2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Pórul járok

3 perc olvasás

konyv.jpgOlvasom kedvenc hetilapomban, hogy akik a legújabb pilótajátékban vészt vettek, alaposan pórul jártak. Autóbuszra várva elkezdtem gondolkodni, honnan is eredhet ez  a kifejezés, de nem jutottam semmire. Szerencsére magyar-német szakos tanár barátom kiokosított. Hát nem tudod, hogy a pór bajor-osztrák jövevényszó? Der Paur földművest, parasztot jelentett kissé régies kifejezéssel.

   Aranyos vagy, azt én is tudtam, ki a pór, ha a jövevény szó eredetét nem is. Sőt, azt is elárulom, hogy húsz éve voltam az Operaházban, ahol  Pászthy Júlia énekelte Sandrinát,  Haydn Aki hűtlen, pórul jár vígoperájában. Nagyon tetszett. De ettől még nem tudtam meg, honnan ered a pórul jár? Wikiszótár, vágta rá a cimborám. Ami abban nincs benne, az nincs is. Így tettem. A következőt találtam. Pórul jár jelentése: kudarcot vall. felsül, megjárja. De eredete sehol sem szerepelt. Prózában, dalban, versben megtaláltam a kifejezést, eredete kiderítéséhez azonban mélyebbre kellett ásnom.

   Wilhelm Busch, a XIX. század híres német mesemondója talán megadja a választ. Híres mesesorozata a Max és Móric a magyar olvasók körében is népszerű. A két kópé, akik a jól nevelt és szófogadó gyerekek ellenpéldái, szabadok és szertelenek. Csínytevéseik során számos mulatságos kalandba bonyolódnak. Hol a péket szedik rá, mert nyalánkságra vágynak, hol a nagybácsi ágyába csempésznek bogarat.

   De van Buschnak egy verses meséje, amely a mechtshauseni pórról szól. Kétbalkezes alak, akinek semmi nem sikerül. Egy kis róka rendszeresen belátogat a kertjébe, a pórt éktelen haragra gerjesztve. Talán a zöldségeit félti. Csapdát állít a rókácskának, egy erős kötélből készített hurkot, remélve, hogy az állat belegabalyodik és akkor agyonütheti. A kis rókát a legközelebbi látogatáskor foglyul ejti a csapda. A pór fejszét ragad, hogy megölje. De mert „se lát, se hall dühében”, folyton elvéti a csapást. A róka villámgyorsan ugrik el a halálos szerszám elől, már amennyire a kötél engedi. Az egyik „lesújtásnál” a pór a kötelet vágja el, a kis róka elszaladhat, megmenekül. A mesét hallgató gyerekek nagy örömére.

   Ennyit sikerült kiderítenem a „pórul jár” eredetéről. Persze az is lehet, hogy nálam ügyesebb búvárok az ókorban is találnak rá magyarázatot. Akkor legfeljebb pórul járok az búvárkodásommal. És maradok a kaptafánál, mint a varga. Honnan is ered ez a mondás?

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.