1

Különleges kultúrmisszióra készül a Góbi-sivatagot lóháton átszelõ Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció 2007. és a Dzsingisz kán és öröksége c. kiállítás házigazdája, a Magyar Nemzeti Múzeum.

 

 1

Különleges kultúrmisszióra készül a Góbi-sivatagot lóháton átszelõ Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció 2007. és a Dzsingisz kán és öröksége c. kiállítás házigazdája, a Magyar Nemzeti Múzeum.

 

Az expedíció hét tagja az európaiak számára szinte teljesen ismeretlen mongol sivatagi puszták átszelését követõen a Magyar Nemzeti Múzeum ajándékát – Radnóti Andor volt mongol egészségügyi fõbiztos századelejei, Mongóliában készített, és nemrégiben digitalizált képeit – valamint az intézmény jókívánságait juttatja el a Mongol Történeti Múzeum számára. Közel százéves magyar fotók utaznak át a Góbi-sivatagon

2Radnóti Andor digitalizált fotógyûjteményét, és a kultúrmisszióval kapcsolatos megbízást ünnepi eseményen adta át dr. Kovács Tibor, a Magyar Nemzeti Múzeum fõigazgatója, és Omboosuren Erdenechimeg, Mongólia Magyarországi Nagykövete a Góbi-expedíció tagjainak, akik 2007. június 8-án indulnak 30 napos útjukra a Ferihegyi 2B repülõtérrõl az Aeroflot moszkvai járatával. Az érdeklõdõk pénteken reggel 8 órakor találkozhatnak az expedíció résztvevõivel. 

3Az ünnepi ceremónián ezután Lõrincz L. László (Leslie L. Lawrence) író és orientalista beszélt a mongol szokásokról és az expedíció Góbi-sivatagban várható fogadtatásáról, majd Petõ István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke az expedíció gasztronómiai vonatkozásait méltatta.

Tudományos expedícióvá minõsítették a Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció 2007.-et

5A Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció 2007. fõ célja, hogy megismerje a lovas nomád gasztronómia hagyományait, és a nomád létezéssel való azonosulás élményén keresztül betekintést nyerjen az egykori pusztai világhódítók birodalmainak mindennapjaiba. A gasztronómiai kutatáson túl az expedíció orientalista, orvosi és rádiótechnikai méréseket végez, és a kutatási eredményeket elektronikus hordozókon dokumentálja. Ennek háttérbázisát a magyar expedíciós kutatásokban egyedülálló, speciálisan erre a célra az Alexandra Könyvkiadó leányvállalata, az eTan Elektronikus Tananyag Zrt. által kifejlesztett digitális könyvtár biztosítja. A tudományos kutatásokban az expedíció partnere a Budapesti Mûszaki Egyetem, a Semmelweis Egyetem, valamint az ELTE orientalista és pszichológus hallgatói. Az expedíció együttmûködik a Jászberényi, a Bõnyi és a Balatonfõkajári Általános Iskolákkal is – az intézményekbe személyesen ellátogat(t)unk, hogy bemutassuk a diákoknak a felszerelésünket, és élményszerûvé tegyük számukra az oktatást. 

6Az ünnepi eseménnyel párhuzamosan érkezett az oklevél az 1872-ben alakult Magyar Földrajzi Társaságtól, ami a patinás szervezethez benyújtott kutatási tervek alapján a Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció 2007. -et tudományos expedícióvá minõsítette. 

http://www.gobi.hu/

http://www.dzsingisz.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük