Befejező 4. részéhez érkezett a Great Composers – Nagy zeneszerzők nyomában c. sorozat az Uránia mozivásznán. Az utolsó bemutató 2014. május 30-án: Phil Grabsky: Chopin nyomában.

Befejező 4. részéhez érkezett a Great Composers – Nagy zeneszerzők nyomában c. sorozat az Uránia mozivásznán. Az utolsó bemutató 2014. május 30-án: Phil Grabsky: Chopin nyomában.

Phil Grabsky, akit a hazai közönség a nagy sikerű Leonardo Live és Exhibitions (Manet, Munch, Vermeer) filmek alkotójaként ismerhet, átfogó és izgalmas "koncert-dokumentumfilmeket" készített kiemelkedő zeneszerzők életéről és munkásságáról.

A Beethoven, Mozart, Haydn és Chopin munkásságát bemutató alkotások mindegyikében hatvannál is több zenemű hangzik el egészben vagy részleteiben, kiváló muzsikusok tolmácsolásában. A filmek készítése során az átfogó kép érdekében közel száz interjú készült zenészekkel, zenetörténészekkel – mindazonáltal a filmek esszenciáját a zeneművek adják.

 

A 4. részben Phil Grabsky a XIX. század egyik legjelentősebb zeneszerzője Frédéric Chopin munkásságát mutatja be a nagyközönségnek.

Chopin párizsi sírhantját ma is zarándokok látogatják, és világszerte meg lehet tölteni a koncerttermeket pusztán a nevével. De ki is volt valójában ez a férfi, aki őrülten lámpalázas volt minden nyilvános fellépéskor, aki Lengyelországot úgy hagyta el Párizs kedvéért, hogy soha nem tért vissza, aki összebarátkozott a leghírhedtebb francia transzvesztitákkal, egész ritkán adott koncerteket, és dacára egészen gyenge egészségének, az 1880-as évek legerőteljesebb, legélettelibb szerzeményeit vetette papírra? Hogyan tudott ez a lengyel fiatalember ilyen szédítő magasságot elérni?

 

Phil Grabsky négyéves kutatómunka és utazás után immár felkészült Chopin életének és zeneszerzői munkásságának objektív bemutatására.

Az imént feltett kérdésekre olyan neves történésztől várja a válaszokat, mint Jeremy Sierpmann vagy a világ élvonalához tartozó muzsikusok, akik Chopin melódiáit megszólaltatják a filmben: Leif Ove Andsnes, Lars Vogt, Daniel Barenboim, Ronald Brautigam és Kevin Kenner.

 

A színpadi és televíziós színészként is nagyra tartott Juliet Stevenson a narrátor, David Dawson kölcsönözte hangját a levelek Chopinjének.

Az elhangzó zenei részletek a National Philharmonic Hallban, Varsóban lett felvéve, 2010. február 26-án a Fryderyk Chopin Institute által rendezett gálakoncerten.

https://www.youtube.com/watch?v=dq-BREFplWM

 

Phil Grabsky: Chopin nyomában

Uránia Nemzeti Filmszínház

Bemutató: 2014. május 30. 19:00

Ismétlés: június 8. 19:00, június 14. 11:00

 

http://urania-nf.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük