Hazánk és Közép-Kelet-Európa legnagyobb emberi erőforrás-kezelésről (HR menedzsmentről) szóló szakkiállításán, az 5. alkalommal megrendezett  Personal Hungary-n  110 kiállító jelent meg a Syma csarnokban, ahol több mint 35 szakmai előadás taglalja  a humán erőforrás helyzetét, legújabb trendjeit és módszereit.  Idén első alkalommal jelentkezik „kiállítás a kiállításon belül";  a Professional Learning témája a tréning, a képzés-fejlesztés és az e-learning.

 

Hazánk és Közép-Kelet-Európa legnagyobb emberi erőforrás-kezelésről (HR menedzsmentről) szóló szakkiállításán, az 5. alkalommal megrendezett  Personal Hungary-n  110 kiállító jelent meg a Syma csarnokban, ahol több mint 35 szakmai előadás taglalja  a humán erőforrás helyzetét, legújabb trendjeit és módszereit.  Idén első alkalommal jelentkezik „kiállítás a kiállításon belül";  a Professional Learning témája a tréning, a képzés-fejlesztés és az e-learning.

A szakkiállítást Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára és Alexander Petsch,  a konferenciát szervező

spring Messe Management GmbH  vezérigazgatója nyitotta meg 2008. november 19-én,   Kiss Gábor kormánytanácsadó és  dr.Barta Zsuzsanna, a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Képzési Központ (KSZK) főigazgató-hellyettese  társaságában.

Az államtitkár emlékeztetett, tíz éve van érvényben nálunk a felnőttképzési törvény, ezen idő alatt a képzés, átképzés jelentősége egyre növekedett. A magyar HR szakma előnyös helyzetben van, s a továbblépéshez EU-s támogatásra is lehetőség nyílik.  A nemzetközi és benne a hazai gazdasági krízishez való alkalmazkodást a kormányzat támogatni kívánja, erre szolgál az ismert, 1.400 milliárd Ft-ról szóló 6-pontos  gazdasági javaslata és a munkahelyek megőrzését támogató 70 milliárdos összeg, utóbbi szolgálhat pl. HR fejlesztéseket is.

Petsch úr hangsúlyozta, jelen helyzetben a HR szakma is új kihívásokkal néz szembe, a kiállítás ezek kezelésében nyújthat megoldást, segítséget.  A HR-es feladatok illusztrálásként németországi példát említve elmondta, a Deutsche Telekom  német távközlési cégnél 20 ezer munkatársat kellett elbocsátani, róluk, lehetséges jövőjükről gondolkodni. A szakma előtérbe kerülését jelzi, hogy a kiállítást látogatóinak száma jóval több, mint az elmúlt négy évben.

Kiss Gábor  elmondta, a kormányzat fontosnak tartja a közigazgatás megújítását, a kormányzati szervezési központ már működik, az idevágó témában öt éve zajló PH kiállítások fontos szerepet töltenek be.

A rendezvény aktualitása

A gazdasági válság hatását felmérendő,  sorra jelennek meg a nem túl bíztató kutatások, felmérések, többnyire elbocsátásokról, ugrásszerűen növekvő munkanélküliségről szólnak a végkövetkeztetések, anélkül, hogy érdemben foglalkoznának a válság negatív következményeit elszenvedő munkavállalói oldallal.

A szakma és egyben Közép-Kelet-Európa legnagyobb,  legjelentősebb szakmai találkozóhelyén a hazaiak cégek mellett német és osztrák vállalatok is részt vesznek.  A kiegészítő kiállítás, a Professional Learning a tréning szektorral, az e-learninggel,  a továbbképzéssel,  a felsőoktatással,  az MBA programok területéről érkező szakemberek előadásaival és kiállítóival bővíti ki az eseménysorozatot. 

Összességében, az esemény aktualitása minden korábbinál jelentősebb, miután a felölet témák a kritikus gazdasági helyzet legfontosabb érintettjeit, a válság hatására szervezetüket átalakító cégeket, s a „fenyegetett" tömeget, a munkavállalókat szólítják meg. 

A HR szakemberek óriási kihívás előtt állnak;  megoldást kell találniuk a felmerülő és több évre kiható foglalkoztatási problémákra és a megugró munkanélküliségre.  Az emberierőforrás-menedzsment szerepe tehát jelentősen megnőtt, ezért a HR szakma két napos találkozóján a tervezett előadásokat és fórumokat kiegészítették a gazdasági válság következményeire való felkészülés lehetőségeivel és a munkavállalóknak nyújtható megoldási lehetőségekkel.

A 2004 óta zajló rendezvénysorozat jól felhasználható üzletkötésre és kapcsolatépítésre, így  évről évre növekvő  érdeklődésre tarthat számot.  Idén több mint  kétezer  döntéshozóra, tréning-szakemberre, HR-menedzserre és HR-es kollégára számítanak a szervezők. 

A szakkiállítás programját a döntéshozók igényei szerint állították össze,  elsősorban az értékesítésre összpontosítottak,  a résztvevők professzionális szakmai környezetben építhetnek új üzleti kapcsolatokat vagy cserélhetnek tapasztalatokat hazai és külföldi szakemberekkel.

A Personal Hungary szakkiállítások eddigi látogatottsága:

Év

Kiállítók száma

Látogatók száma

2004

35

520

2005

60

1100

2006

63

1360

2007

74

1800

2008 (terv)

110

2000

(Forrás: spring Messe Management GmbH & Co. KG)

 

A kiállítás első napjának kiemelt eseménye volt a Szirtes Tamás rendező, a Madách színház igazgatója  és Kiss László edző,  a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya között zajló beszélgetés a tehetségekről, a csapatmunkáról, a motivációról és a fejlődésről.  A beszélgetés vezetője Pozvai Zsolt, a Develor Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója volt, aki az elhangzottakat vállalati környezetbe helyezte.

A szakmai napok egyik kiemelt témaköre a konfliktuskezelés,  a témát dr. Görgényi István világbajnok és olimpiai ezüstérmes vízilabdázó, edző és pszichoterapeuta előadása illusztrálja.  A jogi doktori és vízilabda szakedzői oklevelet is szerzett szakember az ausztrál női vízilabda-válogatott vezetőjeként a 2000. évi nyári olimpián csapatával olimpiai bajnoki címet szerzett, a kiállítás másnapján az általa kidolgozott vadászterület-modell segítségével mutatja be a konfliktuskezelés lehetséges módját,  a teljesítményre szervezett csoportok életének törvényszerűségeit.

A szervező  spring Messe Management GmbH & Co. KG  a Professional Learning helyszínén kialakította az ún.  Action Zone  területet, ahol az érdeklődők a „passzív" előadásokon túl, saját tapasztalataik útján szerezhetnek benyomást egy-egy adott témáról, pl. a szervezeti kultúraváltásról vagy a Lean-menedzsment és a szervezetfejlesztés ötvözésével elérhető radikális veszteség-csökkentésről.

A szakkiállítás interaktívitását jellemzi,  hogy a HR-vezetők mindkét napon (november 19-én és 20-án) megoszthatják tapasztalataikat egymással, és szakmai véleményt kérhetnek egy-egy komplex kérdésben a MeetingPoint-on, a „nagy találkozások" helyén, ahol Dr. Bodó Péter nemzetközi vállalkozásvezetési tanácsadó-tréner, mester-képző coach moderálja a beszélgetéseket.

A Personal Hungary és a Professional Learning az emberierőforrás-menedzsment szakkiállításaként lehetővé teszi a humán szakembereknek, hogy áttekintést kapjanak a napi munkájukat érintő kérdésekről, megoldásokról és újdonságokról.  A kiállítás és a szakmai fórumok, a kerekasztal-beszélgetések a legkülönbözőbb humánpolitikai témákra adhatnak választ, ill. betekintést a szakma jellegzetességeibe, eszközeibe és módszereibe.

http://www.personalhungary.hu/.

www.messe.org/content/index_eng.html

http://www.kszk.gov.hu/

http://www.develor.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük