-e a hatósági átutalások és átutalási végzések kezelésére vonatkozó pénzforgalmi jogszabályokat, illetve – az egyik ügyfelével kapcsolatos végrehajtási eljárással összefüggő gyakorlata kapcsán – a bírósági végrehajtásról szóló törvény előírásait.

Az MNB vizsgálata megállapította, hogy az Oberbank fióktelepe a hatósági átutalásokban, és átutalási végzésben foglaltak teljesítése (a végrehajtó felé történő kifizetés) előtt több esetben levonta saját banki költségeit, jutalékait, noha az érintett számlákon lévő összegekből a végrehajtáson kívüli egyéb követeléseket nem lehetett volna a végrehajtói követelés kiegyenlítése előtt kielégíteni. A fióktelep nem minden esetben teljesítette határidőben a végrehajtó által kért adatszolgáltatásokat, és nem a jogszabálynak megfelelően tartott vissza, majd állított sorba egyes, a hatósági átutalások alapján zárolandó összegeket. A fióktelep emellett olyan általa elkülönítettként nyilvántartott számlát is kivont az átutalási végzésben foglaltak teljesítése alól, amelyet valójában pénzforgalmi (fizetési) számlaként működtetett, így a jogszabályi előírások szerint azt nem lehetett volna kivonni a végrehajtási eljárás alól.

Mindezek miatt a jegybank 2018. január 16.-án közzétett határozatában kötelezte az Oberbank fióktelepét arra, hogy legkésőbb 2018. január 31-ig a jogszabályi előírásoknak megfelelő rendszert alakítson ki a feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében, a teljes körű végrehajtás ellenőrzéséről szóló jelentését pedig 2018. február 28-ig küldje meg a jegybanknak.

A jogsértések miatt az MNB 20 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a fióktelepre. A bírságösszeg meghatározásánál súlyosító tényezőnek minősült, hogy az Oberbank fióktelepének magatartása negatívan hat az ügyfelek érdekére, illetve a pénzügyi intézményrendszer megítélésére. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy a fióktelep a vizsgálat során mindvégig együttműködött a jegybank munkatársaival.

A feltártak kapcsán az MNB jelenleg is vizsgálatot folytat az ügy esetleges további lehetséges érintettjeinél

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.