Hírközlő szerveink még nem közölték, hogy három nappal ezelőtt nemzeti nyelv és irodalom tárgykörben fakultatív PISA-teszten vett részt első gimnazista diákjaink egy csoportja. A dolgozatokból emeltem ki néhány bekezdést.

Hírközlő szerveink még nem közölték, hogy három nappal ezelőtt nemzeti nyelv és irodalom tárgykörben fakultatív PISA-teszten vett részt első gimnazista diákjaink egy csoportja. A dolgozatokból emeltem ki néhány bekezdést.

   Petőfi Sándor legnagyobb magyar költőóriásunk. Márcsak verseinek számát tekintve is. Leghíresebb versei a János vitéz, a Talpra magyar! és az Egy gondolat bánt engemet. Ez utóbbiban, amelyben megjövendöli saját halálának körülményeit. Ebben tévedett. A seggesvári csatában megsebesült ugyan, de aztán fogságba esett és Barguzinban élt 1912-ig. Őt a magyarok örökre szívükbe zárták.

   Kedvencem Vörösmarty Mihály, egy gondolkodó és filozófus. Még a könyvtárban is gondolkodott, pedig oda olvasni járnak az emberek. Hazafiságához kétség nem férhet, ezt a Szózat is bizonyítja. Bárhová űzzön is a végzet, itt, mármint Magyarországon élned, halnod kell. Milyen gyönyörű szimbóleum! Én a nagymamámnál lakom. Édesapám pincér Londonban, édesanyám bébicsősz Bécsben, bátyám Madridban egy torreádor inasa, nővérem Dubajban egyéni vállalkozó. De ők is szeretik Vörösmartyt,

   Jókai Mór a legszorgalmasabb magyar író volt. Több mint száz kötetet írt, ezen kívül újságcikkeket, novellákat és ki tudja még miket. A jövő század regénye című könyvében előrevetíti a televízió, a távkapcsoló az iPad, az okos telefon, a Forma-1 versenyek és a holdutazás bekövetkeztetét. Többször is találkozott Petőfivel. Buda 1849-es visszafoglalása után együtt lakomáztak, ekkor Jókai felköszöntötte azokat, akik ezután fognak meghalni a hazáért. Erre Petőfi oda lépett hozzá és így szólt: „Köszönöm, hogy én értem is ittál." Fenséges gondolat!

   Arany János, a költő zseni megírta a Toldit, ezzel berobbant a XIX. század irodalmi életében. Egyesek azt hiszik, hogy a Toldi írója Lőwy Árpád, de ez tévedés. Arany a lírai költészet nagymestere. A walesi bárdok című versében (ballada?) tulajdonképpen a Habsburg elnyomás ellen lázít, de eztet olyan művészien, észrevétlenül tette, hogy senki sem vette észre. Állatvédő volt. Családi kör című versében bogár, béka, denevér, bagoly, tehén, borjú, cica, kutya, nyúl és tücsök is szerepel. Arany megérdemelte a Magyar Királyi Szent István Díj kitüntetést.

   A tesztek értékelése után a nemzetközi zsűri a magyar nyelv és irodalom oktatását Franciaország és Olaszország után a világ harmadik legjobbjának hirdette ki. Árnyalja, de nem csökkenti az eredményt, hogy fakultatív lévén, csupán három ország küldte el diákjait a versenyre.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük