2024.június.17. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András:Bor- és teaház

4 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/2381"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Trifon-1.thumbnail.jpg" border="0" alt="1" title="1" width="69" height="100" /></a></span>Bolgár szokás szerint már a bejáratnál kenyérrel és sóval fogadták a vendégeket a Bolgár Nagykövetség Kereskedelmi Hivatala által szervezett - a két ország idegenforgalmi kapcsolatait bemutató - rendezvényen. </p><p>

1Bolgár szokás szerint már a bejáratnál kenyérrel és sóval fogadták a vendégeket a Bolgár Nagykövetség Kereskedelmi Hivatala által szervezett – a két ország idegenforgalmi kapcsolatait bemutató – rendezvényen.

1Bolgár szokás szerint már a bejáratnál kenyérrel és sóval fogadták a vendégeket a Bolgár Nagykövetség Kereskedelmi Hivatala által szervezett – a két ország idegenforgalmi kapcsolatait bemutató – rendezvényen.

2A találkozóra nem a követségen került sor, az összejövetel színhelye Halásztelek, a Trifon Bor & Teaház volt. Amint azt már a név is elárulja, a tulajdonos egy bolgár eredetû család. Vállalkozásuk filozófiájának lényege: ?nem tudni pontosan, hogy a tea vagy a bor kultúrája régebbi és nem is lehet összehasonlítani a kettõt, ám mindkettõ több ezer éves ital, melynek helye kell legyen a mindennapokban." Céljuk ezért, hogy vendégeiket ne csak – rendkívül széles – borválasztékukkal lepjék meg, de a teák ínyencei is mindig megtalálják náluk kedvenceiket. Nem csalódnak azok sem, akik a borokat magyaros vagy bolgár ételkülönlegességek mellett szeretnék kóstolgatni. Az ide látogató magyaroknak bolgár ételekbõl és borokból, más külföldieknek magyar ételekbõl és borokból kínálnak gazdag válogatást. http://www.trifonborhaz.hu/

3 A környéken élõ bolgár családok asszonyai hozták létre a ZORNICA hagyományõrzõ egyesületet. Társul hozzájuk a fiatalokból álló Garabonciás Csoport, így – ketten együtt – komoly bolgár népmûvészeti mûsor elõadására képesek. Az eredeti népzenén és táncon túl, a Nagy László által fordított és a Sebõ-együttes által ismertté tett Sólyom-énekbõl is adnak elõ részleteket.

liana uzunovaA két ország idegenforgalmi kapcsolataiban rejlõ lehetõségekrõl a Bolgár Köztársaság Nagykövetségének I. titkára, Liana Uzunova szólt. Az utóbbi idõben különösen az alternatív turisztikai lehetõségek, a falusi turizmus, a borturizmus lehetõségeiben állt be jelentõs fejlõdés. Az utazási irodák – mindkét részrõl – együtt szervezik a magyar és a bolgár csoportokat, így szinte el sem lehet dönteni, hogy konkurenciáról vagy sokkal inkább együttmûködésrõl van-e szó? Bulgáriában – különösen az Unióhoz való csatlakozás miatt – gazdasági fellendülés tapasztalható. Ez a vállalkozásokra nézve, általában is érezteti kedvezõ hatását. Különösen az idegenforgalom területén vannak kiaknázatlan lehetõségek. A bolgár tengerpart, kellemes, homokos fövenyével, olcsóságával, szépségével, szinte még teljesen felfedezetlen, 2006-ban összesen 5 158 117 külföldi turista látogatta meg Bulgáriát, Magyarországról mindössze 48 114-en érkeztek.

5 Pedig igazán volna miért odamenni. Ezernél is több kis borospince készül minden nyáron a vendégek fogadására. Szinte az egész ország tele van borászatokkal. Az egyik leghíresebb a Thrák-völgyben Palmidovo. Várnában új lehetõségnek számít az Apolló hajó, kirándulásra, de akár tengeri horgászatra is bérelhetõ. A városban is szaporodnak a szórakozóhelyek. Van amelyik a XIX. századi Várnát mutatja be, természetesen az elmaradhatatlan borospincével együtt. Akik a tengerparti lubickolás helyett másra vágynak, azoknak a Club Eldorod kínál tartalmas szórakozást. http://www.club-eldorod.com/ Sevlievo városától pár kilométerre kényelmesen berendezett eco-házakból álló faluban lehet nyaralni, vannak hegyi házikóik, aki akarja, egy napig farmerként is élhet, lehet pásztor, fejhet juhokat vagy részt vehet lélekerõsítõ programon a Staroplaninski kolostorban.

Bulgáriát ma már könnyû megközelíteni. Közvetlen légi járatok vannak Szófiába, Várnába, de autóval sem nehézkes az út. Románián keresztül személyi igazolvánnyal is lehet utazni, Szerbián át csak útlevéllel, ott vízum is kell. A magyar jogosítvány Bulgáriában is érvényes és egy rövid kirándulásra akár Törökországba vagy Görögországba is át lehet ruccanni. Bulgáriában autózgatva érdemes megállni egy-egy Happy Grill étteremnél. Ez a bolgár gyorsétterem lánc kifejezetten barátságos, olcsó, és igen ízletes ételeket kínál. Azoknak, akik még nem voltak Bulgáriában, az olcsóság és a tiszta tengerpart miatt, akik pedig régen már voltak, a nosztalgia kedvéért érdemes újra felkeresni – akár már ezen a nyáron!

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.