2022.szeptember.30. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Pótfelvételi ponthatárok 2012 augusztus 29. – tények és tapasztalatok

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63950"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image10_61.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="44" /></a></span>A 2012 szeptemberében induló képzések pótfelvételi eljárása során a jelentkezők többsége az e-felvételit választotta, a legnépszerűbb alapképzések és egységes osztatlan képzések a gazdálkodási és menedzsment, valamint a jogász szakok voltak. A pótfelvételi ponthatárok augusztus 29-én születnek meg, ekkor dől majd el, ki került be az általa megjelölt képzésre.</p> <p><strong> </strong>

image10 61.thumbnailA 2012 szeptemberében induló képzések pótfelvételi eljárása során a jelentkezők többsége az e-felvételit választotta, a legnépszerűbb alapképzések és egységes osztatlan képzések a gazdálkodási és menedzsment, valamint a jogász szakok voltak. A pótfelvételi ponthatárok augusztus 29-én születnek meg, ekkor dől majd el, ki került be az általa megjelölt képzésre.

 

image10 61.thumbnailA 2012 szeptemberében induló képzések pótfelvételi eljárása során a jelentkezők többsége az e-felvételit választotta, a legnépszerűbb alapképzések és egységes osztatlan képzések a gazdálkodási és menedzsment, valamint a jogász szakok voltak. A pótfelvételi ponthatárok augusztus 29-én születnek meg, ekkor dől majd el, ki került be az általa megjelölt képzésre.

 

A ponthatárokat 2012. augusztus 29-én, várhatóan este nyolc óra után hirdetik ki és teszik közzé a www.felvi.hu-n. A felvételi döntésről az Oktatási Hivatal minden jelentkezőt levélben tájékoztat. Azokat, akik megadták a mobilszámukat, a ponthatárok kihirdetése után SMS-ben is értesítik, a felvettek a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat szeptember elején a felsőoktatási intézménytől kapják meg. A ponthatárok meghatározása, az általános felsőoktatási felvételi eljáráshoz hasonlóan egy számítógépes algoritmussal történik, amely az összpontszámuk és az adott képzésre felvehető keretszám alapján sorolja be a jelentkezőket.

 Abban az esetben, ha egy adott képzést az általános felsőoktatási felvételi eljárás során is meghirdettek, a pótfelvételi eljárásban a ponthatára nem lehet alacsonyabb a július 24-én meghatározottnál. Ha a képzést csak a pótfelvételi során hirdették meg és az általános eljárásban nem, akkor a ponthatárnak a jogszabályi minimumnál – alapképzés és egységes, osztatlan képzés esetén 240 pont, felsőfokú szakképzés esetén 140 pont – kell magasabbnak lennie.

A jelentkezőkről számokban

 A 2012-es pótfelvételi eljárás során a 46 felsőoktatási intézmény által meghirdetett 2.588 képzésre összesen 9.428-an jelentkeztek. Közülük 7.365-en, vagyis a jelentkezők 78,12 százaléka e-felvételizett, 6.520-an alapképzést, 939-en pedig mesterképzést jelöltek meg.

  Jelentkezők megoszlása, 2012. évi pótfelvételi eljárás

 Idén is a legtöbben a levelező munkarendet választották, összesen 4.531-en, emellett a fennmaradó jelentkezők nagy része – 4.294-en – nappali képzésre jelentkezett. A pótfelvételi legfiatalabb jelentkezője 1996-ban született, legidősebb társa pedig idén lett 67 éves.

Az alapképzések közül a legtöbben a gazdálkodási és menedzsment szakot jelölték meg, míg a mesterképzési szakok között a Master of Business Administration (MBA) képzés volt a legnépszerűbb.

 

A legtöbb jelentkezőt vonzó képzések, 2012. évi pótfelvételi eljárás

Képzési forma

Képzés neve

Jelentkezők száma

Alapképzés

gazdálkodási és menedzsment

669

Egységes, osztatlan képzés

jogász

610

Felsőfokú szakképzés

nemzetközi szállítmányozási és logisztikai szakügyintéző

105

Mesterképzés

Master of Business Administration (MBA)

72

 

 

 

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.