Ezen a hétvégén folytatódik a Red Bull Air Race; a versenysorozat történetében immár harmadik alkalommal a legendás ascoti lóversenypálya ad otthont a világ leggyorsabb technikai sportjának.

 

Ezen a hétvégén folytatódik a Red Bull Air Race; a versenysorozat történetében immár harmadik alkalommal a legendás ascoti lóversenypálya ad otthont a világ leggyorsabb technikai sportjának.

 

A 2014-es brit bajnok, Nigel Lamb utoljára repül hazai pályán, míg honfitársa, Ben Murphy, Challenger pilóta a hétvégén mutatkozik be először a brit nézők előtt. A versenyzők Ascotban nagy reményekkel vágnak neki a futamnak, hiszen a 14 Master Class pilóta közül még egyik sem állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára ezen a helyszínen. 

 

Augusztus 13-14-én az ascoti (Egyesült Királyság) lóversenypálya felett csapnak össze a Red Bull Air Race pilótái. A helyszín harmadik alkalommal szerepel a versenynaptárban, tavaly itt aratott győzelmet hazai nézők tízezrei előtt Paul Bonhomme. Így az ascoti futam nagy kérdése: vajon sikerül-e honfitársának, az idén visszavonuló Nigel Lambnek megismételnie Bonhomme bravúrját Nagy-Britanniában?

 

Ascot közeledtével a csapatokon egyre nagyobb a nyomás: a legutóbbi, a szezonfelező budapesti futamon az eső elmosta a döntőt, így csak a pontok 75%-át vihették tovább, ráadásul egyre nehezebb lesz feltartóztatni a tabellát 41.25 ponttal vezető német Matthias Dolderert. Második helyen, 26 ponttal jelenleg a 2008-as világbajnok, Hannes Arch áll, a sarkában 25.25 ponttal a kétszeres amerikai világbajnok, Kirby Chambliss. A három pilóta közül még egyik sem állt dobogón Ascotban.

 

Nigel Lamb viszont már ezt is elmondhatja magáról. A Red Bull Air Race versenysorozat 2014-ben debütált Ascotban, Lamb ekkor szerezte meg a második helyezést a hazai tömeg legnagyobb örömére. Ugyan Lamb már bejelentette, hogy az idei szezon végén visszavonul, a Breitling Racing Team pilótája mégis a tőle megszokott erővel küzd. Nem titkolja, hogy visszavonulása előtt meg szeretné nyerni a hazai futamot.

 

„Csodásan alakul ez a szezon Matthias Dolderer számára, de még nem dőlt el a győzelme" – mondta Lamb mosolyogva. „Szeretem a szárazföldi pályákat és Ascot mindent visz, csodálatos amikor a fák, a víz és pilonok mind 90m/s-al sodródnak el mellettünk… A sebesség fantasztikus érzését a brit rajongók lelkes szurkolása még euforikusabbá teszi. Nagy rajtam a nyomás, de alig várom a futamot, hogy mindent beleadva a dobogó legtetejére állhassak!"

 

A brit zászló augusztus 13-14-én a Royal Air Force Aerobatic csapatának és a Red Arrows ex-csapatvezetőjének, Ben Murphy-nek is lobogni fog. A Challenger Class új arcaként Murphynek az a célja, hogy hat pontot vigyen tovább a hazai pályáról.

 

www.redbullairrace.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük