A 2010-es Európa Kulturális Fővárosa Pécs projekt után 13 évvel, 2023-ban ismét egy magyar város lehet Európa Kulturális Fővárosa, egy egyesült királyságbeli várossal közösen. A 2023-as EKF-felkészülési szakasz a 2016. május 19-20. között, a pécsi Kodály Központban megrendezendő, „Európa Kulturális Fővárosai és Magyarország 2023" című nemzetközi konferenciával veszi kezdetét.

 

A 2010-es Európa Kulturális Fővárosa Pécs projekt után 13 évvel, 2023-ban ismét egy magyar város lehet Európa Kulturális Fővárosa, egy egyesült királyságbeli várossal közösen. A 2023-as EKF-felkészülési szakasz a 2016. május 19-20. között, a pécsi Kodály Központban megrendezendő, „Európa Kulturális Fővárosai és Magyarország 2023" című nemzetközi konferenciával veszi kezdetét.

 

A „Europe's Capital is Culture – European Capitals of Culture and Hungary 2023" című nemzetközi konferenciát sajtótájékoztatón mutatta be dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, dr. Páva Zsolt, Pécs MJV polgármestere és dr. Méhes Márton, a konferencia szakmai vezetője.

 

A rendezvényt, amelyen 15 ország, illetve EKF-város szakemberei vesznek részt, kezdettől fogva támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és Pécs Megyei Jogú Város, valamint a házigazda Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

 

Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára elmondta: a pályáztatási folyamatban minden országban egy nemzeti hatóság – nálunk az EMMI – alakítja ki a végleges menetrendet az Európai Bizottsággal szoros együttműködésben. Az EMMI a magyarországi pályázati folyamat lebonyolítása mellett szakmai segítséget is nyújt a magyar városok felkészüléséhez.

Örömteli, hogy már most, egy hónappal a konferencia előtt immár kilenc magyar város jelezte részvételét az eseményen. A regisztráció ugyanakkor még nem zárult le, a pályázat minden magyar város előtt nyitva áll. A sajtótájékoztatónak az is célja, hogy minél több magyar várost ösztönözzön a jelentkezésre, ezért a szakmai tájékoztatás lehetőségét szívből kínáljuk mindannyiuknak. A kulturális kormányzat a következő években is kezdeményező szerepet játszik a szakmai felkészülésben. Hamarosan elindul a kormányzati EKF-honlap, amelyen folyamatosan frissülő hasznos információk, gyakran ismételt kérdések, a pályázati menetrend, háttérirodalom és aktuális hírek, érdekességek olvashatóak majd.

 

Pécs számára öröm a konferencia megrendezése, – hangsúlyozta Dr. Páva Zsolt polgármester – és a város vezetése és kulturális szakemberei szívesen adják át 12-13 éves EKF-tapasztalatukat (a pályázat gondolatának megszületésétől a pályázaton át az évadig és az azt követő további lépésekig).

Pécs ma nemcsak alkalmas egy igen magas szakmai színvonalat képviselő nemzetközi EKF-konferencia megszervezésére, hanem – részben épp az EKF-nek köszönhetően – rendelkezik azokkal a nemzetközi kapcsolatokkal, része-tagja azoknak az európai hálózatoknak, amelyek segítségével el is tudja hozni a városba egy-egy szakterület, művészeti vagy tudományág legnagyobbjait.

 

A májusi rendezvény struktúráját vázolta Dr. Méhes Márton, a konferencia szakmai vezetője. A konferencia első szakmai napja nemzetközi témájú, a második pedig célzottan a 2023-ra pályázni készülő magyar városok tájékoztatását szolgálja. Ugyanakkor természetesen mindkét napnak fő célcsoportja a magyar városok köre, amelyek Pécsett konkrét tájékoztatást is kapnak a pályázati menetrendről, a tennivalókról és a legfontosabb dokumentumokról. Ezek az információk és dokumentumok egyébként – csakúgy, mint a konferencia és a jövőbeni szakmai fórumok anyagai is – mind elérhetőek lesznek a kormányzati EKF-honlapon.

Fontos tudatosítani, hogy a pécsi konferencián részt vevő szakemberek az európai kulturális élet elismert képviselői, akik ritkán hallhatóak-láthatóak ilyen létszámban, egyszerre, egy helyen. Ezért minden magyar városnak és érdeklődőnek ajánlott, hogy éljen a kivételes lehetőséggel.

 

2016. május 19-20.

EKF Nemzetközi konferencia

Kodály Központ

Pécs

 

http://kodalykozpont.hu/ecoc_ekf_conference

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük