2024.június.17. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Piacvezetõ itthon a NOD32

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/2370"></a><span class="inline left"><a href="/node/2370"><img class="image thumbnail" src="/files/images/NOD32.thumbnail.jpg" border="0" alt="NOD32" title="NOD32" width="88" height="100" /></a></span></span><em>Az IDC felmérése szerint a tavalyi évben piacvezetõ pozíciót ért el hazánkban a NOD32. Az ESET Software vírusirtóját 2006-ban több mint 40 000 magyarországi ügyfél vásárolta meg, a rekordszámú Virus Bulletin díjat begyûjtõ program pedig az elmúlt hetekben két újabb tesztben teljesített kiválóan.</em> <p>

 nod32Az IDC felmérése szerint a tavalyi évben piacvezetõ pozíciót ért el hazánkban a NOD32. Az ESET Software vírusirtóját 2006-ban több mint 40 000 magyarországi ügyfél vásárolta meg, a rekordszámú Virus Bulletin díjat begyûjtõ program pedig az elmúlt hetekben két újabb tesztben teljesített kiválóan.

 nod32Az IDC felmérése szerint a tavalyi évben piacvezetõ pozíciót ért el hazánkban a NOD32. Az ESET Software vírusirtóját 2006-ban több mint 40 000 magyarországi ügyfél vásárolta meg, a rekordszámú Virus Bulletin díjat begyûjtõ program pedig az elmúlt hetekben két újabb tesztben teljesített kiválóan.

Az IDC 2006-os IT Biztonsági szoftver felmérése alapján az ESET Software 26,4%-os részesedéssel a tavalyi évben piacvezetõ pozíciót ért el az antivírus programok magyarországi piacán. A szlovák vállalat vírusirtójának népszerûséget jól illusztrálja, hogy a NOD32-t hazánkban forgalmazó Sicontact Kft. 2006-ban több mint 40 000 magyarországi ügyfelet szolgált ki, és így 734 millió forint árbevételt ért el.

nod32A NOD32 elterjedtsége leginkább gyorsaságának és kitûnõ teljesítményének köszönhetõ. Az AV-Comparatives víruslaboratórium legutóbbi, májusi vizsgálatán 17 antivírus szoftver közül egyedül ez a vírusirtó nyerte el a legmagasabb, Advanced+ minõsítést, míg a Virus Bulletin magazin összehasonlító tesztjén ismét megkapta a hibátlan mûködésért járó VB100% díjat.

Heurisztikus képességek

nod32Mivel nap, mint nap új kórokozók jelennek meg az interneten, ezért egy vírusirtó esetében nem csupán az a fontos, hogy biztosítva legyen a rendszeres és gyors frissíthetõség; éppen ilyen lényeges, hogy az efféle veszélyeket elõre kimutassa, vagyis rendelkezzen heurisztikus képességgel is. A NOD32 gyorsasága mellett errõl is híres. A vírusirtóba integrált mesterséges intelligencia az új kórokozók többségét azok viselkedése alapján is felismeri, még azelõtt, hogy a vírus ellenszere rendelkezésre állna.

Az AV-Comparatives víruslaboratórium legutóbb 17 antivírus szoftver heurisztikus képességeit tesztelte, oly módon, hogy a február 2. óta nem frissített szoftverek teljesítményét a következõ három hónapban megjelent több mint húszezer új vírussal szemben vizsgálta. Az eredmények szerint a NOD32 frissítés nélkül is, pusztán mesterséges intelligenciája segítségével felismerte a kórokozók 68%-át. Ezzel ugyan elmaradt az egyaránt 71 százalékos eredményt elérõ Avira AntiVir PE Premium és a Fortinet FortiClient mögött, de mivel a konkurensek a teszt során túl sok téves riasztást adtak, egyedül a szlovák vírusirtó kapta meg a kitûnõ teljesítményért járó legmagasabb, Advanced+ minõsítést.

Amikor a téves riasztás téves

nod32A NOD32 ezzel csaknem egyidõben két újabb VB100% díjat nyert el. A nemzetközi Virus Bulletin laboratórium márciusi tesztje 37 vírusirtó hatékonyságát vizsgálta Windows XP platformon. A rekordtartó NOD32 ezúttal is hibátlanul teljesített, így immáron 44. alkalommal nyerte el a díjat.

Az adat nem tévedés, mert bár egy téves riasztás miatt a vírusirtó megbukott a SuSE Enterprise Linux platformon lefolytatott márciusi teszten, utólag mégis megkapta a VB100% minõsítést.

Mint emlékezetes, a márciusi vizsgálat során a NOD32 heurisztikája egy régi, 1991-es, vírusmentes DOS állományt is fertõzöttnek jelzett, így a téves riasztás miatt a vírusirtó ebben a tesztben nem kaphatta meg a VB100% díjat. A gyártó kezdeményezésére lefolytatott felülvizsgálat során a Virus Bulletin szakértõi azonban úgy döntöttek, hogy mivel a NOD32 által gyanúsnak minõsített fájllal a felhasználók nem találkozhatnak a valós életben, azt hiba volt szerepeltetni a vírusmintában. A magazin állásfoglalása szerint a teszteknek törekedniük kell arra, hogy a valós, életszerû körülményekhez közelítsenek, így a '91-es DOS állományt azonnali hatállyal kivonták a tiszta fájlok mintájából. A Virus Bulletin mérvadó vizsgálatain a NOD32 egyébként már 9 éve nem engedett át egyetlen vadon élõ vírust sem.

– Képeink a különbözõ nyelvi verziókat mutatják be.

A NOD32 magyar oldala: http://nod32.hu/

Az IDC Magyarország oldala: http://www.idchungary.hu/

A Virus Bulletin oldala: http://www.virusbtn.com/  

Az AV-Comparatives oldala: http://www.av-comparatives.org/ 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.