2014. február 5-én kiállítás nyílik a PsychArt24 festőmaraton legjobb alkotásaiból. A közönség is megismerheti azt a 60 alkotást, melyet art brut művészek készítettek a negyedszerre megrendezett PsychArt 24 órás festőmaraton alkalmával. A több mint 400 alkotás közül egy szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat.

 

2014. február 5-én kiállítás nyílik a PsychArt24 festőmaraton legjobb alkotásaiból. A közönség is megismerheti azt a 60 alkotást, melyet art brut művészek készítettek a negyedszerre megrendezett PsychArt 24 órás festőmaraton alkalmával. A több mint 400 alkotás közül egy szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat.

 

Nem volt könnyű a PsychArt24 zsűrijének, hiszen a negyedik alkalommal megrendezett festőmaraton eddig nem látott számú festeni vágyó amatőr és profi, egészséges és mentális vagy pszichiátriai betegséggel élő (art brut) művészt vonzott a Semmelweis Egyetem Elméleti Oktatási Központ aulájába. Az elkészült közel 430 alkotás közül a képzőművészekből álló zsűri 60-at választott ki, melyeket február 5-étől bárki megtekinthet a  Darvas Galéria Pannónia utcai kiállítótermében.

 

„A szeptemberi festőmaraton minden várakozásunkat felülmúlta: majd' 300 fő regisztrált a 24 órás rendezvényre, és több, mint 400 kép készült. Így nem csoda, hogy a zsűri nehéz helyzetben volt, amikor a legjobb 60 képet kellett kiválasztania. Olyan szakemberek válogattak az alkotások közül, mint Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria nyugalmazott igazgatója, Gaál József festőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense, Beke László művészettörténész és Köllő Miklós, az Újbudai Kulturális Intézet művészeti vezetője. A zsűri tagjai mind külön-külön, a saját szempontjaik alapján választottak az elkészült művekből, melyek között volt profi festménytől kezdve amatőr munkákon át a gyermekrajzig minden típusú alkotás. Nem volt megszabva semmilyen szempont, a kiállítás képei között a legizgalmasabb alkotások szerepelnek majd, melyek jól visszaadják a mentális és pszichiátriai betegséggel élő, art brut  művészek stílusát és a festőmaraton témáját, ami az emberi kapcsolatok volt. A kiállítás egyfajta esszenciát ad a PsychArt24 rendezvény során elkészült képekből" – mondja dr. Simon Lajos, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának egyetemi docense, a Moravcsik Alapítvány Kuratórium elnöke, a PsychArt24 főszervezője.

 

A Magyarországon egyedülálló rendezvény 24 órájában hivatásos és amatőr, valamint mentális fogyatékossággal, illetve pszichiátriai betegséggel küzdő (art brut) festők dolgoztak együtt, hogy bebizonyítsák: a művészet mindenkié. A festőmaratonon 24 óra, 25 kiló festék, 60 festőállvány, 400 ecset várta az alkotni vágyókat. Az idei rendezvény központi témája az Emberi kapcsolatok volt.

 

A Moravcsik Alapítvány és a Budapest Art Brut Galéria közös festőmaratonját, a PsychArt24 elnevezésű rendezvényt először 2010-ben rendezték meg. A kezdeményezés alapvető célja az, hogy a mentális és pszichiátriai betegséggel élő, art brut művészek önértékelését erősítse, és az ellenük irányuló diszkriminációt csökkentse – méghozzá a művészet közös nyelvének segítségével.

„Az esemény különlegessége az is, hogy az art brut alkotók nemcsak mint művészek, hanem mint az esemény szervezői és lebonyolítói is részt vesznek a 24 órán át tartó művészeti kibontakozásban, hogy segítsék a művészek és a művészet barátainak munkáját. A rendezvényen a közönség megismerkedhet az art brut művészekkel, akik nem képzett alkotók, de képeiken keresztül mégis megmutatják, hogyan érzékelik a körülöttük lévő világot. A különböző mentális problémákkal küzdő alkotók mind a társadalom valamely hátrányos helyzetben lévő csoportjának tagjai, akik a művészeten keresztül szeretnének bemutatkozni és érvényesülni" – mondja dr. Simon Lajos.

 

A PsychArt24 eddigi 3 évének mérlege: 612 alkotó összesen 745 képek készített el a kezdeményezésen felbuzdulva, ami jól mutatja, hogy a művészet valóban képes összehozni az embereket.

 

A PsychArt24 kiállítás megnyitója február 5-én 11 órakor lesz  Darvas Galéria Pannónia utcai kiállítótermében (1136. Budapest, Pannónia utca 18.). A kiállítást a rendezvény zsűrijében is helyet foglaló Köllő Miklós, az Újbudai Kulturális Intézet művészeti vezetője nyitja meg. A legjobb 60 alkotást a műkedvelő közönség két hétig tekintheti meg a kiállítóteremben, a képek ezután a galéria gyűjteményébe, valamint további kiállításokon lesznek láthatóak.

 

2014. február 5-19.

PsychArt24 kiállítás
Darvas Galéria

1136. Budapest, Pannónia utca 18.

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük