2022.december.01. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Rakétakilövés előtti csend az arany piacán?

6 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/63668"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/3_112.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="35" /></a></span>Érdemi hírek hiányában nagyobb ingadozásoktól mentes hetet tudhat maga mögött az arany és az ezüst árfolyama. Az arany kurzusát mintha csak odaszegezték volna az 1.600 dollárhoz, és az ezüst is csak egy helyben toporog. Mindkét nemesfém stabil bázisépítésben van a nyár derekán, mintha csak az év hagyományosan erős második felében indítandó árfolyamrakéták kilövésére készülődne - tájékoztat a <!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:PunctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman'"><a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a></span>.

3 112.thumbnailÉrdemi hírek hiányában nagyobb ingadozásoktól mentes hetet tudhat maga mögött az arany és az ezüst árfolyama. Az arany kurzusát mintha csak odaszegezték volna az 1.600 dollárhoz, és az ezüst is csak egy helyben toporog. Mindkét nemesfém stabil bázisépítésben van a nyár derekán, mintha csak az év hagyományosan erős második felében indítandó árfolyamrakéták kilövésére készülődne – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

3 112.thumbnailÉrdemi hírek hiányában nagyobb ingadozásoktól mentes hetet tudhat maga mögött az arany és az ezüst árfolyama. Az arany kurzusát mintha csak odaszegezték volna az 1.600 dollárhoz, és az ezüst is csak egy helyben toporog. Mindkét nemesfém stabil bázisépítésben van a nyár derekán, mintha csak az év hagyományosan erős második felében indítandó árfolyamrakéták kilövésére készülődne – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Még ha nem is hozott áttörést az elmúlt hét a befektetési szempontból legfontosabb két nemesfém piacán, azért mind az arany, mind az ezüst magabiztosan tartották magukat a lélektanilag fontos árszintek felett. A kevés hír közül leginkább a Kínából érkező makróadatok és a távol-keleti ország nemzeti bankjának (PBoC) esetleges aranyvásárlása körüli találgatások méltók az említésre.

A Kínában múlt héten napvilágot látott inflációs adatok az elemzői várakozásoknak megfelelően alakultak. A pénzromlás júliusban mért értéke 1,8%-ra zuhant vissza, miután idén januárban még 4,5-on állt. A mostani egyébként 2010 januárja óta a legalacsonyabb inflációs adat. Ugyanakkor ezzel egy időben több konjunktúramutató is rosszabb képben tünteti fel a kínai gazdaságot, mint ahogy arra piaci elemzők korábban számítottak. Az előző hónaphoz képest júliusban stagnált illetve csökkenést mutatott többek között az ipari termelés, a tárgyieszköz-beruházások, a kiskereskedelmi forgalom és a külkereskedelmi többlet is, ami egyértelműen annak a jele, hogy a világgazdaság helyzete romlik, és ez igen kedvezőtlenül hat az exportorientált kínai gazdaságra. Mindez már elég is volt ahhoz, hogy tekintettel a csökkenő inflációs veszélyre azonmód várakozások kapjanak szárnyra a pekingi vezetés és a kínai jegybank gazdaságélénkítő, monetáris ösztönző lépéseit illetően. Ezektől a piac közvetve az arany és az ezüst iránti kereslet élénkülését és az árfolyamok emelkedését várná.

Egy másik, állandó spekulációkra okot adó téma a kínai jegybank aranyvásárlásainak kérdése. Kína 3,24 billió dolláros devizatartalékai messze a legnagyobbak világon. Ezeknek valamivel több mint az egy harmada amerikai államkötvényekben testesül meg, míg a központi bank aranytartalékai (1.054 tonna) ehhez képest elenyészőek. A Kínai Kommunista Párt szócsövének tartott Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) nemrégiben közölt is egy cikket az ország tartalékolási stratégiájával kapcsolatban, amelyben a Kereskedelmi Minisztérium egyik szakértője az aranytartalékok fokozatos növelése mellett foglalt állást. A szakember ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy „az aranytartalékok növelésére a megfelelő időben kell sort keríteni. Akkor kell vásárolnunk, amikor az ár a mélyben van."

A Csiusi (Qiushi) című pártfolyóirat szintén foglalkozott ezzel a témával az elmúlt napokban. A lapban megjelent terjedelmes cikk szerzője a Kínai Aranypiaci Szövetség igazgatója és egyben az ország legnagyobb nemesfémipari cége, az állami tulajdonú China National Gold Group Corporation elnöke, akinek a véleményére nyilván odafigyelnek a pekingi apparátusban. Szerinte Kínában egy nemzeti stratégia megfogalmazására lenne szükség az arannyal kapcsolatban, amely a nemesfémet a vagyonmegőrzés eszközének központi szerepébe emelhetné. A cikk írója továbbá úgy vélekedik, hogy a hazai aranykitermelést kellene a kínai aranytartalékok növelésének elsődleges forrásává tenni, a kínai aranyipart valamint a belföldi piacot pedig aktív kormányzati beruházások révén fejleszteni. Véleményét a szerző nem utolsó sorban azzal támasztja alá, hogy az aranynak jelentős szerepe van az ország társadalmi és pénzügyi stabilitásának erősítésében.

Kína minden kétséget kizáróan az egyik legfőbb motorja jelenleg a globális aranykeresletnek, és ezáltal döntő befolyással bír a nemesfém világpiaci árfolyamának alakulására. De hasonló nagyágyú még India, a közel-keleti térség és összességében nézve a nyugati világ is, amely jelenleg egy egyre mélyülő gazdasági és pénzügyi válság foglya. Itt a problémák magva az eladósodottság fojtogató mértékében keresendő, mind az állam, mind a magánszféra részéről. A londoni székhelyű HSBC bankcsoport többek között erre, valamint a geopolitika és a világgazdaság bizonytalan kilátásaira való hivatkozással várja az arany unciánkénti árfolyamát 1.900 dollár fölé az év végéig. A kiemelkedően sikeres privátbanki szolgáltatásairól nevezetes bankház szakértői különösen a novemberi amerikai elnökválasztás utáni időkben látják elérkezni az Egyesült Államok számára a „fiskális szakadék szélét", és ezért aranypiaci elemzésükben úgy fogalmaznak, hogy addig is „a türelem a legfontosabb árucikk".

Arany, ezüst – technikai elemzés

 1 181.thumbnail

Meggyőző belső erőről tanúskodik, hogy a nyári uborkaszezon közepette is a pszichológiailag fontos 1.600 dolláros szint felett tudja tartani magát az arany árfolyama jelenleg. A londoni árfixingben május végén elért 1.540 dolláros éves mélypont óta egy emelkedő irányzat a meghatározó a grafikonon. Ez július közepe óta egyre gyorsuló dinamikával érvényesül, ami máris a szürke görbével jelölt 50-napos mozgóátlag fölé segítette a jegyzéseket. A piros színű 200-napos mozgóátlag pedig már csak mindössze 2% pontnyi távolságra helyezkedik el. A jelenlegi árszinten illetve közvetlenül ez alatt markáns támaszok sorakoznak, ugyanakkor 1.630 dollár környékén egy nehezen feltörhető ellenállás mutatkozik kemény diónak. A rövidtávon kialakult emelkedő trend azonban az aranyár további erősödését valószínűsíti, már csak azért is, mert a most következő hónapok hagyományosan az aranynak kedveznek.

 2 138.thumbnail

Az ezüst árfolyama fontos területet hódított vissza magának 27,25 dollár felett, kitörnie azonban még így sem sikerült 28 dollár fölé. Ebben a magasságban vízszintes és diagonális ellenállások egy keresztellenállást formázva együttesen blokkolják a szürkésfehér nemesfém további emelkedését – legalábbis egyelőre. Amennyiben sikerülne a kurzusnak ezt az akadályt leküzdenie, úgy gyors ütemben 30 dollárig is felszökhetnének a jegyzések.

 

© www.aranypiac.hu – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.