Szeretem Petőfit. Gyönyörködöm, meghatódom, lelkesülök verseit olvasva. De rosszul járna Petőfi honfitársam, ha ma élne és írná verseit.

Szeretem Petőfit. Gyönyörködöm, meghatódom, lelkesülök verseit olvasva. De rosszul járna Petőfi honfitársam, ha ma élne és írná verseit.

   Kezdünk egy kihágással. „Diligenter frekventáltam iskoláim egykoron. Szekundába ponált mégis sok szamár professzorom.  (Deákpályám.) Vagyis elégtelen jegyeket kapott annak ellenére, hogy szorgalmasan látogatta az iskolát. De ezért szamárnak nevezni a tanárait? Többszörös becsületsértés. Pénzbüntetés, közhasznú munka jár érte. Jobb esetben próbára bocsátás.

   Átok reá, ki elhajítja / Kezéből a nép zászlaját, (A XIX. század költői.). S én vérbe mártott lantomat majd / Véres kezekkel pengetem! (A gyáva faj, a törpe lelkek.) Megbotránkoztatás, félelemkeltés. Kihágás. Elzárással büntethető.

   Elkeseredésében / Mi telhetett tőle? /Nagyot ütött botjával / A szamár fejére. (Megy a juhász a szamáron…) Állatkínzás. Feljelentési kötelezettség elmulasztása. Két hónap, felfüggesztve.

   Miként elpusztult Jeruzsálem, / El fogsz pusztulni Ausztria, / S mint Jeruzsálemnek lakói, / Földönfutók lesznek császárjaid, / Földönfutók és üldözöttek / Készüljetek. (Ausztria.) Magyarország nemzetközi kapcsolatainak rongálása. Hat hónap letöltendő.

   Lassan német, húzd meg magad. Könnyen emberedre akadsz. Ha el nem férsz a bőrödbe'  / Majd kihúzunk mi belőle. (Mit nem beszél az a német.)  Súlyos testi sértéssel való fenyegetés. Két év fogház.

   Csak volna harc, csak öntenék már /  Vérünket, bárcsak öntenék! / Majd meglátjátok, holtrészeg lesz / Minden csepptől egy ellenség. (Föl!) Háborúra való uszítás. Két év fogház.

   Oh, hogyha szétönthetném köztetek / Azt a szilaj veszett gyülöletet, / Mitől keblem, mint a tenger, dagad! Akasszátok föl a királyokat! (Akasszátok föl a királyokat!) Gyilkosságra való felbujtás, közjogi méltóság ellen. Öt év börtön.

   Még várok holnapig; Ha holnap sem lesz a végitélet: Beások a föld közepéig, Lőport viszek le / És a világot a / Levegőbe röpítem… hahaha! (Az őrült.) Terrorveszéllyel való fenyegetés. Hét év fegyház, öt év közügyektől való eltiltás.

                                                               *

A Legfelsőbb Bíróság megvizsgálta Petőfi Sándor alperes (született 1823. január 1. Kiskőrös. Anyja neve Hrúz Mária.) fellebbezését és felmenti az elsőfokú bíróságok ítéletei alól. Egyben felhívja figyelmét arra, hogy költői munkássága során tartózkodjon az erős kifejezések használatától. Az ítélet jogerős.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük