A Snowden ügy kapccsán derült ki – erről számolt be a közelmúltban a New York Times, hogy azok a számítástechnikai eszközök is lehallgathatóak, amelyek nem csatlakoznak a hálózathoz.

A Snowden ügy kapccsán derült ki – erről számolt be a közelmúltban a New York Times, hogy azok a számítástechnikai eszközök is lehallgathatóak, amelyek nem csatlakoznak a hálózathoz.

Ezt az amerikai NSA úgy oldotta meg, hogy eltérítve a csomagot a cimzett és a kereskedő között, más esetkben a gyártóvan együttműködve olyan chipet integrált a gépekbe, vagy esetleg külső eszközökbe, amelyek egy komplett kb 18 kilométer sugarú hatőkürű rádiórendszert tartalmaznak.

Ezt egy relé és vezérlő egység vette, majd vagy továbbsigározta a jelet valamelyik műholdra, vagy pedig ezen keresztül akár malware programot is képesek voltak telepíteni a gépekre. Mintegy 10 ezer ilyen egységet telepítettek, azaz a kéeszközöket a legnagyobb titokban képesek voltak tömeges mértekben gyártani és telepíteni szerte a világon. Igy hatoltak be akár a drogkartellek, akár az amerikának konkurrens vállalatok, akár pedig ms hadseregek gépeibe, a normal nettől elszigeteléssel védett informatikai eszközeibe, rendszereibe. A célcsoportban az USA a kinai és az orosz hadsereget tartotta fókuszban. A program fedőneve Quantum Project volt. Nagy valószinűséggel most is fut. A számitógépekkel kapcsolatos rádifrekvenciás jeleket az ANT Projectben figyelik. A földi állomásokat szerte a világon elepítik, legtöbbször diplomáciai védettséggel bíró amerikai épületekbe, de ha ugy gondoljak, akkor bárhova tikosszolgálati akciók keretén belül.

Ennek nyilvánosságra kerülése után, már lassan csak a saját gyártású eszközökben bizhat meg talán egy valóban kényes adatokat kezelő informatikus. Az implantátum ötlet nem új. Még javában tartott a hidegháburú, amikor Kelet Európába megérkezett néhány high tech kódoló modem valahonnan az USA-ból. Ennek bevizsgálása során derüölt ki, hogy ezek egy adfott halózati megszólírásre kódolatlanul is elküldik az adatokat….

Az implantátum számos eszközben ölthet testet. Akár USB madzagban – ezt a legkönnyebb etepiteni, mert csak haonló tipusmadzagot kell hasonlóra kicserélni, vagy USB kulcsban, de lehet akár gépbe helyezhető szabványos kartyában is telepiteni, vagy akár – ez bonyolultabb – beleépiteni annak meglévő áramkörei közé.

http://www.nytimes.com/2014/01/15/us/nsa-effort-pries-open-computers-not-connected-to-internet.html?_r=0

  (Innen van az illusztrációnk is)